Frågor om det här med att alla män är förtryckare.

Har såklart fått massa spännande respons på mitt inlägg om att alla män förtrycker alla kvinnor. Tänkte gå igenom de vanligaste invändningarna (som inte är DU ÄR GALEN DIN FITTA VARFÖR PUBLICERAR DU INTE MIN KOMMENTAR????!!?!?!?! utan håller lite högre kvalitet):

 • Men detta innebär ju att alla som har en privilegierad position förtrycker de som är ”under”.

Både ja och nej. Jag ser till exempel mig själv som en förtryckare i fråga om etnicitet eftersom jag är vit och upprätthåller vithetsnormen. Jag vinner direkt på förtrycket av PoC:s, och bidrar också till det samt har ofta möjlighet att bryta det på ett konkret sätt genom mitt eget agerande. Jag ser också mig själv som en förtryckare i kapitalismen, men på ett lite annorlunda sätt. Jag förtrycker till exempel personerna som syr mina kläder och tillverkar mina prylar, men jag har inte på samma sätt möjligheten att bryta denna förtryckarrelation. Jag behöver ju vissa saker och är inte i en ekonomisk position att typ välja ”bra produkter” (i den mån sådana ens finns tillgängliga). Även här kan en såklart göra bra och dåliga val, jag väljer till exempel att konsumera så lite som möjligt, men det är inte samma direkta förtryckarsituation. Förtrycket av kvinnor som män uträttar är ofta väldigt direkt, mellan personer som har nära relationer med varandra, och de som förtrycker tjänar också direkt på förtrycket genom den patriarkala utsugningen.

 • Men kvinnor förtrycker ju också kvinnor.

Det stämmer att kvinnor upprätthåller patriarkatet, men jag skulle inte kalla dem förtryckare på samma sätt som män. Det finns en stor skillnad eftersom kvinnor inte vinner på förtrycket av kvinnor, och såklart i att de själva är förtryckta av samma maktstruktur. Därför har de inte samma roll i det patriarkala förtrycket.

 • Berätta exakt hur jag förtrycker min flickvän/hur min pojkvän förtrycker mig.

Den här frågan har jag fått av mååånga, framförallt män, som sedan tycker att jag inte har något att komma med för att jag inte kan exemplifiera exakt precis hur de förtrycker. Det här kan jag tyvärr inte göra, eftersom jag inte har studerat just er relation. Jag är dock ganska säker på att jag skulle kunna peka ut en del saker om jag gjorde det. Olika par upprätthåller könsmaktsordningen på olika sätt, men generellt kan en nog säga att det finne ett manligt tolkningsföreträde (alltså att mannens tolkningar av saker och ting som sker i relationen är de som gäller tills motsatsen är bevisad) och att det finns ett ojämnt utbyte av omsorg och kärlekskraft, där kvinnan ger mer. Den som är intresserad kan läsa länkarna jag hänvisar till i detta inlägg.

 • Att inte göra lika mycket hushållsarbete/känslomässigt arbete/whatever är inte detsamma som förtryck.

Folk som säger såhär verkar mena att förtryck måste vara något ”stort” för att räknas på riktigt. Det är tyvärr inte så det patriarkala förtrycket fungerar, utan det är i mångt och mycket de små sakerna som gör det. Patriarkalt förtryck handlar inte bara om de ”stora” grejerna som att vissa män slår och våldtar kvinnor utan även om det systematiska skapandet av kvinnan som underordnad, den systematiska exploateringen av kraft som sker av män, från kvinnor. Är du inte villig att se den här delen av kvinnoförtrycket så kommer du dessvärre högst troligen att fortsätta utöva det. Nyckelordet här är ”många bäckar små”. Säg att kvinnan alltid gör lite mer hemma, lite mer hushållsarbete, känslomässigt arbete och så vidare. Vad tror du detta gör med hennes möjligheter att göra andra saker i sitt liv? Tänk sedan att det är detta som (i varierande utsträckning) sker för alla kvinnor på jorden, och vad det gör med kvinnor som grupp. Det är ingen småsak utan fundamentalt för kvinnoförtrycket.

 • Hur kan du säga att någon har ansvar för något hen är omedveten om?

Problemet med det här resonemanget är att folk alltid kan säga ”men jag visste inte” och på det viset komma undan, även om de haft tusentals tillfällen att faktiskt se. Typ Löwengrip kan fortsätta att envist hävda att hen inte ”har sett” personer med behov av ett extra omklädningsrum även fast flera sådana skrivit till hen, helt enkelt för att hen kan välja att ignorera detta. På samma sätt kan män som gång på gång blivit introducerade för feminism fortfarande säga ”jag visste inte” när de en dag själva bestämmer sig för att öppna ögonen. Nej, du kanske inte visste, men du hade möjlighet att veta och den sumpade du. Då kommer vi in på det här med ”ignorance is bliss”. Människor kan välja ignorans inför sin egen position för att det är bekvämare så, detta gör dem inte till mindre förtryckare.

En har ansvar inte bara för att göra det en redan vet, utan också för att ständigt ta reda på mer. Jag tycker att alla som har möjlighet har ansvar för att förstå sin egen position i samhället och jobba för att förbättra det. Jag tycker att jag har ansvar för mitt deltagande även i de maktstrukturer jag inte har sett, vilket gör att jag ständigt försöker lära mig mer om detta och se fler. Om du väljer att inte göra detta så är du inte bara en förtryckare, utan en förtryckare som aktivt upprätthåller ditt förtryck med hjälp av ignorans. Grattis!

Men framförallt: att vara en förtryckare gör dig liksom inte till satan själv, och det gör dig inte ensamt ansvarig för patriarkatet i sin helhet. Det hade lika gärna kunnat vara tvärtom, att du var den förtryckta. Så torka tårarna, sluta känna skuld och skam och gör något åt saken istället, ta ansvar för din position. Ja, jag förstår att det kan kännas tufft att behöva göra det bara för att en fötts in i en position, men i så fall så borde du känna extra mycket sympati med de kvinnor som haft det så från dag ett i sina liv. Vi har alla fötts och fostrats in i detta orättvisa system. Det är inte läge att prata om vem fel det ”egentligen” är eller att skylla ifrån sig, det är läge att göra vad en kan för att stoppa det. Och grundbulten i detta är att ta ansvar för sin egen position.

30 reaktioner till “Frågor om det här med att alla män är förtryckare.”

 1. Women oppress women – Naturally they do. It can take many forms. it might be a woman that is more intelligent, has more power, is better looking, is white, whatever… The ”content” might be different in woman vs. woman as opposed to man vs. woman but the oppression is there just the same.

  Person to person – White on non-white, non immigrant with an immigrant, attractive person vs. unattractive, highly intelligent vs. other, rich vs. poor… etc. These interactions occur every day on a direct and personal and more than not have zero to do with gender.

  No matter how you care to define ”förtryck” you still need apply the definition consistently. I believe you add more value when you are more specific in your arguments then in this type of generalization which only serves to confuse.

  1. Jo men då är det inte att kvinnor förtrycker kvinnor som kvinnor, utan delar i andra förtryckarstrukturer.

    1. Ja, precis. Samt att det förtrycket av kvinnor inte sker av kvinnor i egenskap av kvinnor (även om det såklart spelar in). Utvecklar detta i detta inlägg arsinoe.se/patriarkatet/

     1. Mostly I’d agree but certainly in many cases it is the true that some women oppress other women simply because they are women.

      Anyway, oppression due to gender is one of many types of oppression and all of us are guilty of oppression given your definition which does not require action by the oppressor. I think the majority of men that are active in thought/action in helping erase gender based inequality do so because they genuinely want to help women and not because they feel guilty of collective guilt.

    2. Hm, jag fattar vad du är inne på brad, en kvinna som t.ex slutshamar en annan kvinna är ju en del av förtrycket, men hon förtrycker jo sig själv også i samma vända, eller hur? Så kvinnor kan visst uprätthålla patriarkatet men det går ju utöver dom själva också? En man som förtrycker en kvinna för att hon er kvinna är i en helt annen position.

     Eller är jag helt på vilda väger nu, Fanny?

     Tycker din sista paragraf var klockren, det känns som att detta är den svåraste kullen att ta sig över när det kommer til att innse sina egna privilegium. Man går direkt i försvarsposition och känner skuld och skam, istället för att ta ansvar.

     1. Tycker jag skriver om det under punkten ”men kvinnor förtrycker ju också kvinnor”. Är det några oklarheter där jag behöver reda ut?

      1. Nej, jag fattar nog 🙂 Sa det mest som svar på brads invändingar, men jag ville bara försäkra mig om att jag fattat rätt.

 2. Alla sociala människor som verkar i en social kontext har såklart ett ansvar för hur deras beteende påverkar andra människor. Ett empatiskt ansvar som inbegriper en skyldighet att försöka leva sig in i och försöka förstå hur andra människor kan tänkas reagera på ett beteende. Håller med dig om det. Det har med etablerade sociala spelregler att göra vilket gör att dom flesta människor också anstränger sig för att ta detta ansvar då dom vill verka sympatiska. Men detta har inget med ”alla män förtrycker alla kvinnor” att göra. För dom allra flesta män, liksom kvinnor, tar också detta ansvar på ett rimligt sätt.

  Kritiken du fått handlar om ditt påstående att alla män förtrycker alla kvinnor, i de flesta fall omedvetet, och har ett opersonligt medansvar till det. För att tolka dig fritt.

  1. Din förklaring av varför dessa saker inte har med varandra att göra är ganska otillfredsställande.

 3. Anstränger man sig och gör sitt bästa i sin relation med sin sociala omgivning så kan man inte göra så mycket mer och sen får du tycka det är otillfredställande hur mycket du vill. Det blir inte mer förtryck för den sakens skull ändå.

  1. Men varför skulle det inte vara förtryck för att ngn anstränger sig? Förstår inte vad människors goda vilja har med saken att göra.

 4. Det blir inte mer förtryck för den sakens skull men självklart kan du och andra alltjämt känna er förtryckta. Men det beror isf inte på dessa reflekterande och lyhörda männen som gör sitt bästa i sin förståelse av kvinnors utsatthet etc..

  1. Du har fortfarande inte lyckats förklara varför deras vilja spelar roll om de fortfarande i praktiken upprätthåller förtrycket.

 5. Viljan är själva målet skulle jag vilja säga. Kan feminismen få fler män att reflektera och problematisera sitt egna beteende i förhållande till kvinnor så har vi nåt så långt som det går att komma. Sen förstår ju jag också att det finns en avgrundsdjup förtroendeklyfta här så när jag skriver ”vilja” så menar jag det och inte något påklistrat mishmash som inte betyder nåt. Män som vill väl och anstränger sig bidrar inte till något förtryck på ett generellt plan. Dom kan inte sluta med att vara män liksom.

 6. mycket väl skrivet, som vanligt! har inga intelligenta reflektioner att komma med utan vill bara tacka för den tid och kraft du lägger på min absoluta favoritblogg. All kärlek!

 7. wigwag: Det påmminer lite om hur P-O Enquist’s beskriver sitt alkoholberoende. Han var väldigt medveten om att han var alkoholist, och använde sin insikt som ett alibi för att kunna fortsätta dricka. Medvetenheten gjorde honom inte till nykterist, på samma sätt hjälper det inte hur mycket jag och min fästmö diskuterar jämställdhet om det inte får några praktiska konsekvenser. Jag vill vara jämställd, jag försöker vara det, men jag lyckas inte alltid, Och då är det viktigt att säga som det är: Att jag inte alltid lyckas leva jämställt, och att jag på det sättet utövar ett förtryck mot min partner.

  1. Det hjälpte inte dig eller P-O men på en grupp om 1000 medvetna självreflekterande unga män som ständigt brottas med sitt egna beteende så tror i vart fall jag att det skulle hjälpa betydligt fler än i en motsvarande grupp där dessa frågor saknar prioritet. Du bidrar till att hämma könsmaktordningen bara genom att tillhöra den förstnämda gruppen snarare än att reprodeucera den. Och även i de fall du på ett eller annat sätt skulle bidra till könsmaktordningen i ditt agerande så utövar du inget förtryck. Misslyckas gör vi alla i alla sammanhang och det bidrar heller inte till nåt förtryck. Jämställdhet är förövrigt inget man som enskild individ lyckas eller misslyckas med utan är ett begrepp avsett att användas på gruppnivå. Du och din partner kan inte leva jämställt för vad fan är det liksom. Respektera varann och försök lev så harmoniskt som möjligt i er vardag så räcker ju det väldigt långt.

   1. Tyvärr räcker det inte till att inte vara en förtryckare.

 8. Jag älskar könsroller, tackar vet ja Maria montazami – ”äh det spelar väl ingen roll vem som tar ut soporna, jag älskar att laga mat och ta hand om barnen”.
  Lycka, lycka är det vi ska eftersträva. En sund och lycklig familj. Inte sitta och va bittra 🙂
  Jag tror du behöver en stor kram och mycket kärlek!!

  1. Jag tror att du behöver läsa lite om feminism och patriarkalt förtryck.

 9. Jag har problem med denna formulering. Möjligen beror detta på att du är en mer hardcoe-feminist än jag. Det är även möjligt att du redan bemött detta och jag misat det i min iver att läsa ikapp en veckas inlägg men jag anser det viktigt att skilja mellan aktivt och passivt förtryck samt göra en klar skilnnad mellan strukturell nivå och individuell nivå. Jag ser det så som att strukturellt sett befinner sig alla kvinnor i ett tillstånd av systematiskt förtryck av män.Strukturellt är kvinnor förtrycka av patriarkatet, något alla bidrar till. Men på en individnivå är det inte så enkelt. Man kan tillhöra en förtryckande struktur men aktivt arbeta för att motverka sin egens strukturs förtryck av en annan och vice versa. Du använder definitionen av förtryck konsekvent och ditt resonemang haltar inte, jag anser helt enkelt att definitionen av förtryck är för generellt applicerad.

 10. Jo jag har läst. Håller ej med i din definition av förtryck. Jag anser att om man aktivt, genom politiska val personligt agerar på ett visst vis för att förändra situationen, förtar detta förtrycket ens struktur begår. Dvs individens roll och bidragande till sin egen struktur. Att vara del av en grupp (oftast tillhör man flera olika samhällsgrupper) anser inte jag innebär ett aktivt förtryck av den gruppen ens egen grupp systematiskt förtrycker. Priviligierer måste inte betyda ett direkt förtryckande.

  Sen är jag med dig på att de flesta män antagligen diskriminerar kvinnor på en daily basis genom sitt allmänna beteende, detta utifrån personliga erfarenheter. Det är snarare din uppfattning om individens roll i en struktur jag vänder mig emot dvs du skriver delvis att priviliegier automatiskt innebär ett förtryck samtidigt som du för ner det på en individnivå och hur män oftast är i förhållande osv osv.

 11. Du exempflifierar ett påstående om individens ansvar gällande ett strukturellt förtryck med generaliseringar om hur män genrellt beter sig. Förstår du hur jag menar?

  1. Ja, jag kan ju liksom inte rada upp alla män i hela världen. Men står fast vid min uppfattning att alla män på ngt sätt intar en förtryckande position gentemot kvinnor (om de inte typ lever ensamma i skogen, men detta rör ju såklart sig inom rimliga gränser). Att en sedan också kämpar emot det är utmärkt, men det gör inte att en inte också bidrar till förtryck.

   1. Men alltså menar du det för att en genom att ingå i en grupp som strukturellt förtrycker en annan automatiskt aktivt förtrycker medlemmar ur denna grupp, eller för att du anser att alla män förtrycker kvinnor? Dvs har det med män specifikt att göra eller ens ansvar och bidragande till förtryck som medlem i en förtryckande struktur?

    1. Både och. Skulle nog säga att kvinnoförtrycket ser ganska speciellt ut iom att det tar sig uttryck i de flesta människors relationer (alltså inte bara kärleksrelationer, utan inom familjen etc). Men ja, i viss grad anser jag det gälla för t.ex. rasism också.

 12. Ok, det var oklart för mig innan. Är inte riktigt med dig här (gällande individers roll i en struktur), men tycker att resonemanget är väldigt intressant samt anser att även ifall detta kan få en massa rabiat ropat efter sig så är det på tiden att folk börjar haja att det betyder ngt att vara feminist, inget Reinfeld et.al. bara kan slänga på sig när dt passar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *