Orientalism.

IMG_20130830_214617Läser för närvarande Orientalism av Said, som kort och gott handlar om hur västerlandet har konstruerat orienten för att fylla en massa olika funktioner. Det handlar om idén om orienten och hur den skapats ur ett maktförhållande och också varit en förutsättning för detta maktförhållande. Det är en ganska lång bok, men inte särskilt svår, och jag tycker att den som är intresserad av antirasism/postkolonialism bör läsa den.

En för mig viktig insikt under läsningen är hur konstigt det är att prata om rasism som ”främlingsfientlighet” eller liknande. Detta har jag ansett redan innan, men jag tror ändå att jag fått mer förståelse för hur rasism liksom inte handlar om ”fördomar” utan kontext som bara flyger omkring i det blå, utan om makt, om en extremt lång historia av exploatering och förtryck som västerlandet har tvingat på ”orienten”. Rasismen är helt enkelt västerländskt konstruerad. Detta var för mig en viktig insikt.

8 reaktioner till “Orientalism.”

  1. Jag har tänkt läsa den boken ett tag; konceptet verkar onekligen intressant. Något säger mig att jag inte kommer landa vid riktigt samma slutsatser som dig.

    Vad jag har förstått så verkar herrn dragit några mer eller mindre ifrågasättbara slutsatser mot slutet av sitt liv.

  2. Visst har västeuropeiska stater varit där och härjat, men det motsattar har ju också skett i stor utsträckning så att eventuella påståenden om att enbart det skulle vara en sida som förtrycker här får man ha i åtanke.

  3. Hehe, tycker det är så himla kul att ju främlingsfientlighet är ett pk-ord. (= beteenden som eftersträvar att minska negativa sociala och institutionella konsekvenser på grund av ideologisk uppfattning.) Att de inte fattat det själva, de som alltid använder politisk korrekthet som skällsord.

  4. Fast att rasism skulle vara västerländskt konstruerad stämmer inte. Exempelvis förekom det rasism i östasien innan vita kom dit. Det var inte heller ovanligt med att araber var rasistiska mot svarta i Afrika (de hade exempelvis en omfattande slavhandel av svarta).

    1. Jag tror att Fanny talar om diskursen om rasism som finns i västvärlden där vi ofta fokuserar på ”främlingsfientlighet” och fördomar, vilket är ett väldigt bekvämt sätt att engagera sig mot rasism, man behöver inte anstränga sig så mycket eller inse att man själv ingår ingår i en förtryckande struktur osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *