Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Jag har inte resonerat mig fram till att alla män är potentiella våldtäktsmän, jag har upplevt det.

Twittrade lite om utsagan att det bara är 1 % eller 10 % eller något liknande av männen som begår sexuella övergrepp:

Det finns ärligt talat inga belägg för att det skulle vara en minoritet av männen som begår sexuella övergrepp. Undrar verkligen vad folk som säger detta baserar sin hållning på. 90 % av männen jag legat med har begått någon form av sexuellt övergrepp. Antingen i form av att inte respektera ett nej, inte respektera premisser för sex (”glömma” kondom), bara ”köra på” utan att kolla läget. Detta är också sexuella övergrepp, och det är saker de flesta män göra sig skyldiga till.

Om en med ”sexuellt övergrepp” menar överfallsvåldtäkt, nä då är det kanske inte så många. Men sen är det ju inte dessa utan det vardagliga normaliserade sexuella våldet som drabbar oss.

”Alla män är potentiella våldtäktsmän” är inte en abstrakt teori utan en konkret erfarenhet en samlar på sig när en som kvinna ligger med män. Jag har inte resonerat mig fram till att alla män är potentiella våldtäktsmän, jag har upplevt det. Trots att jag varit mycket tydlig med att klargöra gränser innan sex OCH markera under har jag sällan legat med en man utan överskridande.

Ofta ser jag resonemang kring” alla män är potentiella våldtäktsmän” som bygger på att det inte alls är så men att kvinnor tvingas utgå från att det är så för att det alltid är vi som får bära skulden för övergrepp vi drabbas av, och för att en aldrig kan veta på förhand vilken man som kan komma att våldta en och inte.

Problemet jag ser med detta är att en göra en tolkning där en majoritet av alla män fortfarande är oskyldiga i fråga om sexuella övergrepp, en verklighetsbeskrivning jag absolut inte kan ställa upp på.

våldtäkt

Beroende på hur en tolkar vad ett sexuellt övergrepp är så får en väldigt olika resultat. Hur många män har haft sex med en kvinna trots att hon skrikit och bett om nåd? Troligen inte så många. Hur många män har haft sex med en kvinna mot hennes vilja, eller under ”frivilligt” sex utsatt henne för praktiker hon inte är bekväm med? Troligen långt mycket fler. Hur många män har ”kört på” trots att kvinnan bara ”legat som en död fisk”, det vill säga över huvud taget inte deltagit i samlaget? Ganska många bara baserat på mäns egna berättelser om sex. Hur många män har någon gång tagit på en kvinna utan att hon velat? Ännu fler. Detta är också sexuella övergrepp. Det är inte bara när kvinna skriker och sparkar, det är alla gånger en använder sin maktposition för att göra något sexuellt närmande mot någon annans vilja. Alla dessa handlingar skapar en situation där kvinnor går omkring och är rädda för att utsättas för övergrepp.

dödfisk

De flesta män som begått övergrepp är nog inte medvetna om vad som skett, och det ingår ju också i det sexuella våldets natur. Det handlar ju om att män konsekvent ursäktas för sina handlingar, sitt gränsöverskridande. Det handlar ju om att det sexuella våldet mot kvinnor är en normaliserad del i våra liv. Män får ju sällan veta att de begått ett övergrepp, för detta utsätter kvinnan för risken att utsättas för misstänkliggörande, spridande av falska rykten och så vidare. Av detta skäl håller de flesta kvinnor sina erfarenheter för sig själva, eller i en liten krets av andra kvinnor. Att konfrontera en man med att han minsann begått ett övergrepp hör knappast till vanligheterna, än mindre att göra en anmälan.

De flesta kvinnor som legat med män vet hur det är att känna sig tvungen att ”ställa upp” på sex när en inte är så sugen, att känna sig tvungen att ha sex på ett sätt en är obekväm med för att mannen ska bli nöjd eller för att få tyst på hans eviga tjat. Det är utifrån denna erfarenhet en aktar sig för män, inte utifrån något abstrakt resonemang om statistik. Om endast 10 % av mina sexuella erfarenheter med män hade haft övergreppskaraktär och resten hade varit gött sex så hade jag nog inte varit lika aktsam inför sex med män, men förhållandet är snarare det omvända. De ”bra” sexuella erfarenheter jag har med män kan räknas på ena handens fingrar, och även dessa har varit omgärdade av en massa skuld och skam.

12 kommentarer till Jag har inte resonerat mig fram till att alla män är potentiella våldtäktsmän, jag har upplevt det.

 • Bella skriver:

  Som vanligt mitt i prick! En gång sa en kille till mig efter att han hade ”haft sex med mig” (Läs: stoppat in sin kuk i min ökentorra slida när jag var så full att jag bara ville sova och var så trött på hans tjat att jag till sist inte orkade säga nej längre) att han ångrade sig så mycket, att han hade så dåligt samvete för att han hade fattat att det gjorde ont (men ändå fortsatt) och så sa han ”Men hallå, om det är så illa måste du ju säga till” man bara: jo, tack, nästa gång ska jag säga nej 21 gånger istället för bara 20!

  • Nina skriver:

   Fy fan alltså!! Vad fan är det för fel på män, att de kan vara så jävla empatilösa och själviska att de har sex med någon som uppenbarligen inte vill!?! Skit i det istället för att vara ångerfull efteråt, jävla idiot. Fan vad jag hatar män ibland 😛
   Jag vill inte ens veta hur många gånger jag har ställt upp på tjatsex.. för många gånger för att hålla reda på. Det är fan inte värdigt.

 • anonym skriver:

  även saker som inte är övergrepp kan stå för en stor maktskillnad. vet inte om det här hänger ihop med inlägget, men skriver ändå…
  jag och min dåvarande pojkvän tjafsade mycket om att jag inte ville äta p-piller. det var ju så synd om honom att ha kondom.
  en gång när vi hade sex och jag hade kommit, så avbröt han det hela. han deklarerade att nu hade ju jag fått det jag velat men han ville inte fortsätta pga hade kondom. det handlade inte om att han inte kunde komma, utan det var någon sorts protest för att såra/straffa mig. och ja, det fungerade, blev mycket ledsen, trodde vi ju hade det nice…

 • Nim skriver:

  Alltså har exakt samma erfarenheter, hade tyckt de hade varit gött med sex med män om största delen av erfarenheten varit bra. Kan också säga att ca 90% av allt ”sex” med män har inneburit överskridande av mina gränser eller övergrepp i någon form. De mer bättre upplevelserna har faktiskt varit med killar jag legat med få gånger. De är
  Som om när vi börjat ha en längre sexuell relation så är de som om gränserna mina inte längre räknas. Bara för att jag har gått med på att ha en sexuell relation med en man så kan han göra lite vad han vill. Har nu för tiden bara sex med personer som inte är män.

  • Nina skriver:

   Det där är något som jag känner igen mig mycket i. De män jag har varit med har ofta varit mer ”respektfulla” (relativt alltså) när vi inte känner varandra så väl. De förstår väl att de inte kan bete sig som svin från första början, då skulle jag ju lägga benen på ryggen. Men ju tryggare de blir i relationen, ju mer krävande kan de vara sexuellt. Vadå, du är ju min flickvän, såklart du kan ställa upp då! Eller är det så de resonerar? Jävla idioter.

 • Så pass genialt inlägg. Du är bäst.

  Tänker på sånt här när frågan om abort kommer upp. Det är som den stora elefanten i rummet. Vi har en värld där kvinnors kroppar tillmäts så ringa värde, köra på, kondom eh okej … vänta bara lite till. Osv. Liksom varför pratar vi ens aborter då? Separerat från sex, mäns och kvinnors olika villkor? Det är som att helt skita i frågan om miljöförstöring i stort men gå direkt på nån detalj, typ, det finns visst skräp som cirkulerar ute i rymden har ni hört? Vad göra åt det? Hur mycket skräp borde få finnas där? Ska vi förbjuda? Man MÅSTE våga prata om skräpet i rymden!!

 • Hanna skriver:

  Sjukt bra text! Vi lever ju i ett samhälle med våldtäktskultur, vilket många verkar vifta bort med ena handen vilket är sjukt irriterande. Hoppas att fler fattar det du skriver här! Hade gjort världen lite bättre.

 • Kvinnodyrkare skriver:

  Bra!

  Mannen är ju ofta den penetrerande parten i penetrativ sex, varför det är möjligt att han ofta får det om bakfoten, att han har rätten på sin sida att vara agerande utan att klargöra hennes vilja, det kan vara bra att män får öva sig i icke-penetrativ sex, eller i celibatism, om de nu inte förstår bättre själva.

  Hursomhelst, i alla former utav sexuella handlingar – samt alla andra former utav beröringar samt betittningar – så är det essentiellt att de skall utgå från kvinnans synvinkel samt önskningar – allt som går emot en kvinnas önskningar eller viljor är ett övergrepp, ett sexuellt övergrepp, på hennes entitet samt kropp, och alla former utav ’dålig sex’ eller sex, eller liv, där kvinnan lämnas otillfredsställd (med livet, i livet, av livet, fysiskt, emotionellt, eller psykiskt) kan sägas vara ett övergrepp, eller ett begränsande förtryck, för kvinnans fullföljning i livet, varför det återigen är essentiellt att alla kvinnors önskningar, viljor, och känslor, bejakas och tillfredsställs, med eller utan män, på så sätt hon vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv