Folk måste börja ta hand om sin egen skit.

Hanna Fridén har skrivit om nedskräpning och att Ulla Hamilton vill utöka skräpförbudet till att även gälla fimpar.

Jag tycker verkligen att fimpar på marken i parker är ett jävla ofog. Det är äckligt som fan och jag tycker att det bör åtgärdas. Hanna anser att man ska sätta ut fler askkoppar, vilket jag kan hålla med om eftersom askoppar är extremt ovanligt. Men ärligt talat så tror jag inte att det skulle funka, för folk är så jävla vana vid att slänga sin fimp precis där de står.

Jag skulle säga att det är ett problem där lösningen måste komma från båda hållen, både när det gäller fimpar och när det gäller skräp. Visst borde det finnas fler papperskorgar och askkoppar, men det måste även ske en attitydförändring.

För folk har den här tendensen att bara gå iväg från sin skit. Om jag sitter i en park så städar jag efter mig även om det är en bit till närmaste papperskorg. Om papperskorgen är full går jag till nästa eller ställer skräpet bredvid papperskorgen, vilket ju borde underlätta vid städning. Om jag sitter i en park och röker så slänger jag inte mina fimpar i gräset, jag samlar ihop dem och slänger dem i papperskorgen (för det går när de hunnit slockna). För det är min skit som jag ska ta hand om.

Det är klart man inte kan förvänta sig att folk ska bära sina saker ända hem, men man kan väl kräva att man ska bära sitt skräp i alla fall en tvåhundra meter innan de bara slänger det på marken. Vissa gitter ju inte ens gå fem meter till en papperskorg, och med den vetskapen i sinnet så tvivlar jag på att askkoppar vid varje papperskorg skulle minska fimpkastandet något alls egentligen. Sen ska man helst göra det ändå, så att ingen hade något att skylla på längre och för att underlätta för de som vill ta hand om sina fimpar.

I många länder så säljs det speciella fimpaskar som är lukttäta och har någon smart mekanism. Gud vad jag önskar att det fanns här så att alla som dräller fimpar omkring sig inte hade kunnat lägga dem där. Och nej, det är kanske otrevligt att bära runt på skräp men oavsett så är det du som ansvarar för när du äter, dricker eller röker.

Jag vet inte om jag tycker att skräpböter är vettigt, men det är för att polisen saknar resurser för att spana. Jag tror dock inte heller att det skulle lösa sig genom att enbart sätta upp fler papperskorgar eller askkoppar. Det måste till en attitydförändring, helt enkelt. Att folk fattar att de är förpliktigade att ta hand om sin egen skit och gör det efter förmåga, istället för att skylla ifrån sig. För man kan gå 200 meter med skräp i handen och man kan fimpa i en ölburk eller liknande när man sitter i en park. Så jävla svårt är det faktiskt inte.

7 reaktioner till “Folk måste börja ta hand om sin egen skit.”

 1. Utanför VT där jag jobbar har de precis satt ut tre askkoppar, en på framsidan och två på baksidan och det är jättemycket mindre fimpar på marken nu! Jag blev jätteglad att jag kunde slänga mina fimpar i askkopparna.
  Så jo, jag tror faktiskt att det hjälper!

  1. Det är nog olika beroende på platsen. Om det är ett ställe där folk står och röker så tror jag att det är större chans att det funkar, om de tär i en park så tror jag inte folk kommer lyfta sina rumpor för att slänga fimparna i askkoppen.

 2. Håller med dig, det handlar mer om attityden. Läste genom Hannas inlägg också, och jag bara måste säga att jag brukar bära omkring på mitt skräp tills jag hittar en papperskorg. Tycker det är enkelt hyfs, och det är inte särskilt jobbigt.

 3. Får mig att tänka på Minsk. Minsk är en väldigt ren stad. Du kan gå omkring i den en hel dag och inte se en endaste fimp eller pappersbit.

  Lite naivt nyfiket frågade jag de vitryssar jag var med hur det kunde komma sig. Tydligen finns det – om man slänger någontingvadsomhelst på marken i Vitrysslands ärofulla huvudstad – en viss risk att bli misshandlad/fängslad/förflyttad till en stad som inte är Minsk. (Det skulle vara nåt i Sverige, det! ”Äh! Vi skickar alla som slänger fimpar i Stockholm till Jokkmokk!”)

  Mja. Tur att vi inte har det så, i alla fall. Och tur att fimpar är biologiskt nedbrytbara.

  1. Så ska vi såklart inte ha det, men jag anser att det värnas för lite om det gemensamma generellt.

 4. Jag var i Budapest för några veckor sedan och där satt det en fimpgrej på varje papperskorg. Det var så lite fimpar på marken att vi häpnade.

  En annan jätteirriterande grej med att folk slänger fimpar är när man har små barn som jag, alltid en glad unge som visar upp sitt fimpfynd när man är ute. Spelar ingen roll om man är i sandlådan eller utanför porten, det är överallt.

 5. Jag håller med. Jag blir skitförbannad över att folk slentrianslänger fimpar överallt. Tokgiftigt för både hundar och barn! Ta ansvar för er egen skit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *