Ekologiskt kött och etiska vanor.

En spännande grej som händer när en skriver om ekologiska produkter är att folk börjar orera om vilket bra och ekologiskt kött det äter, hur fint det är för djuren på dessa ekologiska jordbruk och så vidare. Ibland skriver någon att de minsann föder upp sina egna djur, eller att de jagar eller kanske bara köper djur som de sett springa runt och beta på någon jävla äng och vara lyckliga och alltså jag FATTAR verkligen inte den här grejen? Det är väl ändå ganska uppenbart att det inte är soft att bli uppfödd för att någon ska kunna äta upp en sedan?

Jag är inte direkt en person som gör en big deal av om folk äter kött eller inte men det verkar vara oerhört viktigt för dessa personer att hävda hur oerhört etiska köttvanor de har. Det är klart att en person som äter kött inte bryr sig särskilt mycket om djurs välmående, oavsett om det är ekologiskt eller whatever. Hade de gjort det hade de ju inte ätit kött alls, uppenbarligen (visst, det kanske finns sällsynta fall där kött är den enda möjligheten och ekologiskt kött är möjligt att välja, men jag tvivlar på att det gäller för de flesta av dessa personer).

Vad jag egentligen har mest emot med detta är hur en gör god etik till en klassfråga. Det är såklart sjukt mycket dyrare att jaga själv, äta ekologiskt eller vad en nu väljer att göra. Det är människor som har råd med detta som kan kokettera med hur otroligt etiska vanor de har. Kul för dem kan jag känna, verkligen jättekul. Offra såväl djur som människor för att höja upp sig själv.

Jag tänker inte ta till mig något jävla koketteri om goda och etiska vanor från någon som äter kött. Att äta kött är, oavsett om det är ekologiskt eller ej, plågsamt för såväl de djur som ingår i produktionen som ett väldigt dåligt miljöval. Det spelar ingen roll om du sett djuret leka lyckligt på en äng (fan vad äckligt dessutom, att ba gulla med ett djur väl medveten om att en ska äta det några månader senare) eller flått det med dina bara händer.  Det är fortfarande ett liv, ett liv du offrat för ditt eget välmåendes skull. Och visst, gör det du, men kom inte här och förvänta dig att jag ska bekräfta dig i det.

66 reaktioner till “Ekologiskt kött och etiska vanor.”

 1. Jag har tänkt så mycket på det här, speciellt efter att jag slutade äta kött i våras. Det är någonting jag jobbat mot hela mitt liv, men inte haft chans eller ork att ta tag i fören då. Så många diskussioner om det. Bland annat julskinka som jag slutade äta i tioårsåldern, både för att jag alltid tyckt det är äckligt och för det sjuka i hur många grisar som slaktas till jul för alla ska ha julskinka. Då är det så, ’men om en köper julskinka från en lokal bonde då, då vet man ju att grisen haft det bra/vart den kommer ifrån/vad som görs med resten av grisen’. Det är FORTFARANDE äckligt att äta någonting som har levt.

  Men det är ju det som tydligen inte går att acceptera hos köttätare. Då får man kommentar ’höhö, så du äter inte kött för du trycker synd om djuren eller?’ med en väldigt nedlåtande ton. För det är inte ett bra skäl tydligen. Alldeles för många gånger har jag svarat ’Nej, det är för miljön/tycker inte om osv. osv’. Faaan alltså, snacka om att skita sig själv i ansiktet, och alla andra vegetarianer. Att tycka att det är fel att döda djur för att äta är ett helt legitimt skäl. Ska fan från och med nu alltid svara ’ja’ på den frågan. Jag har mått så bra sedan jag slutade äta kött, det var som en vikt som lyftes från mina axlar. Ett dåligt samvete jag dragits med hela mitt liv som försvann, det känns helt klart rätt att inte äta kött. Det är ju inte ens jobbigt (om man inte ska gå ut och äta…) det finns så sjukt mycket enkel, vegetarisk, god mat att laga.

 2. ååh, tack för att du tar upp detta! denna typen av människor har retat mig något enormt i flera år. har inte kunnat sätta ord på varför det stör mig så jävla mycket. du uttrycker det så jädrans enkelt och samtidigt klokt. ”Att äta kött är, oavsett om det är ekologiskt eller ej, plågsamt för såväl de djur som ingår i produktionen som ett väldigt dåligt miljöval.”

 3. Verkligen! Som att det är ett trevligare beteende att döda någon som mår bra och är frisk och skulle kunna ha levt länge till.

 4. För det första så är det inte ett dåligt miljöval att äta kött. Det är en myt. Per kalori så går det åt mindre bränsle och produceras mindre koldioxid (om man nu tror på det) för kött än för vegetarisk kost. Sverige är dessutom ett land med ett klimat som lämpar sig bäst för betesdrift. Det är bara i Skånes södra delar som spannmålsodling är optimalt. Dessutom är det ett mycket dåligt miljöval att äta en massa soja och majs eftersom huvuddelen är importerat. Då göder man dessutom hydran Monsanto (må företaget dö sotdöden!) som snart har patent på all mat i världen om vi inte bjuder motstånd.

  För det andra så äter jag kött eftersom jag har en matsmältningsapparat som är gjord för att smälta animalier. Vegetarianer måste äta mycket större volymer än köttätare. (Korna har liksom gjort jobbet.)

  För det tredje så äter jag helst djur som inte plågats i onödan. Djur som dött knall och fall ”mitt i livet” av ett skott, eller får som levt ett ”normalt” fårliv innan de forslas till ett lokalt slakteri. Äter man kött av god kvalitet kan man skippa annan skit som godis, läsk, chips och färdiglagad mat, så det blir inte dyrare.

  1. Du verkar ha glömt bort att djuren kräver foder, foder som annars kunde käkats av människor. Det är alltid bättre för miljön att käka från skikten längre ner i näringskedjan.
   ’http://www.fria.nu/artikel/18812

     1. Din länk är inte relevant eftersom den inte ger en sann bild. Men det väsentliga här är min invändning mot Fannys resonemang att det är hyckleri att säga att man vill värna om djuren och ändå äta kött.
      Vi är djur och vi är skapade för att äta en stor del animalier. Vår matsmältningsapparat är mer lik vargens än kons. Vi kan inte bryta ner cellulosa i våra tarmar. Gräsätare gör det åt oss. Näringsvärdet per gram kött överträffar det i vegetabilier många gånger om, speciellt om vi äter upp fettet också.
      Vi borde sträva efter en god djurhållning med mindre jordbruk som har mindre behov av import av foder och bränsle.

      1. & vår matsmältningsapparat är mer lik bonoboapans än vargen & bonobon lever helt vegetariskt.
       Okej, länk som ej backar upp dina påståenden ger ingen sann bild, check. Testa ge några själv?
       Man fängslar inte den man älskar, man dödar den definitivt inte & man äter inte heller upp den.

       1. Man kan mycket väl välja vad man äter utifrån etiska ställningstaganden. Men då ska man inte rättfärdiga sitt ställningstagande med sånt som inte är sant. De flesta primater äter främst vegetabilier med lite inslag av smådjur och insekter. Men det är förmodligen vår anpassning till mer animalisk föda som har gjort oss så framgångsrika. (Om man nu tycker att vi är det.) Den anpassningen gjorde det möjligt för oss att leva i kallare klimat.

        1. Bonobon äter uteslutande vegetabilier.
         Det om anpassningen du nämner är en teori, inte ett fakta.
         Däremot är det fakta att så långt bak i tiden man kan gå, har kött från majoriteten av djur gjort oss människor sjuka, så sjuka att vi dött. Spridit smitta & sjukdomar. Stor del av befolkningen är laktosintoleranta, men likväl ska dom ha sin kovälling.

          1. Det är ju uppenbart att människan som art inte tar skada av att äta kött. På norra halvklotet har vi varit hänvisade till det stora delar av året. (Inuiterna året om). Så jag tror att min teori, som jag inte är ensam om 😉 , är korrekt.
           Däremot har många människor i dag svårt att klara de moderna grödorna och pastöriserad mjölk. Enkornsvete (spelt) och opastöriserad mjölk kan däremot de flesta tolerera. Här skulle det behöva forskas mer.
           Vår matproduktion håller tyvärr på att monopoliseras av några få storföretag. De vill hindra oss från att vara självförsörjande genom att framställa det som om deras produkter är bättre och nyttigare än de traditionella.

          2. Anna:
           Jag hatar sådana monopoL & är all for självförsörjning. Jag är stor konspirationsteoretiker & är typ halvt övertygad om att mycket pollution som sker, tex naturgas (se bla dokumentären ”Gasland”) som ivrigt borras & sprängs efter & ger massdöd & förgiftar vattnet på ställena detta sker, förgiftat vatten som sedan sprids med strömmarna – inte stoppas (självklart främst pga vinsterna, men även ->) bland annat för att det ska uppbådas ett vattenmonopol, att vattnet blir så giftigt att det regleras så hårt att man tilslut inte ens får ha egen brunn & vattenverk utan att det är så svåruppnåeligt ekonomiskt för annat än storföretag att följa, storföretag som blir tillåtna att tillskansa sig monopol så att man är beroende av att köpa vattnet efter marknadspriser. Pågår ju redan på vissa ställen i världen, tex Indien där Cola Company orsakat stor förödelse bland bönderna som både fått sina brunnar, sin mark & djur förgiftade döda & bönder som tagit livet av sig pga klarar sig ej ekonomiskt för att överleva.

          3. + ej råd att köpa vatten pga tillgång & efterfrågan & Cola Company betalar mer & tom mutar staten för att få fortsätta sin business trots bevisade förödelse.

          4. Jag har också blivit allt mer paranoid och allt mer övertygad om att det du skriver är sant. Så vi är nog ense om en hel del.

  2. alltså om du faktiskt är jätteanti soja så känns ju veg*ansk kost rätt nice i och med att soja är vad djur liksom matas med. att hävda att köttätande sparar resurser är så sinnessjukt verklighetsfrånvänt. det går åt flera tusen liter vatten och enorma mängder foder för att göda en gris innan den slaktas. c:a 80-90 % av näringen går förlorad när den får ta ”omvägen” via ett djur brukar man säga. så ah, vill du sluta stödja sojaproduktionen, sluta ät kött och ät mer soja. eller andra växter, fan, det är inte direkt så att alla veg*aner lever uteslutande på majs och soja.

   att hävda att du är ”gjord” för att äta kött är ju också bara helt orimligt. vad vill du ens säga med det? även om det VORE sant, hur rättfärdigar det det hela? det blir ju något slags appeal to nature. UPPENBARLIGEN kan man vara vegan och må hur jäkla bra som helst (finns ett flertal Iron Man-vinnare som lever på vegansk rawfood-diet). det finns ingen manual för människokroppen som säger ”steg 238: använd magsyra för att smälta döda djur”.

   håller även med fanny om att det låter ganska vrickat att typ ”ja, jag älskar djur, så jag tycker det är viktigt att vi gosar med dem och är snälla innan vi dödar dem och säljer dem som varor och äter dem”.

   vore annars ganska lustigt att höra som försvar i en rättegång: ”fru domare, min klient erkänner förvisso mordet, men offret var SJUKT LYCKLIG med sitt liv, så vi tycker inte det är så farligt?”

   kan väl avsluta med att säga att jag också fattar att alla idag inte kan vara veganer. det är till stor del en klassfråga. i samhället som det ser ut idag har inte alla möjligheten att fixa det. men en kan ju i alla fall vara ärlig med det och inte låtsas som att djurindustrin är bra och moralisk.

   1. Jag talar om naturlig mat för kor, får, grisar och människor. Jag äter inte djur uppfödda på soja, Det är ett val jag har gjort. Djur ska INTE utfodras med med soja, majs eller andra spannmål. De ska äta sin artegna föda – gräs. Näringen går inte alls förlorad. Tvärtom. Under större delen av människans tid på jorden har vi i den här klimatzonen levt på animalier, rötter, bär och begränsat med frukt.
    Soja är inte nyttigt för människor. Det ahr för stor hormonpåverkan. Jag skulle kunna skriva en uppsats om det här, men det här är Fannys blogg och jag tror att min principiella ståndpunkt har framgått.
    Bara en sista sak. Människan är ett djur bland andra djur. Vi mår olika bra av olika typer av mat. Äter man rent vegetariskt krävs det stor kunskap (och många tillskott) för att man ska få tillräckligt med näring. Äter du upp ett helt djur (gärna viltfångad fisk) så får du i dig allt du behvöer.

   2. Rent biologiskt är vi rätt dåligt anpassade till att äta kött, eller ens blandad kost.

    Människokroppen är bäst anpassad till att äta gröna växter, nötter o dyl.
    Korta tarmar, tändernas utformning, magsyran osv.

    1. Rovdjur har korta tarmar. Kött är lättsmält föda för oss. Växtätare behöver långa tarmar (och flera magar) eftersom växter är svåra att bryta ner.

  3. Tänker som dig. Betesdjur behövs för biologisk mångfald vilket är A och O om en ska kunna odla. Vi har inge vilda betesdjur i Sverige som betar för att gynna denna, det har vi sedan jordbrukets uppkomst använt domesticerade djur för. Djur behövs för att kunna odla ekologisk, hålla markerna öppna och minska klimatförändringen. Det går inte att ha 20 tjurar på en gård eller 15 tuppar i en hönsflock. Det enda rimliga blir då att äta dem.

 5. Jag tycker ko smakar skit helt enkelt, vidrigt!
  gris är inte så gott det heller, förutom knaperstekt bacon, men sen jag såg Jamie Olivers program om hur grisar behandlas så äter jag inte det längre

  kyckling är grymt gott! tyvärr tror jag inte jag kan klara mig utan det, en del fiskar smakar gott, andra inte så mycket, fick avsmak för både fisk och ägg under min graviditets första 5 månader men shit it

  har förut haft problem med allvarlig Järn och B12 brist, men det var för att jag var ung, dum, okunnig och inte fick någon hjälp med min kost när jag först började utesluta kött
  nu har jag inte problem med det längre alls, utan jag får i mig det jag behöver med en kost som består till 80% Vegetariskt (rött kött står väl för ca. 2% under ett år, resten kyckling eller fisk)

  Jag kan äta rött kött om jag vill och har lust, men för det mesta så varken vill eller har jag lust
  för mig räcker det gott och väl som anledning, jag vill bara inte äta en blodig biff, och då ska jag inte göra det heller, spelar ingen roll vart den kommer ifrån, det är fortfarande ett halvruttnande kadaver som stekts.. muuu liksom

  fast bara en skum grej, jag är grymt bra på att göra ugnsstekt fläskfilé, av någon anledning så kan jag inte misslyckas med det, trots att jag själv aldrig ätit det, overall så är jag jävligt bra på att tillaga kött.. weird

 6. Läs t.ex. om Lierre Keith: ”…inser nu att ”för att någon skall leva måste någon annan dö” Nu kan hon själv slakta sina kycklingar. Men hon är fortfarande djurrättsaktivist eftersom hon kämpar för att
  djuren skall ha det bra medan de lever. Hon är feminist och kämpar för jämlikhet i samhället.
  Och som miljöaktivist blir hon rent av militant. Det moderna jordbruket är ett hot mot jordens
  ekosystem och även mot mänskligheten. Det måste bekämpas.”

 7. Undrar hur du tänker kring förlusten av den biologiska mångfalden om du är emot att en håller och äter naturbetesdjur? Att stärka den bilogiska mångfalden är kritiskt för att kunna försöja människor på mat och dämpa effekterna av klimatförändringen. Vilka andra alternativ har du? Rent logistiskt och praktiskt är det svårt att hålla djur utan att äta dem. Flocken behöver förnyas varje år och hanar går oftast inte att hålla ihop. Det är också viktigt att djur slaktas för att undvika inavel. Vad är ditt förlag?

   1. Du är på rätt spår, Natalie. Om vi gynnar djurhållningen på små gårdar och håller landskapet öppet gynnar vi också den biologiska mångfalden. Vi blir också mindre sårbara. Dels för att vi inte blir beroende av import, dels för att vi slipper monokulturer som riskerar att drabbas av sjukdomar.

    1. Precis! Och på de mullrika äng- och hagmarkerna som nu växer igen är det ur klimatsynpunkt värre att odla än att ha betesdjur eftersom den blogttagda jorden skulle spy ut 20-40 ton co2 per hektar medan betesdjur återför en mkt större del av metan och co2 till marken genom mul- och klövvård och näring genom avföring. Ser inte hur detta skulle vara oetiskt. I mina ögon är ”vegeteriansim/veganism” ur miljösynpunkt ett kapitalistiskt sätt att hantera livsmedelsfrågan och klimatpåverkan då hållbart, långsiktigt jordbruk som måste involvera djur för att vara just hållbart, inte kan göras så effektivt som kapitalismen kräver.

 8. Nej Fanny, i det här avseendet håller jag inte med dig.
  Jag tycker att det är ett alldeles utmärkt val i princip att sluta äta kött men det är inte något man bör önska att alla gör, speciellt inte sluta med ekologiskt kött.

  Generellt är det fullkomligt sant att det äts för mycket kött. Detta bevisas genom termodynamiken att i energiomvandling går massvis med energi till spillo. Bara en liten del av det som djuret smaskar i sig blir kroppsmassa, men mer än 50% av det som äts går till kroppsvärmen och andra livsuppehållande funktioner. Ganska mycket, ungefär 30% kan djuret inte ens smälta och passerar som spillning. Kvar blir några ynka procent i kött från ett fält som skulle kunna ha odlats med grödor och konsumerats direkt.

  Det är alltså sant att köttätandet generellt borde minska av resurseffektivitet, men jag kan inte ställa mig bakom en puritansk inställning där all köttkonsumtion upphör, och speciellt inte när det gäller ekologiskt kött.

  Sveriges natur är bara 10 000 år gammal sedan inlandsisen och det har funnits människor som har hållit med betesmarker ända sedan dess. Rätt mycket av vårt land består av gamla strandängar och hagmarker. Ifall du inte släpper ut kossor att beta där växer de snabbt igen och då dör det omedelbart massvis med sällsynta låga växter, insekter, fåglar och skalbaggar. Majoriteten av våra hotade arter finns i de här ”människomiljöerna”, tro det eller ej, och fortsatt mänsklig hävd är ett absolut krav för att dessa biotoper ska överleva.

  Jag gillar inte att prata omöjligheter när det gäller politik men alternativet att göra allt detta till subventionerade djurparker ÄR stört omöjligt. Vi skulle aldrig ha råd med någonting annat.

  Ekologiskt odlat kött (i måttlig omfattning) är faktiskt det bästa alternativet, och om det skär sig med veganers uppfattning av att stå för det ABSOLUT goda är väl synd, men jag får nog välja miljön framför deras sårade stolthet.

  1. det är ju en minoritet av all köttproduktion som ser ut som du beskriver den. Dessutom ogillar jag verkligen hur du skriver ”nej fanny” och liksom recenserar min åsikt. Det är asdrygt.

   1. Men att inte arbeta för ett hållbart jordbruk bara för att djurhållningen idag är vidrig är väl ett konstigt resonemang? Hållbart jordbruk måste involvera djur och sen om en vill äta kött eller inte är upp till var och en, men rent ekologiskt, resurseffektivt och överlevnadsmässigt går det inte att utesluta köttkonsumtion i sin helhet. I alla fall inte en om inte vill använda olja till att jordbruk. Investerad energi i den energin en får i output går inte ihop och det finns inte plats att odla mat till 7 miljarder människor eftersom vi inte kan odla på vissa marker på grund av den livsnödvändiga biologiska mångfalden. Betesdjur kan också minska ökenspridning och återställa odlingsmarker som vi idag förstörs så mycket som 1/3 av.

   2. Förlåt, det var inte meningen att det skulle låta på det sättet. Det vill jag ta tillbaka.

    Vad jag vände mig emot i din text var egentligen ”Att äta kött är, oavsett om det är ekologiskt eller ej, plågsamt för såväl de djur som ingår i produktionen som ett väldigt dåligt miljöval.” eftersom ekologisk djurhållning för slakt och mjölkproduktion uppfyller något mycket viktigt ur miljösynpunkt.

    Jag är däremot helt med på vad du menar med koketteriet kring att handla miljövänligt. Jag håller med om, som du har antytt i flera texter, att det är befängt att försöka lösa stora miljöproblem genom att kasta ut det på individuellt ansvar i mataffären. Varför finns det överhuvudtaget ett val mellan ekologisk mjölk och annan mjölk liksom?
    Borde vi inte lösa det här gemensamt med att modifiera pris, subvention och lagstiftning se till att ALLA svenska jordbruk kan ekoklassas?

    Dessutom är det extremt ovanligt att hitta en köttätare som faktiskt enbart äter kött i sällsynta fall och då enbart från en ekologisk köttproduktion, men jag misstänker att den typen av person inte skulle börja bråka med vegetarianer heller.

 9. Alltså alla kränkta köttätare som måste försvara sitt köttätande för att få fortsätta känna sig som goda människor. Ska jag skratta eller gråta?

  Själv äter jag fortfarande fisk men jag vet att det är sjukt dåligt. Tänker inte sitta och försvara det med annat än att jag är lat, inte pallar bryta mot alla normer och till viss del är lite empatistörd (speciesist javisst!). Jaja ät kött då men FATTA att det är bättre med vegetarisk/vegansk kost. Sluta bortförklara dig och erkänn att du bidrar till att djurförtryck upprätthålls.

 10. Hur ses det btw på detta: fånga sin egen fisk eller köpa (konsumtion) fraktad (miljöskada) avokado från livsmedelsbutik (’konsumtionsbibehållare’ som bidrar till att olika företag gör fucked up profit)? Såklart kan en skippa både fisken & avokadon (kanske knapra lite hampa.. synd bara att industrihampa inte får odlas hur som helst, för det är världens bästa nyttogrej!) & få i sig omega 3 på annat vis men detta är bara ett exempel. Kan byt ut exemplen & poängen är densamme: är det ’schysstare’ att avstå att äta djur men att konsumera den mat en äter & därmed finna sig i detta system, eller är det ’schysstare’ att vara självförsörjande & klämma i sig en kanin då & då?

  1. & ja, jag vet att en inte MÅSTE klämma i sig dessa kaniner – tror ex. jord är en god B12-källa så skitiga obesprutade grönsaker bör slinka ner – men vi ponerar att någon gör det, & någon annan är helt enkelt vegan men köper sin mat från butiker.

 11. Jag har vart vegan sen jag var 17 år och jag är så jävla trött på köttätare!
  Så fort man säger att man är vegan så ska de
  1. läxa upp MIG om hur ohälsosamt det är (vilka idioter!)
  2. förklara att de baaaraaa äter svensk kött med lyyyyyckliga djur som typ får ringa sin familj och håller andan självmant tills de dör.

  Det är inte mer hälsosamt, det är inte humant, vi är inte skapta för att äta kött!

  GAAAH, var bara tvungen att spy ut lite hat

   1. Det kanske är du själv som ska läsa på. Kött är inte lättsmält för människan, det kan ta upp till 48 timmar innan köttet passerar igenom. Härligt med ruttet kött i tarmarna. Vi har mer likheter med växtätare än med köttätare. Våra tarmar är dubbelt så långa än en köttätare, ett lejons tarmar är tex väldigt korta, då kan köttet de precis ätit passera snabbt igenom. Många sjukdomar är kopplade till köttkonsumtion (hjärt och kärlsjukdomar, prostata och bröstcancer) då det inte är en optimal diet för oss. Läs gärna ”The China Study” för mer information. Boken baserar sig på den största studien någonsin gjord på näring och hälsa.

    1. Det är vegetabilier som jäser i tarmarna. Varför tror du att gräsätare har så långa tarmar? Av en slump? Vegetabilier tar mycket längre tid att smälta än kött för oss.
     Läs t.ex.: http://www.de5stora.com/omRovdjuren/fragor/fragorSvar/detalj.asp?FrageId=2625 Notera att vi är allätare.
     eller ett svar från Livsmedelsverket:
     Människan är inte alls en växtätare, utan en allätare. Att kött skulle ruttna i magen stämmer inte. I den sura miljö som finns i magsäcken finns inte en möjlighet att kött skulle kunna ruttna. Det bryts i stället ner till näringsämnen.

     Med vänlig hälsning
     Anders Larsson
     Upplysningen, Livsmedelsverket
     Jag kan plocka fram mycket, mycket mer om ni fortfarande tvivlar.

     1. Eskil ”köttivraren” Erlandsson som bland annat tycker att grisfarmarna där grisar käkar på varandra var bra skötta, bara det att grisarna ”hade fel i huvudet”, detta är mannen som är högsta hönset för livsmedelsverket.

       1. Jag förstår inte varför du är så tyken.
        Jag ville bara konstatera att det är en högst partisk källa, livsmedelsverket. Inte för att jag betvivlar just den texten du citerade, likväl är det en institution som har hand om ”informationsspridandet” med mål att vidga köttmarknaden & köttätandet.

        1. Jag ber om ursäkt. Dessutom håller jag med dig när det gäller Livsmedelsverket. De går livsmedelsindustrins ärenden – inte våra!

 12. Alltså det här med biologisk mångfald. Det är vi som har makten så vi kan bestämma att att fixa det på andra sätt är för dyrt, och istället anse det värt att offra liv efter liv från individer utan makt. Det är så vidrigt tänkt. Eftersom biologisk mångfald är en så viktig grej borde vi ju kunna stödja med lön till administratörer för att ta hand om de djur som vi vill ska leva på de här ängarna. Låt de leva naturliga liv och dö när de är gamla. Vi ger redan en massa bidrag till eubönderna så om det upphör finns det ju pengar där exempelvis.

  1. Uppenbarligen känner du ingen småbrukare, om du gjorde det skulle du inse att eu-bidragen till dessa är extremt små. Detta i kombination med att det blir svårt att ha ett heltidsjobb om en ska jordbruka på heltid gör det omöjligt att inte slakta av djur. Min partners föräldrar är jordbrukare, från juni till augusti långt över 40 timmar i veckan går de med slåtterbalk och lie för att slå ängen. Detta gäller 4 hektar i mark. Sen ska höet torkas, oftast häschas och sen tas in- det blir flera ton hö. I slutet av sommaren får de för de slåttrade 4 heltaren och de 6 betade hektaren ca 50 000 kr varav 50% går bort i skatt eftersom en måste vara egen företagare för att erhålla bidragen- vilket då blir 25 000 kronor. Det går inte att låta djuren dö av ålder för att det är viktigt att hela tiden håla flocken relativt ung så att den kan föryngra sig för gamla djur betar sämre vilket går ut över bidragen. De går heller inte att äta vilket är väldigt viktigt att en kan göra med djuren om en jordbrukar på mark som främst är till för bete och får så här små summor eftersom investerad energi i den energi en får ut av att föda ett får en sen inte ska äta blir på minusstrecket av kaloriskalan. Bidragen räcker knappast till att köpa den mat som krävs heller, vilket för övrigt vore dåraktigt när en har tillgång till en massa etisk, miljövänlig, klimatneutral mat på gården. Sen finns logisitskproblemet: var ska vi göra av alla handjur?

   1. Detta med att döda djur bör ses ur djurens perspektiv inte människans. Bara för att det är möjligt för oss att tjäna ett uppehälle på att utnyttja dem är det inte rätt. När det kommer till värdefulla ängar tycker jag att vi kanske kan försöka se till att djur betar där men låta dem vara fria. Sen kan vi människor fokusera på att odla grödor vi kan äta direkt.

    1. Det går inte att odla på all mark (exempelvis riktigt torra områden, kallare med näringsfattig mark eller för blöt mark), viss odlingsmark är till och med så förstörd och matjorden så utarmad på grund av konstgödselanvändning att ett av de få sättet att återställa det är genom att hålla betesdjur. Det går inte heller att separera djur från jordbruk i ett post-carbon samhälle eftersom de ger marken näring, vi måste leva i symbios med dem. Och det finns fortfarande ingen lösning på vart alla handjur ska ta vägen om vi inte kan äta dem. 50% av alla kalvar, lamm och kycklingar är mer eller mindre hanar som inte går att ha ihop.

 13. Den enskilt största faktorn bakom att jag sällan köper kött numera är nog inte alla bra argument för vegetarianism utan alla dåliga argument för köttätande. ”Vi skandinaver är genetiskt anpassade för att äta kött och bär. Däremot skulle jag aldrig köpa vatten på flaska, det är så onödigt!!!”. Tänk så behändigt det är när den samlade vetenskapen råkar passa perfekt till ens egen väl inarbetade livsstil!

 14. Jag äter kött för att jag vill det ibland och då köper jag ”ekologiskt” kött. Men jag hycklar inte, för att äta kött så är det ju ett djur som blir dödat vilket jag berättar för mina barn. Min äldsta dotter är 4 år och vill inte äta kött, hon hade tidigt tanken att djuren inte vill dö och känner starkt för det och det måste jag respektera, så jag har läst näringslära så hon ska få i sig vad hon behöver. Hon går också på ett dagis som är helt vegetariskt och maten där är jättebra.
  Varför inte välja mer vegetariskt även om man vill äta kött ibland? Och varför inte ha mer vegetariskt i skolorna tex. Tycker folk kunde vara lite mer flexibla, vi är ju trots allt allätare. Eller grejen med att folk vill äta kött, som är ett lik men tycker att sniglar, insekter och musslor osv är äckligt. Det är ju protein i dem också 🙂

 15. Det är dags att sluta snacka bullshit och börja snacka om speciesism. Folks låtsasvegetarianism, relativiserande av lidande och uppenbara ursäkter ältas om och om igen utan någon som helst analys. Duktiga feminister och antirasister och queeraktivister förbiser det allra grövsta och mest utbredda förtrycket som finns på den här planeten.

 16. Om antal människor på planeten minskade så skulle vi inte behöva bekymra oss om andras matvanor i relation till miljön. Högst ett barn per individ, det vore något.

 17. Bra skrivet, Fanny!

  Blir så irriterad på folk som säger ”mitt kött kommer från glada kor och grisar”.
  Sen som någon annan skrev i kommentarerna, det vi gör mot djuren är det största förtrycket någonsin och tyvärr så bortser oftast detta av feminister och andra som ska vara så mycket emot förtryck. Tänk bara på hur kor behandlas, hur de våldtas, har sina små barn borttagna strax efter födseln och sedan utnyttjas på varje droppe mjölk som bonden kan klämma ut. Bara för att gubbar och andra människor som inte behöver någon mjölk, speciellt inte en annan arts mjölk, ska ha sin vita dryck, en dryck fylld av sorg, förtryck och ondska.

 18. Det har ar sa komplext och knepigt, for aven om det etiskt skulle kannas battre att inte ata kott alls (vilket jag gjort i perioder), sa ar det en san enorm uppoffring for halsan. Hur tanker du om det? Jag ar inte tillrackligt osjalvisk for att inte ata kott, vill liksom inte bli sjuk. Kanner mig kluven till detta.

 19. finns bara glada får i världen. Även allt kött och all fisk innehåller bakterier. Om man såg in i köttindustrin varsomhelst i världen skulle man må illa. Oavsett om det är rätt eller fel att äta kött är det vi gör just nu korkat, oetiskt och inte speciellt gott.

 20. Mycket tänkvärt inlägg. Jag blev själv ”vegetarian” (fortsatte äta fisk ibland av nån anledning) för 13-14 år sedan efter ett studiebesök på ett slakteri, reality check deluxe! Jag gick på ett naturbruksgymnasium då och det var väl inte så där jättevanligt med vegetarianer på den skolan, av ”naturliga” skäl och det blev väl lite motstånd och jag blev väl ganska dumförklarad där i börjar. Genom utbildningen fick jag insikt i hur lantbruket och djurindustrin fungerar i Sverige men även i andra länder, och att det kan se väldigt olika ut på olika anläggningar. Jag är av den åsikten att utnyttjandet av djur bör upphöra och att detta kan ske stegvis. Sverige är ett föregångsland inom djurskydd och att andra länder borde införa hårdare djurskyddslagar på alla punkter. Detta betyder inte att Sverige är perfekt och inte behöver förändra något, utveckling ska ske hela tiden mot det bättre. Det jag menar är att så länge människor envisas med att äta kött mm så är det bättre att välja ekologiskt kött eller kött från en mindre producent, där en kanske har insyn på hur produktionen går till, samt att äta mindre mängd kött. Men meningen är väl inte att en ska göra det för att kunna stoltsera med det och få andra att känna skuld, utan för att en vill förbättra för djuren.

  Det är ju som du skriver även en klassfråga, och det har blivit lite av en statusgrej att äta ekologiskt och miljövänligt, men det kanske är där vi får börja. Hos medelklassen, som ändå är en ganska stor grupp som har makt som väljare och som konsumenter. Förändringar ta ju tid och att ställa om det svenska jordbruket till ekologiskt kommer att ta skitlång tid. Och då måste vi ju börja någonstans. Jag kan också tycka att en måste jobba på olika plan, både på samhällsnivå, gruppnivå och individnivå, för att kunna uppnå förändring. Attityder ändras inte endast av politiska beslut utan också av vad en upplever in sin vardag. På så sätt försöker jag påverka min omgivning genom att upplysa via facebook och irl med berättelser om hur djuruppfödning går till och bilder och länkar. Jag ser inga problem med att ge mina hyfsat välbärgade vänner dåligt samvete, om det leder till att de ändrar sina val.

  Numera titulerar jag mig inte längre som vegetarian, det är mest andra som har behov att lägga mig i ett fack. Jag tycker inte att en kan kalla sig vegetarian om en äter ost (som ju innehåller löpe som görs av löpmagar hos nötkreatur) eller t ex godis som innehåller gelatin (som framställs av slaktavfall), som jag gör ibland. På senare tid har jag börjat äta (om än sällan) köttfärs från älg och hemslaktad nöt, av den enkla anledningen att jag tycker det är gott. För mig är det stor emotionell skillnad att äta ett djur som jag VET hur det fötts upp, levt och dött än att äta köttfärs från en vakuumförpackning som jag inte vet ett skit om. I en perfekt värld skulle jag leva helt utan animalier, och jag försöker alltid tänka utifrån det perspektivet, men rent praktiskt blir det inte alltid så.

  Anna C: du skriver (bl a) ”Per kalori så går det åt mindre bränsle och produceras mindre koldioxid (om man nu tror på det) för kött än för vegetarisk kost. Sverige är dessutom ett land med ett klimat som lämpar sig bäst för betesdrift. Det är bara i Skånes södra delar som spannmålsodling är optimalt. Dessutom är det ett mycket dåligt miljöval att äta en massa soja och majs eftersom huvuddelen är importerat. Då göder man dessutom hydran Monsanto (må företaget dö sotdöden!) som snart har patent på all mat i världen om vi inte bjuder motstånd.”

  Hur en än vänder och vrider på det så KAN det inte gå åt mindre energi att producera kött, av den enkla anledningen att du först måste ODLA till djuret som sedan omvandlar detta till muskler som vi sedan äter. För att producera ett kg kött går det åt tio kg växtprotein. Skulle du odla direkt till människan hoppar vi över mellanhanden, dvs djuret, och det blir mer energieffektivt. Du verkar leva i någon slags fantasivärld där djur betar i det vilda och året runt, men i verkligheten går det till så att djuren betar i bästa fall från maj till september på en anlagd betesvall som sköts precis som vilken annan åker som helst. På vintern äter nötkreaturen konserverat gräs som måste skördas på sommaren och ibland också kraftfoder som förhoppningsvis inte är importerat. Låt oss säga att du har en funktionsduglig vall, då kan du använda den i ca fyra år sedan måste den brytas, vilket betyder att du plöjer åkern, harvar (är du ekologisk så blir det extra viktigt med harvning), sår en annan gröda, exempelvis spannmål med insådd av vall så att du året efter återigen kan skörda gräs på din åker. Vallen gödslar du med kiss och bajs från dina djur, slår och tar om hand (pressar och plastar in balar eller lägger i en silo) 2-3 ggr/sommar. Här kan du läsa mer om växelbruk: http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4xelbruk . I detta exempel har jag utgått från att du är ekologisk och inte använder dig av konstgödning eller besprutning. Det blir ändå väldigt mycket jobb och traktorkörning för att få fram köttet från dessa ”betande” djur. Vi har ca 1 ha mark/djur (har i nuläget 21 djur i olika åldrar) och utfodrar nästan enbart med gräsfoder, och tillsammans äter dom ca 500-600 kg/dag Jag håller med dig om att vi bör gynna svenska småbrukare, men vi kan för den skull inte blunda för sanningen. Det mesta kött som säljs i Sverige är industrikött och mycket är även importerat. Svenska bönder utfodrar dessutom sina djur med foder som innehåller soja, som du var inne på, och det är rent förkastligt ur miljö- och rättviseperspektiv. Jag tycker att du borde läsa på lite mer om vad det innebär att producera kött, speciellt om du är ute efter att påverkar människor att välja ekologiskt och närproducerat. Spannmål odlas i hela Sverige och du kan köpa ekologiska och godkända sojabönor för matlagning till ett billigare pris än kött.

  Slut på lång kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *