Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Patriarkal kapitalism med ett kvinnligt ansikte

IMG_20150927_172540Jag är så förbannat trött på att höra om hur bra det är med Kvinnor Som Gör Karriär. Detta är så himla bra och fint och eftersträvansvärt. En ska inte vara som Lady Dahmer och sitta hemma hela dagarna (som om hennes skrivjobb inte räknades), utan en ska vara ute och flänga på stan och gå på möten och gud vet allt.

En grej en kan se med alla dess kvinnor som hyllas för att se är framgångsrika är att de i regel har man och barn, en liten kärnfamilj. Hur lyckas de jobba så mycket fast de har barn. Tror ni mannen tar hand om barnen? Nej knappast! Han är ju ännu mer framgångsrik än kvinnan! Troligen finns det en barnflicka där i bakgrunden. Alltså en kvinna som jobbar för en väldigt låg lön med att upprätthålla en rikare kvinnas livsstil och fasad. Detta är en form av exploatering som givetvis också innebär ett kvinnoförtryck. För inte är det män som börjar jobba som barnflickor, nej det är alltid andra kvinnor. Ofta väldigt utsatta kvinnor från andra länder som har jobbet som barnflicka som enda livlina i Sverige. Med största sannolikhet har de familj att försörja och så vidare. Detta är en form av människohandel.

Det förekommer såklart också att unga kvinnor som är bosatta i Sverige blir utnyttjade av dessa familjer. Jag minns själv när jag sökte jobb som barnflicka hos en så kallas karriärskvinna med en minst lika framgångsrik man. Jag skulle bo i deras lägenhet och få ungefär 3000 kronor svart per månad, inga möjligheter till sjukskrivning eller liknande. Detta är ett ganska bra erbjudande om en jämför med andra, men det är på det stora hela väldigt billig arbetskraft. Jag fick inte jobbet, och tur var väl det, jag hade nog vantrivts något enormt. På den här typen av jobb finns det i princip inga rättigheter och möjligheterna till privatliv är oerhört små. En blir som en ”del av familjen” samtidigt som en är en anställd, vilket är en väldigt konstig position att vara i.

Om en jobbar som au-pair har en lite mer rättigheter, men även där är en i en utsatt position. Jag minns från min tid i Bryssel framförallt en kvinna som jobbade över 40 timmar i veckan, detta trots att au-pairer bara ska jobba 20 timmar i veckan och studera resten av tiden. Men vad ska en göra när en har hela sitt liv på samma ställe? Lön, bostad, mat kommer från samma person och en dessutom är i ett främmande land.

Det är alltid någon som förlorar på det här typen av arrangemang. Det blir inte feminism bara för att en kvinna tar för sig och exploaterar andra kvinnor, det blir patriarkal kapitalism med ett kvinnligt ansikte. Och det är faktiskt inte särskilt mycket trevligare. Jämställdhet innebär att män och kvinnor tar lika mycket ansvar, inte att en annan kvinna får betalt för att ta hand om en rikare kvinnas uppgifter. Detta är bara att sopa problemet under mattan.

14 kommentarer till Patriarkal kapitalism med ett kvinnligt ansikte

 • Ell skriver:

  Här är ett perspektiv från ett något skadat barn i en sån familj! Pappa har massa pengar och flänger runt på arbetsresor där han inte gör något särskilt, barnflickan har bott med oss i ett decennium och flyttar inte ut, är en del av familjen men också exploaterad och har inga pengar trots hushållets inkomst. Och jag är vuxen sedan länge

 • Linn skriver:

  Hej! Jag är en av dessa kvinnor som gör karriär. Min sexualitet har jag inte valt, däremot valde jag en partner som delar mina värderingar. Känner mig lite påhoppad i denna text då varken jag eller min äkta hälft skulle drömma om att hyra in en deltidsförälder för att ta hand om vårt barn. Denna inställning delar jag med många kvinnor och män i min situation. Menar skribenten att det är bättre om kvinnan står tillbaka i karriären för att mannen i ett förhållande vägrar ta ansvar för parets gemensamma barn? Är det inte bättre att prata om att det är viktigare för kvinnan att välja partner med omsorg, och inte skuldbelägga henne om hon råkat välja en skitstövel men ändå vill göra karriär på lika villkor? Är det kvinnans fel att paret väljer att hyra in en deltidsförälder?

  • Fanny skriver:

   Dte är väl både kvinnans och mannens fel, men i just detta inlägg fokuserar jag på kvinnorna för att jag tycker kvinnor är mer intressanta än män.

   • Linn skriver:

    ”…kvinnor är mer intressanta än män.” Vilket bullshit, och vilken rent ut sagt fjantig förklaring. Ska vi göra likadant på alla plan, dvs tala om problem som orsakats av patriarkatet och skylla på kvinnan, ja då faller hela den feministiska kampen. Nädu, tänk igen! Over and out!

 • Linn skriver:

  Det här är för övrigt det mest antifeministiska jag läst: ”Jämställdhet innebär att män och kvinnor tar lika mycket ansvar, inte att en annan kvinna får betalt för att ta hand om en rikare kvinnas uppgifter.” Särskilt den sista meningen, som ju summerar hela inlägget. Dvs. att det från början är kvinnans uppgift att ta hand om och uppfostra barn. Ser mycket fram emot ett svar från dig, Fanny, som jag annars ofta läser och håller med.

 • Jasmin skriver:

  Vad är skillnaden mellan att lämna barnen på dagis jämfört med att lämna barnen hos en au pair ?

   • Jasmin skriver:

    Jag förstår att arbetsvillkoren är olika mellan en au pair och en förskolepedagog. Jag regerade mer på det här:

    ”Jämställdhet innebär att män och kvinnor tar lika mycket ansvar, inte att en annan kvinna får betalt för att ta hand om en rikare kvinnas uppgifter. Detta är bara att sopa problemet under mattan.”

    Både en au pair och förskolepedagog tar hand om andras barn istället för att mamman tar hand om barnet hela tiden. Jag får intrycket i hennes text om att kvinnor som lägger ansvaret på en annan kvinna är problematiskt. Jag undrar varför att lägga ansvaret om barnet på en au pair eller på förskolan är skillnad ? Är hon också emot kvinnor som lämnar sina barn på förskolan ?

    • Fanny skriver:

     Helst tycker jag att vi ska sluta skaffa barn tills patriarkatet har fallit. Du kan säga på ordet barnfödarstrejk på bloggen för mer om detta intressanta ämne

 • L skriver:

  Ingen bryr sig om vad LD väljer att göra med sitt liv, personligen tycker jag att det är jättehärligt att hon har valmöjligheten att vara hemma med sina barn. Vad som däremot är fel av LD är att samtidigt propagera för en lagstiftning som tar samma ekonomiska valmöjlighet från andra kvinnor. Det är otroligt själviskt att lobba för andras (främst kvinnor) tvång att uppfylla det man själv fann för obekvämt.

  • Fanny skriver:

   tyvärr bryr sig väldigt många om vad ld vill göra med sitt liv. Tycker hon propagerar för bra saker jag.

 • Embritt skriver:

  ”Jag är så förbannat trött på att höra om hur bra det är med Kvinnor Som Gör Karriär”. Jag med, verkligen i.n.n.e.r.l.i.g.t trött på det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv