När ”alla vet” utom en själv.

För ett par dagar sedan var det en person som skrev till mig att ”alla vet” att kvinnor inte behöver män. Detta kom som en överraskning för mig, för hur hade det under hela min livstid kunnat undgå mig om nu ”alla vet” det.

För mig var det verkligen inte en självklarhet att jag inte behövde leva för och genom män. Givetvis ”visste” jag det på pappret, men jag insåg det inte emotionellt. Jag kunde inte inse det emotionellt förrän jag faktiskt levde det. För hur kan en känna det en inte levt.

Detta kommer dessutom påfallande ofta från män eller kvinnor som har relationer med män. För dem är det tydligen självklart att en inte behöver ha relationer med män. Jag tänker mig att detta mest handlar om att intala sig om att den egna livsstilen är ett resultat av ~*fria val*~, för så kan det ju vara bekvämt att tänka. ”Höhö, vilken dum tjej som trodde att det var obligatoriskt att vara heterosexuell, vi andra har ju minsann valt det för att vi tycker det är det överlägset bästa/för att vi helt enkelt är heterosexuella”.

Det finns ett stort mått om nedlåtande i den här typen av kommentarer. Liksom ”jaha har du varit så dum och gått omkring och trott att du var tvungen att ha relationer med män”. Ja, jag har ju tyvärr det. Nu har jag insett att så inte är fallet och det har varit en stor befrielse för mig. Alla de där anpassningarna jag inte längre behöver göra för att män ska anse att jag är värd att ha en relation med. Alla de där lögnerna jag inte längre behöver berätta för mig själv för att intala mig att min situation är acceptabel.

Den här typen av retorik förekommer ofta när en diskuterar strukturellt förtryck. Till exempel så ”vet” alla att kvinnor minsann får göra, tycka, tänka och klä sig hur de vill. Den kvinna som inte upplever att hon får det har helt enkelt fel, det hela är bara et missförstånd. Klart hon får. Det vet ju alla, att det inte är någon skillnad på kvinnor och män.

Så om nu ”alla vet” detta, hur kommer det sig att det är så många som ändå inte känner att de har det utrymmet? Det kanske ju kunnat vara intressant att gräva i för den som vill berätta för mig att det är en självklarhet att kvinnor inte behöver ha relationer med män. För uppenbarligen var det ju ingen självklarhet för mig, och många andra känner ju likadant.

 

2 reaktioner till “När ”alla vet” utom en själv.”

  1. Så stor igenkänning på det här! Heteronormativitet i kombination med duktig-flicka-syndrom gjorde att jag först när jag var 27 faktiskt förstod/kunde erkänna för mig själv att jag är lesbisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *