Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Om skillnaden mellan tvång och underkastelse

frivilligunderkastelse

Det här ordet underkastelse är ju ett ord som förekommer frekvent på den här bloggen. Jag tänkte skriva lite om vad underkastelse betyder. När en talar om förtryck är det inte särskilt fruktsamt att enbart prata om tvång. Detta är ett sätt att tala om människor som hänger ihop med liberalismens synsätt på oss alla som fria individer. När en talar om förtryck som en fråga om tvång missar en aspekten av människans natur som är att vi är sociala djur, vi påverkas av andra människor, vare sig vi vill det eller inte.

Inom liberalismen anses det fult att påverkas, och liberaler skryter gärna om hur oerhört svårpåverkade de är. Denna diskurs rinner också över till vänstern, bland annat i alla former av konsumentval en ska göra, något jag skrivit mer om här:

Den politiska marknaden är en liberal illusion som finns till för att dölja de möjligheter som inte levereras där. Till exempel möjligheten att överta alla produktionsmedel och styra produktionen demokratiskt. Denna möjlighet finns, men den ingår inte i det ”vad som finns” som presenteras här. Politisk reklam kommer aldrig någonsin ge en rättvis representation av ”vad som finns”, för den bygger på och spär på idén om medborgaren som en passiv konsument. Den enda rättvisa bilden får vi när vi börjar se oss själva som aktiva agenter inom samhället, när vi faktiskt betraktar oss som medborgare och inte passiva konsumenter.

När den fria individen står i fokus handlar allting om val! Detta blir ett problem med tanke på att våra hjärnor inte kan processa hur mycket information som helst. Om vi ska applicera detta på feminism så levereras dagligen flera tusen valmöjligheter när det gäller hur en kan vara heterosexuell, men inga på hur en kan vara ickeheterosexuell. Det ickeheterosexuella slängs inte i ansiktet på oss, och därmed vet vi inte på samma sätt att vi kan välja det. Det blir i realiteten en omöjlighet, trots att vi är fria individer.

Det en kan göra är att istället för att motverka enskilda dåliga val är att börja bygga upp alternativa verklighetsbeskrivningar, eller motdiskurser som det också kan kallas. Att prata om saker på ett annat sätt, istället för att prata på samma sätt fast om andra saker. Då kan vi i en högre grad tala om vilka mekanismer som får oss att underkasta oss förtryckande institutioner. Detta är ett mer fruktbart sätt att förstå förtryck än att alltid tala om tvång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv