Om slappa fittor.

Jag har tänkt lite på det här snacket om ”slappa fittor”. Det finns någon slags idé om att den fittbärare som har mycket penetrationssex med många olika personer med kuk skulle få en slapp fitta, vilket såklart är rent skitsnack. Fittor blir knappast ”uttöjda” av kukar, och om så vore fallet är det ju fortfarande helt ologiskt att det skulle bli mer så om en har sex med flera olika än om en har sex med samma. Det är uppenbarligen en fråga om slutshaming, en syn på att en blir ”förbrukad” som en som fittbärare har sex med för många. Samma idé finns inte om kukbärare.wpid-img_20140703_223856.jpg

Huruvida fittan upplevs som ”slapp” eller inte har inte så mycket med hur ”uttöjd” den är att göra utan mer med grad av upphetsning. Tro det eller ej, men fittor förändras också vid sex och intimitet. Precis som kukbärare får stånd så rinner det blod till fittan vilket förändrar den och gör klitoris hårdare, en lubricerar och så vidare. Det behöver såklart inte betyda att en vill ha sex, eller att en alltid reagerar såhär när en vill ha sex, men generellt så sker det saker med fittan vid upphetsning.

Detta får en dock lära sig ganska lite om. Fittan ses som ett passivt hål där olika saker ska föras in, det spelar inte så stor roll hur fittan reagerar. Att fittan har olika tillstånd som gör det lättare eller svårare med penetration och som gör det mer eller mindre njutbart med sex över huvud taget är liksom inte i centrum för diskussionen.

Uteblivet stånd ses inte sällan som något som omöjliggör eller i alla fall försvårar någon form av sex, men utebliven lubrikation ses inte på samma sätt. Det talas sällan om, och anses absolut inte nödvändigt för att ett samlag ska kunna genomföras. Det kanske till och med är en fördel om fittan är ”trång”, vad vet jag. Någon som lubricerar kraftigt riskerar att uppfattas som ”uttänjd” vilket alltså i praktiken innebär att den som kanske är mer kåt och har mer förutsättningar att faktiskt njuta av sexet också får skuld och skam.

Tänk om en talade om slappa kukar på samma sätt som en talar om trånga och/eller uttöjda fittor. Som om det var något slags statiskt tillstånd som kuken var försatt i, som inte handlade om situationen. Alla vet att kukar skiftar form utefter situation, en skulle inte tala om kukar på det viset, men när det gäller fittor är det helt normalt att snacka om det som att det inte skedde någon slags förändring.

Detta hänger ihop med synen på kvinnan som passiv och mannen som aktiv i det så kallade sexuella spelet, och således också med våldtäktskultur. Det finns helt enkelt lite kunskap om hur fittan reagerar på olika saker, utan den ses som en passiv mottagare av olika saker som kommer till den, typ penetration.

11 reaktioner till “Om slappa fittor.”

 1. Och det handlar inte bara om lubrikation. Slidan får också stånd, svällkroppar som får den att öppna sig och bli längre (om jag har förstått saken rätt). En slappfitta är alltså helt enkelt en fitta som inte är intresserad.

  1. Tror iofs att en fitta som lubricerar och sväller upplevs som mer slapp, dvs mer lätt att komma in i. Men ja, den är ju ”hård” egentligen.

 2. Jag har tillbringat nästan alla (jo, alla) samlag med tanken ”är jag slapp?”, ”hur gör jag bäst att vara skön för HONOM?! Och så kommer puppfisen. Och det enda som flyger i mina tankar är den där gånge jag fick höra att ifall en fiser från fittan är fittan SLAPP. Det värsta som finns. Att inte vara bra nog. Och självkritisk som en är (tackar framförallt männen i mitt liv!!) så vet jag inte, jag är trött på att se mitt värde i hur tight jag är. Och jag har svårt att komma från det, penetrerar en man mig och peronen i fråga blir slapp. Det är doonen.
  (Svara gärna på mail om tid finns!) puss

 3. Jag måste bara säga att du är helt fantastisk, och skriver hela tiden så klockrena saker. Det är en fröjd, för att inte tala om utbildande, att följa din blogg. Du hjälper mig att förstå allt det som jag känt sedan barnsben men inte kunnat förklara.

 4. Fittbärare blir under upphetsning inte bara lubricerade utan fittan ”ställer” sig också upp inuti kroppen. Det är därför viktigt att förstå att myten om slappa fittor är relaterad till myten om att personer som inte har haft penetrationssex är mer ”tighta”. Personer som har haft ett aktivt penetrationssexliv har i teorin ingen annorlunda fysik i fittan än någon som aldrig har haft penetrationssex. Det som kan upplevas som en ”tightare” (jag gillar inte det ordet men i brist på annat..) är i många fall brist på upphetsning och/eller nervositet vilket ger samma effekt, musklerna spänner sig, fittan lubriceras inte och kukbäraren får känslan av trånghet. /RFSU-informatör
  PS. Jag gillar inte ordet oskuld då det utan bokstaven ”O” innebär en stämpel/hedersgrej för personer som inte har den magiska ”oskulden” kvar.

  1. Förstår när jag läser inlägget att det låter högtravande om att det är viktigt att förstå osv. Det var inte min mening eller ses som kritik mot blogginlägget.

 5. Det finns fortfarande så mycket myter om fittan, fast än all vetenskap finns, hur sjukt egentligen? Jag tittar på masters of sex just nu och jag är förvånad över hur mycket jag inte vet. Aldrig sett en fitta från insidan heller vilket var intressant and WEI*RD.

 6. Du skriver alltid så klockrent och jag älskar dina texter. Tack än en gång för ett väldigt bra inlägg som jag tycker att många människor borde läsa.

 7. Tack för den intressanta läsningen. Själv försöker jag vara öppen och inte dömmande, men har nog varit naiv. Jag har gått och trott att ingen kan väl vara så korkad att dom på alvar tror att fittand blir slapp av normala samlag (oavsätt antal partners) och att folk som säger det gör det för att vara elaka eller retas. Inte att dom faktiskt tror eller tycker det.

  Det du skrev fick mig att tänka om lite, och kommer i fortsättningen vara mera aktiv i att hindra folk att säga det.

  Men att vara ”tight” har något med våtheten att göra käns för mig främmande, att kvinnan är våt och redo tycker jag är minst lika viktigt som att killen är hård för att det ska bli skönt för dom båda.

  ”tighthet” har i mina ögon mer att göra med storlek på musen. Kanske är det bara jag, men får jag välja så tar då jag mycket hellre en våt och öppen mus än att försöka sig på att tränga sig in i något torrt då det inte är så varst skönt för någon inblandad.

  Tack för en intressant läsning och fortsätt skriva 🙂
  (Ursäkta för mitt långa inlägg och alla stavfel.)

  1. Tänker att det inte spelar stå stor roll om folk verkligen tror det eller ej dock. Det är fortfarande resultatet av en misogyn föreställning.

 8. Fittan skall vara trång, alltså icke upphetsad och därmed ovillig. Våldtäktskultur så det skriker om det. Och folk verkar tro att alla muskler blir tightare när man tränar dem, utom de i fittan. Som om de musklerna vore gjorda av något annat än muskler. Logic. Uuuööh.

  //Emma Hå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *