Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Snygghet och makt

IMG_4442Jag har tänkt mycket på det här med utseende på sista tiden med anledning av att det skrivits en del om snygga människors ”makt” över fula människor på bland annat Twitter.

Det finns inte en enda kvinna som inte lidit av komplex över sitt utseende, det ingår liksom i att vara kvinna att vara missnöjd med hur en blev skapt. Även normativt snygga kvinnor lider av komplex över sitt utseende. I att vara kvinna ingår ett ständigt nedvärderande av den egna kroppen, det hör liksom till att en ska stå där framför spegeln och jämföra. Den som är nöjd med hur en blev skapt ses genast som avvikande, hur snygg personen ifråga än är. Det är en ritual.

Jag har alltid varit ”snygg”, men inte har jag haft någon större makt över min tillvaro för det. Jag har fortfarande känt mig ful, och den uppskattning jag fått från män har aldrig kunnat omvandlas till någon vidare självkänsla. Det var först när jag rakade av mig håret och blev lesbisk som jag började komma till ro med mitt utseende. Den heterosexuella snyggheten gick aldrig att vila i, hur mycket bekräftelse jag än fick. Bekräftelsen var snarare trakasserier som jag än idag är tvungen att bearbeta emotionellt. Det är först långt efter detta som jag inser att jag fick uppmärksamhet för att jag såg bra ut, det kunde jag aldrig inse då.

Jag medger att en får vissa privilegier som snygg, det lär väl vara lättare att få jobb medmera, men detta är inte samma sak som makt. Privilegierna kan tas ifrån en vilken dag som helst, för de är utdelade från högre ort. Makt är någonting annat. Snygga förtrycker inte fula, däremot lever vi i ett samhälle där vissa människor styr över idealen som råder, i dessa inkluderat skönhetsidealen.

Det känns helt enkelt konstigt när människor pratar om snygga som att vi skulle leva komplexfria liv.

5 kommentarer till Snygghet och makt

 • "snygg tjej" skriver:

  Jag hamnade i den här diskussionen nån gång för att det var en ganska ”normsmal” kropp som prydde nån sån där love-your-body-bild som det finns miljontals av på internet. ”Ja oj vad svårt att älska sin kropp när man ser ut så där??” JAA? Jag tycker det är skitfarligt att gå på myten om att ”snygga tjejer” inte hatar sina kroppar. Det är liksom att av de starkaste argumenten för att det är 100% fucked up, att de där modellkropparna som vi jämför oss med tillhör tjejer som hatar sina kroppar. ”Om jag bara var smal”…. Så vad? Tror du verkligen att du skulle älska dig själv då? För det är ju det de vill att vi ska tro. Att vi bara måste fixa oss, shoppa loss. Vi måste fatta hur jävla äcklig statistiken är när det gäller tjejer som hatar sina kroppar. Hur många år av sitt liv de skulle uppoffra för att vara snygg. Hur många 8-åringar som vill banta. Jag vill inte påstå att alla kvinnor upplever det, men jag skulle nog vilja påstå att det är den största gemensamma nämnaren i att navigera livet som kvinna i Sverige/väst/världen(?).

 • Embritt skriver:

  Jag tycker det är tråkigt med att säga att det ”Det finns inte en enda kvinna som inte lidit av komplex över sitt utseende”.

 • A skriver:

  ”Jag medger att en får vissa privilegier som snygg, det lär väl vara lättare att få jobb medmera, men detta är inte samma sak som makt. Privilegierna kan tas ifrån en vilken dag som helst, för de är utdelade från högre ort. Makt är någonting annat.”

  Hur skulle makt vara något annat? Bara för att makt kan tilldelas och tas bort så slutar den inte att vara makt.
  Den svagaste människan i världen kan ha makt i rätt kontext, men även den starkaste mest mäktiga kan förlora den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv