Era rubriker: min värsta mardröm om framtidens Sverige.

Jag delar in befolkningen i två delar. Den som skaffade sig ett politiska medvetande innan alliansen kom till makten och den som inte gjorde det. Jag skulle nog säga att jag tillhör en av de sista generationerna som lyckades med detta.

När jag ser på de som är snäppet yngre än mig så tänker jag inte att de är korkade eller så, utan att de är hjärntvättade. De är lurade in i ett tankesätt där individen står i det absoluta centrumet, där personlig framgång mäts i om man har den senaste ringen från glitter och där man själv alltid är ytterst ansvarig för allt som sker i ens liv. Så många har dragits in i detta äckliga maskineri av lifestyle och konsumtionsdrivet självförverkligande.

Jag kan säkert vara förblindad men jag upplever verkligen att konsumtion och personlig framgång står i fokus mycket mer än vad det gjorde för bara fem år sedan. Mer individualism, mer konsumtion och större klassklyftor. Godhet och emapti är en konsumtionsvara, något som kommer med när det köper kläder från h&m:s miljövänliga kollektion. Något du vill visa upp på din blogg, inget du vill föra in i samhällsbygget.

Det här är vad som skrämmer mig. Ett samhälle där strukturalistiska problembeskrivningar hamnar mer i skymundan till förmån för dyrkan av framgång och starka individer. Ett samhälle är oempatiskhet och oberoende höjs upp som ett ideal, jämte blind konsumtion och köpt godhet i form av välgörenhetsglass från ben&jerrys. Där man visserligen tycker att det är tråkigt med utförsäkringar men retoriskt frågar sig ”vem som skulle betala” annars, för att höja skatten vore ju barockt! Där man tycker att den som inte har råd med sitt sl-kort ska sluta äta chips.

Den här farhågan är väl inget jag är ensam om men jag tror att det är den absolut mest troliga utvecklingen från dagens läge. Jag hoppas bara på att frustrationen hos min generation ska lyckas växa sig så stark att vi kan påverka, men i mina ögon ser det mörkt ut nu.

15 reaktioner till “Era rubriker: min värsta mardröm om framtidens Sverige.”

  1. Det är väl inget man bara blir. Begränsningen för närvarande ligger i att jag inte har hittat ett parti med representation i riksdagen som jag gillar tillräckligt mycket. Jag har övervägt miljöpartiet, men även där finns stora skillnader.

 1. Vad gäller miljöpartiet är ju det ett parti som formas starkt av medlemmarna (åtminstone hävdar de själva det). Du kan ju alltid kontakta den lokala föreningen och se hur du, och kanske framför allt dina idéer, välkomnas.

  1. Jag har starkt övervägt det. Den största begränsningen för närvarande är egentligen att jag eventuellt ska åka bort till bryssel ett år efter sommaren. Knepigt att engagera sig politiskt då.

 2. Jo det är ju inget man bara blir. Men det var mer pepp för jag tycker du är grym på att argumentera, är konsekvent och har åsikter jag oftast håller med om. Jag har också svårt att hitta/välja parti..

 3. Ojojoj vad bra skrivet! Du sätter verkligen ord på min tankar som jag knappt kan formulera i mitt eget huvud. Mycket intressanta argumentationer i tidigare inlägg också. Är ny läsare här och kommer definitivt att stanna!

 4. Jag har bott i England nu i snart ett år och klassklyftorna är värre här än hemma. Också det att en större del av de jag träffar inte kan laga mat, alls! Hälsan här är betydligt sämre än i Sverige. Det jag ville komma till är att när Moderaterna nu kom till makten igen, så ser jag bara hur det kommer närmare och närmare den Engelska metoden. Särskilt när det kommer till skolan. Här är allt baserat på slutproven, det finns grammar schools och private schools (där bara överklassen går) och så höjde de the university fees så att det nu kan kosta £9000 att gå ETT år på universitetet (detta är då inte inkluderat levnadskostnader). När Björklund pratar om sin militärskola blir jag rädd. I Sverige försöker man i alla fall värdera det sociala och försöka få eleverna att tänka själva. Här handlar det endast om vad den som rättar proven vill att man ska tänka.

  Det finns en miljon saker jag ser här som jag inte vill ska hända i Sverige. Men med en konservativ regering både här och i Sverige ser det inte allt för bra ut.

 5. OK, nu slutar jag läsa din blogg. Jag trodde att du var vettig men ack så fel jag hade. Självklart har individualismen främjats de senaste åren – och det är bland det bästa som någonsin har hänt i Sverige. Äntligen kan man se till individernas behov och önskemål, snarare än att tro att alla är lika, och sätta ett vansinnigt skattetryck som ska jämna ut så att ingen kan ha mer än någon annan.

  Det viktigaste är inte att de som har det sämst ska få det bättre, utan att de som har det bäst ska få det sämre – eller vad? Att höja skatten i det land som har världens högsta skattetryck ÄR faktiskt orimligt. Hur kan det inte vara det?

  Något håller på att förändras i Sverige – äntligen. Vi har fortfarande fri skola och vård i världsklass, men något lägre skatter för de som jobbar och sliter, och deras pengar tas inte längre ifrån dem i lika stor utsträckning och ges till någon annan.

  Utöver det har vi fått en högre valfrihet och självständighet. Utvecklingen går åt rätt håll. Skillnaden mellan högern och vänstern är att högern vill låta varje individ vara unik och ha möjlighet att utvecklas på sitt eget sätt, efter eget behov och önskemål, medan vänstern vill att samtliga ska ordna sig efter vänsterns tycke.

  Det funkade på något vis bra väldigt länge, men nu är det slut. Nu vill folk tänka själva, och de anser att de vet bättre vad de ska göra med sina egna liv än vad politikerna vet.

  Vilket är bäst? Att låta var och en välja fritt och ha större möjligheter, eller att tvinga alla att göra på samma sätt? Lyckligtvis är du i en ganska liten minoritet, som bara blir mindre och mindre.

  Det är problemet med vänstern, att man tror att man vet bäst – men att alla andra bara inte har fattat det. Hej då, nu ska jag aldrig mer läsa din blogg.

  1. Om du tycker att det är så jobbigt med människor som inte delar din åsikt är det tråkigt för dig. Kan för övrigt meddela att jag inte är ett fan av förmynderi, men av ett samhälle där alla människor har möjlighet att fullfölja sina drömmar.

 6. Började läsa din blogg för typ.. 1 timme sedan kanske. Bra grejer. Blev otroligt glad av detta inlägg. Du borde tänka på att gå med i Grön ungdom eller miljöpartiet oavsett om du tror att du kan vara engagerad lokalt eller inte. Det finns andra sätt att engagera sig och vara aktiv än via möten. Din blogg är ett utmärkt exempel på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *