Feministisk rövslickartävling.

Tänker på detta med att ”det finns en särskilt plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” och att det ses som osolidariskt om man kritiserar andra kvinnor. Ja, det är sjukt tröttsamt med brudar som sätter någon slags prestige i att trycka ner andra på typiskt misogyna sätt, typ anklaga dem för att vara slampiga eller på olika sätt ”för mycket” men måste måste ju för helvete kunna tycka att en kvinna beter sig fel eller att en kampanj träffar fel utan att anses vara en dålig feminist för det. Eller ska feminism bara vara någon slags rövslickartävling där den som har det mest hyllande sättet gentemot andra kvinnor är den som vinner. Det har jag ingen lust att vara med i.

14 reaktioner till “Feministisk rövslickartävling.”

 1. Fast jag tolkar det hela lite annorlunda. Som att Linda Skugge utövar översitteri ” do it my way or dont do it at all” och förminskande av Isabellas ”porriga bakdel”…

  1. Känns som att det finns flera sidor av det där. Det MÅSTE vara OK för kvinnor att kritisera andra kvinnor utan att det räknas som att man förråder sitt kön, allt annat är ju liksom helt bisarrt. Å andra sidan måste man då även kunna kritisera kvinnor som beter sig som svin. Härskartekniker och översitteri må ha uppmärksammats först i settingen ”män vs. kvinnor som vill in”, men tillämpas friskt även av kvinnor (Linda Skugge är ett exempel och det här är inte första gången; brukar motiveras med att hon är en sådan fritänkare osv., vilket jag ställer mig skeptisk till).

 2. Tycker snarare det är ofeminsitiskt att kalla annan kvinna ”bitter”. Det ordet används nästan bara om just kvinnor, och nästan bara om just kvinnor som ställer krav och inte är till lags. Ofta tillsammans med ”f*tt*”. Trodde först faktiskt att Blondinbella skrivit ”bitterf*tta”, med såg sedan att det stod ”bitterbubbla”. Kanske den effekten hon ville uppnå..?

 3. Klart man ska kritisera en idiot oavsett kön, men ofta är kvinnor hårdare i sin kritik mot andra kvinnor än mot män, och ibland för fel orsak.
  Som när t ex Lil Kim börjar dissa Foxy Brown och tio år senare Nicki Minaj BARA för att de också är kvinnliga rappare, då känns det väldigt kefft. För i detta fall lashar hon ut mot dem just för att de också är kvinnor i samma bransch, istället för att tänka ”va bra, fler svarta kvinnor kan göra sin grej och bli framgångsrika”

 4. Just uttrycket ”there´s a special place in hell for women who don’t help eachother” kommer ju från Madeleine Albright och jag tror inte att hennes tanke var att kvinnor inte ska kritisera varandra. Jag ser det snarare som att det handlar om att stötta varandra i kampen mot jämställdhet.
  Men jag förstår samtidigt hur du tänker, det där tjafset om att jag som feminist inte ska tala illa om andra kvinnor är jävligt tröttsamt.

  1. Menar inte att citatet från början är fel, tkr absolut det finns en poäng i det. Dock att denna applikation av det är banal.

 5. Tycker folk överanvänder det här citatet och liknande som det. Nästan jämt då en kvinna kritiserar en annan kvinna dyker det upp någon som bah. ”ska inte kvinnor hjälpa varandra?”. T.ex. i ett så banalt sammanhang som när Blondinbella kritiserades för att inte ha varit pratglad mot en läsare, dök det här citatet upp- personen som använde sig av det tyckte att Blondinbella inte hjälpte & stöttade andra kvinnor genom sitt beteende. Herre gud, en kvinna måste väl kunna ha en dålig dag eller helt enkelt bara inte vara intresserad av att prata med varenda kvinna hon stöter på utan att anklagas för att inte hjälpa andra kvinnor, vara en dålig kvinna eller inte vara en ”sann feminist”?

  Jo, den sista har jag fått höra (och säkert många med mig): att jag som är feminist ska väl inte klanka ner på andra kvinnor. Bara det i sig blir ju väldigt ofeministiskt, tycker jag. Att kvinnor inte kan kritiseras enligt samma ramar som män utan att det då handlar om att frångå sin roll som kvinna eller medsyster- det om något är ju att särbehandla könen och upprätthålla könsrollerna. Det är klart att en del kvinnor ibland är extra dömande mot andra kvinnor, t.ex. i fråga om utseende (har dock en teori om att detta beror på att vi kvinnor bara kan konkurrera på relativt lika villkor när det gäller våra utseenden och uppmärksamheten från det andra könet, det är det vi lär oss att vi SKA konkurrera om), men det är ju verkligen inte detsamma som att konstruktivt kritisera hur en kvinna _beter_ sig.

  1. Ja, det är störande. Tydligen har man ansvar för hela den kvinnliga halvan av mänskligheten som känd kvinna, aka ”förebild”. Fy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *