Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Samtyckeskultur är en slags våldtäktskultur

Ofta talar feminister om att de vill ha en samtyckeskultur kring sex. Vad är egentligen en samtyckeskultur och hur uppnår vi den?

För ett tag sedan fick jag denna kommentar som jag tycker säger mycket om synen på sexuellt våld:

våltäktskultur

Så länge det är någons flickvän är det okej! Detta innebär alltså att flickvännen ses som en slags egendom; hon har samtyckt till att gå med på lite vad som helst. Denna attityd är förvånansvärt vanlig bland unga män, jag har sett den flera gånger tyvärr.

Men även om vi inför något slags krav på samtycke vid varje enskilt samlag så försvinner inte problemet. Här kommer min definition av samtyckeskultur:

samtyckeskultur

Jag tycker att ordet samtyckeskultur i sig är problematiskt. Vad är det en som kvinna ska ”samtycka” till; mannens handlingar. Jag tänker att det fortfarande är mannen som är aktiv i den här typen av sexuella situationer. Simone de Beauvoir ansåg att den första penetrationen alltid är en slags våldtäkt, och jag tror det kan förlängas till att heterosex i princip är våldtäkt; mannen ska alltid på något sätt dominera kvinnan. Sedan kan det såklart finnas andra aspekter av det, men såsom heterosex är konstruerat i dagens samhälle innehåller det alltid en patriarkal logik.

Hur kommer en runt detta? Jag tror att det behövs en samtyckeslagstiftning för att lägga mer av ansvaret på mannen, men framförallt behöver vi en förändring av kulturen kring sex, vilket också måste innebära en förändring av de ekonomiska villkoren för kvinnor. Det sociala systemet behöver byggas upp så kvinnor i destruktiva relationer kan få hjälp från det sociala på ett bättre sätt. Detta är emellertid inte allt, det finns även känslomässiga krafter som ligger bakom de sexuella strukturerna. Kvinnor inbillar sig att de behöver mäns kärlek för att överleva. Detta är delvis sant; människor

Kvinnor måste börja leva för och genom varandra; detta är vad som kallas lesbisk feminism. Män måste skärpa till sig på egen hand. Jag ser att många unga kvinnor idag väljer bort män ur sitt liv och tror det är väldigt bra. Vi behöver inte smickra mäns egon hela tiden för att överleva. I och med detta tror jag att vi kan nå ett samhälle där faktiskt samtycke kan äga rum, det vill säga där det inte finns någon generell underordning av kvinnor. Innan dess kommer samtycke bara vara en chimär.

jagkanintelevautansexvärde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv