Politisk ångest på frammarsch.

Jag har svårt att begripa Moderaternas nya paroll Alla jobb behövs. Jag kan för det första komma på mängder av jobb som inte behövs, till exempel copywriter eller nyhetschef på en skvallertidning. Man skulle nog även kunna skippa ett gäng riksdagsledamöter som ändå inte gör något annat än att vika sig under partipiskan.

Sen förstår jag inte heller syftet, för ingen har väl påstått motsatsen (utom jag då). Socialdemokraterna ser inte ner på några jobb, hur mycket Moderaterna än skulle vilja att så var fallet. Det handlar inte om att vissa jobb skulle vara oviktiga, utan om att alltings lösning inte är att införa fler jobbskatteavdrag eller ytterliggare sänka priset på arbetskraft man av olika anledningar har stämplat som mindre konkurrenskraftig.

En sänkt arbetsgivaravgift för unga signalerar ju bland annat att det jobb vi utför inte skulle vara lika bra. Att göra det lättare att sparka oss sänder ju signalen att vår arbetskraft alltid är fullt utbytbar. Och vad signalerar sänkta minimilöner om inte att sjuksköterskornas jobb inte är lika viktiga som de varit? Eller ska man som arbetare vara så uppfylld av det ständigt upprepade budskapet att det man gör är så viktigt att man inte ska bry sig om löner och arbetsvillkor, utan bara känna pur glädje över att man bidrar till samhället.

Under sin tid i oppositionen kritiserade moderaterna vad man kallade ”förvaring”, det vill säga de åtgärder för arbetslösa som innebar att de fick ägna sig åt en massa menlösa uppgifter. Men vad är fas3-jobben om inte förvaring? Faktum är att det inte får vara något annat än förvaring eftersom man som fas3-arbetare inte får ersätta ett arbetstillfälle (vilket förvisso sker ändå ibland).

Och visst, de som jobbar på dessa låtsasarbeten kanske inte är passiva i den meningen att de bara sitter hemma, men de lär bli så till döden alienerade av att utföra uppgifter utan mening bara ”för att” att själva den fysiska aktiviteten inte spelar någon som helst roll. Hur man ska orka söka jobb när man har ett heltidsarbete att gå till är dessutom för mig en gåta. Men det måste ju finnas en annan lösning på denna bidragspassivitet som inte innebär att skicka människor på att måla redan målade stolar eller bara sitta och stirra in i väggen.

Jag mår illa av den så kallade arbetslinjen och fas3. Jag är trött på den närmast religiösa syn som finns på arbete i samhället, som om arbete i sig vore någon ständigt fungerande lösning på alla jävla problem. Jag orkar inte med fler begreppskapningar och äckliga omdefinitioner. Och jag hoppas att den parlamentariska vänstern tar sitt jävla förnuft till fånga och skärper sig så att vi slipper ytterligare en mandatperiod med en borgerlig regering.

Genial bild lånad från Sara Hansson.

2 reaktioner till “Politisk ångest på frammarsch.”

  1. Som vanligt delar jag flera av dina synpunkter. Du rör dock ihop begreppen emellanåt, Fanny! Alla jobb behövs nog, men det innebär ju inte fördenskull att människorna behövs! Åtminstone inte i samma grad som jobben, det måste man ha klart för sig redan från början. De jobb du nämnde var bra exempel, men fatta därför hur otroligt lite människorna behövs, som sagt var. 😀

    Smutsvänstern och det blödande sozzepartiet med Juholt i spetsen kommer inte att kunna rädda situationen med sitt obotligt mediokra testuggande och sina jävla vaggvisor. Kärringsatan hann göra alltför stor skada. Det blir mammons fraser som vinner både 2014 och 2018, det är jag helt förvissad om, sannolikt 2022 och 2026 också. Visserligen är alianssvinen djupt hatade av många, det är iofs. sant… det ska bli jävligt intressant att följa utvecklingen…

    1. Det är sant att det är människorna som är utbytbara och inte jobben. Det tänkte jag på redan när jag skrev. Jag skulle dock säga att det var moderaterna som började med begreppsblandningen, genom att anklaga juholt för att se ner på arbetare när han ifrågasatte vissa arbetsvillkor/arbeten. Jag tror tyvärr inte hellerpå socialdemokraterna i detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *