Frågor.

Ibland klagar jag på folk som ställer frågor om feminism. Jag tänkte att jag skulle reda ut lite vad jag menar.

Jag får två olika typer av frågor som rör feminism. Dels de som rör feminism generellt, dels de som är ställda till mig personligen, alltså som rör vad jag anser i olika feministiska spörsmål. Den senare typen tycker jag är trevliga, de är ställda till mig personligen för att någon undrar vad jag tycker, inte enbart till mig i egenskap av ”nån feminist” som den personen råkade hitta. Ofta är det så att jag redan har skrivit om saken, och då brukar jag länka till de texterna. Ibland svarar jag inte alls, men det handlar snarare om att jag inte har tid än om att jag blir irriterad. Överlag kan jag tipsa om att söka lite i arkivet, det är ganska troligt att jag berört ämnet innan.

Den tidigare typen däremot riskerar ofta att vara ganska störiga. Ibland är de okej, och då brukar jag också svara, men ibland känns det liksom som om personen bara är för jävla slö för att orka googla lite eller läsa någon bok om saken. Det kan vara frågor (eller påståenden förklädda till frågor) av typen ”exakt hur förtrycker min pojkvän mig/jag min flickvän (gud, jag har skrivit så mycket om detta, kolla arkivet för fan)” eller typ ”men kvinnor kan faktiskt också vara elaka, vad tycker feminister om det???”.

Jag ger inga privatlektioner. Jag kommer helt enkelt inte sitta och redogöra för hur patriarkatet fungerar bara för dig, bara för att du inte orkar sätta dig in i saken. Sådant gör mig bara irriterad. Om du är genuint intresserad föreslår jag att du försöker hitta information själv, och det finns verkligen otroligt mycket. Är du inte intresserad kan du strunta i saken.

Jag har själv börjat applicera detta i mycket högre grad. Jag har faktiskt slutat fråga många av de jag följer som skriver om rasism om vad olika ord/förkortningar betyder eller liknande för att istället kolla upp saken själv. Och grejen är, att det går för det mesta alldeles utmärkt. Om jag inte hittar något så brukar jag fråga, men grejen är att en liksom kan kolla upp saken själv först.

Jag blir så jävla irriterad på det här att så fort en skriver om feminism så antas en vara någon slags företrädare för alla feminister och någon allmän frågelåda. Folk blir dessutom arga när en inte ständigt serverar dem med svar. Då kan de låta: ”men jag vill ju bara förstå, hur ska jag göra det om du inte förklarar”. Jag har till och med fått på mig folk som anklagar mig för att skriva ”för svårt” eftersom de personligen inte har rätt kunskapsnivå för att kunna ta sig an mina texter. Som om det var mitt ansvar att lägga mig på just specifikt deras nivå av kunskap,inte deras att läsa på så att de begriper.

Såhär: jag är inte ansvarig för din förståelse av världen. Om du inte förstår feminism är det inte mitt fel, utan det är faktiskt ditt eget ansvar att utbilda dig. Var istället tacksam över det faktum att jag har skrivit så många texter om saken som du kan ta del av helt gratis. Jag tar mig an de frågor jag vill ta mig an, skriver de texter jag vill skriva. Jag är inte din personliga kunskapsbank bara för att jag råkar driva en feministisk blogg. Det ligger inte heller i mitt intresse att förklara basal feminism för olika personer som är för slöa för att kolla upp saken själva. Tyvärr, men så jävla viktiga för kampen är ni inte.

5 reaktioner till “Frågor.”

 1. Bra och tydligt skrivet.
  Undrar om dessa personer också mailar dagstidningar när de inte förstår bakgrunden till någon politisk konflikt och vill att journalisten tar en privatlektion.
  Att du dessutom lägger upp dina texter helt gratis är väl ingen anleding att kräva ännu mer gratis.
  På tal om det, du skulle kanske starta en grundkurs i feminism? Och ta vettigt betalt för den? Men av någon anleding tror jag inte dessa personer är villiga att betala…

 2. Största anledning till varför jag älskar din blogg är pga dina djupgående analyser och den höga nivå som inläggen ligger på innehållsmässigt. Jag har läst genus A och är inte intresserad av att läsa typ feminismens grunder i en blogg, utan vill ha intressanta och, för mig, nya tankar och insikter! Men som att jag skulle komma och ställa krav om nivån hade varit för hög, (vilket den kanske var i början innan jag läste på lite själv (har följt dig sedan 2011 iaf, och det var innan genus a.)) det är fan var och ens eget ansvar att dra en enkel googling eller läsa en jävla bok.

  Tycker att även det är en typ av härskarteknik folk brukar använda i diskussioner, kanske för att tömma sin motståndare på energi, genom att be den andra dra grundläggande fakta. De gör ju ofta detta, inte för att de faktiskt vill förstå, utan för att på ngt sätt få en att tabba sig eller ja, för att de är för slöa för att samla information själva så att de kan hålla diskussionen igång.

 3. ”Det kan vara frågor (eller påståenden förklädda till frågor) av typen ”exakt hur förtrycker min pojkvän mig”

  Jag anar att du syftar på mig här? Jag har försökt läsa fler av dina blogginlägg men jag lider av Asperger Syndrom så jag har svårt att förstå om jag inte får det klart & konkret, gärna i en lista på exakt hur du vet att just MIN kille förtrycker mig utan att ens känna honom.

 4. Exakt som Sara skriver här ovan är det, det är ett sätt att trötta ut (bland annat, det kan också vara slöhet, oförmåga att förstå osv). Tycker du resonerar helt rätt angående frågor, Fanny.
  Annika Nilsson: det är väl ganska självklart att Fanny inte kan sitta och göra en lista specifikt för dig angående din kille? Om du inte förstår texterna kanske du kan be någon som inte lider av Asperger och förstår dom, göra det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *