Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Att orka och att inte orka

Ett uttryck jag stör mig så mycket på är olika variationer på ”men orkar du det”? Vad skulle dett innebära att orka? Folk brukar imponeras av min förmåga att orka, men jag har varit sjukskriver för depression många gånger just för att jag inte orkat.

Det finns en farlig myt om människor som kämpar sig igenom en massa skit utan att ta stryk. Hade jag varit i en situation där jag inte hade kunnat vara sjukskriven, som många är, så hade jag också försökt hänga med. Säkert skaffat mig mycket sämre hälsa på köpet.

Människor kan bli oerhört starka i pressade situationer, men det är ingenting positivt i det. Det innebär helt enkelt att skadan kommer senare. Att pressa sig igenom skit bara för att överleva är inte hälsosamt, ändå tror många att de måste göra just detta.

Vi lever i en kultur där det anses fult att söka hjälp, och detta leder till att folk går in i väggen. Tro mig, jag har varit sjukskriven många gånger och det är verkligen inte kul att prestera så till den milda grad att en måste ligga i sängen ett par månader för att kroppen ska återhämta sig.

Vi orkar mycket, men vi borde inte behöva orkar så mycket. Och många pressar sig själva trots att de har alla möjligheter att inte göra det. I Sverige så finns det många möjligheter att avlasta sig från arbete som många väljer att inte ta, just för att det finns en sådan kultur kring prestation.

Jag önskar mig ett samhälle där vi tidigare kände av att vi inte orkade, så att vi skulle kunna ta det lugnt i tid istället för att slita oss själva sönder och samman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv