Se kvinnor som människor.

Många män har de senaste dagarna frågat mig om hur en ska göra för att ta kontakt med en kvinna en är intresserad av om en inte får typ gå fram och kommentera utseende/ta på en främling.

Jag tycker detta är en intressant fråga på många sätt. Jag undrar hur dessa män gör när de skaffar sig vänner. Brukar de gå fram till personer de tycker ser snälla ut och kommentera deras utseende? Eller brukar de kanske typ… hänga i olika sammanhang och småsnacka lite med folk och snacka mer med de som är intressanta? Eller kanske hänga på något forum och fråga om en fika om de får extra bra kontakt med någon? Det är i alla fall så jag brukar skaffa mig vänner, och, tro det eller ej, ligg! Processen ser faktiskt typ likadan ut.

Senast jag blev uppraggad så var det av en man jag träffat i något slags sammanhang som hörde av sig och frågade om jag ville ses med motiveringen att jag ”verkade kul”. Vi sågs och hängde och sedan låg vi. Tänk att den här personen lyckades få mig i säng utan att kommentera mitt utseende eller tog på mig utan min tillåtelse! Vid närmare eftertanke tror jag inte att en enda av de personer jag har haft sex med har inlett sin kontakt med att kommentera hur jag ser ut eller ta på mig utan min tillåtelse, och det har faktiskt gått bra ändå. Jag tror kanske rentav att jag hade bangat om han hade inlett med det eftersom jag tycker att det är sjukt onajs att bli objektifierad det första som händer. Jag föredrar om en person fokuserar mer på vem jag är än hur jag ser ut, och jag tror inte att jag är ensam om detta.

Vissa verkar tycka att det är ”praktiskt” att kommentera utseende. Jag kan förstå det, jag kan också förstå hur det är praktiskt att inte försäkra sig om samtycke innan en har sex med en kvinna. Vad jag också kan begripa att en ibland får åsidosätta sitt behov av att saker ska vara praktiska och tänka på hur ens agerande uppfattas. Faktum är att många känner sig obekväma av att bli objektifierade, speciellt av främlingar. Detta är ett gott skäl till att inte göra det, hur bekvämt det än kan vara.

Men den mest intressant grejen här är hur kontaktsökande ser så olika ut i olika situationer. Att ta kontakt med någon en vill ligga med ska liksom göras enligt vissa regler. Varför är det så? Varför kan folk inte bara ta kontakt med potentiella ligg som de gör med vem som helst annars?

Vi förväntas behandla människor vi ligger eller vill ligga med annorlunda än vi behandlar människor i allmänhet. Är det på grund av rädsla för att inte lyckas med projektet, för att råka slösa tid på att prata med en människa som en sedan ändå inte får i säng? Om det är så du resonerar är du nog tyvärr en skitstövel. Jag menar, hur osympatiskt är det inte att bara vilja prata med någon om en belönas med sex. En lösning på problemet kan alltså vara att sluta opp med att ha en så otroligt tråkig och objektifierande syn på kvinnor. Kanske får en ligga mindre, vad vet jag, men det tycker jag nog att en kan stå ut med.

Om det nu är så att en bara är ute efter lite kravlöst sex så tycker jag att en kan söka sig till sammanhang där det är det uttalade syftet, det finns till exempel gott om sexkontaktsidor som en med fördel kan använda sig av. Men att gå omkring och ge människor ”komplimanger” eller ta på dem med stor risk att de känner sig obekväma och hotade är inte okej, inte någonstans. Dessutom tror jag inte att det är ett särskilt effektivt sätt att få ligga på, jag tror snarare att det handlar om mäns tendens att i tid och otid ta sig rätt över kvinnors kroppar.

13 reaktioner till “Se kvinnor som människor.”

 1. Bra formulerat. Du kan verkligen sätta ord på allt så att en förstår och (i alla fall jag) håller med.
  Jag vill också hänga med dig för att du verkar kul 😀

 2. Word!

  Tycker att det är hundra gånger mer attraktivt med en man som jag kan ha en vettig dialog om ett intressant ämne med, som börjar med att beter sig som med vem som helst, än någon som kommer med hintar och blickar samt ställer sig onödigt nära det första han gör.

  Vissa män liksom ställer om hela sitt sätt när de pratar med en tjej de finner attraktiv, rösten kroppsspråket, blicken ja hela deras väsen bara skriker att ”hej, jag pratar bara med dig för att få ligga”. Tycker bara att det är sjukt oattraktivt.

 3. ”Jag undrar hur dessa män gör när de skaffar sig vänner. Brukar de gå fram till personer de tycker ser snälla ut och kommentera deras utseende? ” Din text haltar redan där eftersom att processen intim relation & vänskapsrelation typ _inte alls_ ser likadan ut, i många fall. Inte om jag ser till egna vänskapsmöten & ’könsliga’ möten, exempelvis.

  Relationerna ter sig mkt olika då dom könsliga är starkt sexuellt laddade (& utseende högt värderat, således även komplimerat i tidigt skede). Utseendebaserade komplimanger konstaterar att ens visuella preferenser klaffar & då en har konstaterat det så tenderar en även att ha konstaterat att det som en kommer att göra efter att ha utbytt kontaktinformation inte är att ’hänga’ utan att dejta. Inte nödvändigtvis såklart & det finns andra sätt att klargöra det på såklart men likväl är det en metod som nyttjas i sådana fall & inte i vänskapsfall just eftersom situationerna skiljer sig så väsentligt.

  Ville bara skriva detta om just olikarelationer-delen, resterande bit om att inte inte borde göra det för att många blir obekväma tycker vi så olika om & vi har redan diskuterat det så det behöver vi ju inte göra igen.

 4. Maria, du kan kommentera baserat på min kommentar men vi ska inte diskutera med varandra för det var ’avslutat’ eller whatever? Märkligt. Hur som helst: jag har förstått texten, jag håller helt enkelt inte med.

 5. Jag kan riktigt höra hur nättrollen börjar ”Neej, du är en hycklare! Tjejer gillar egentligen bara när man beter sig dominant och driver på”.

  Det där har en förklaring om man är observant. Har man någon gång sett en kille som på ytan verkar väldigt sexistisk OCH har framgång med kvinnor på t ex en fest är det ju för att han uppenbart skämtar. Han gör parodi på sexistiskt och förtryckande beteende, lockar fram lite befriande skratt om det och bevisar samtidigt att han INTE är farlig och INTE kommer att tvinga sig på någon (och att folk som gör det är idioter). Det finns ju en myriad av varianter av detta men det bottnar i ett avslappnat samspel som kanske inte är direkt uppenbart för alla. Rätt ofta känner hon och han redan varandra rätt bra sen tidigare också.

  Ibland undrar jag om de här killarna kanske borde tänka på att majoriteten av manligheten har totalnegligerat att träna upp sin emotionella och sociala kompetens.
  De handikappade står vid sidan om och tar mentala anteckningar av vad de ser på ytan, applicerar det efter sin förståelse, och tja, vad som händer sen är rätt uppenbart.

  Nej, jag tycker inte att killar bör vara skämtsexistiska även om de har världens bästa samförstånd med de som de avser. Det är lite som att dra kvinnoförnedrande vitsar på jobbet. Du har aldrig någon aning om vem som står vid sidlinjen, ser upp till dig, och inte fattar att du ironiskt menar exakt tvärtom.

  1. Jag tror i och för sig inte att din teori stämmer, utan jag tror absolut att det finns många kvinnor som umgås med ”bad guys”. Det är inte så märkligt eftersom det är vad vi lärt oss att gilla. Män som gnäller över detta är ju dock i regel lika stora kräk själva, med skillnaden att de inte har någon övrig attraktionskraft.

   1. Ja det missade jag.
    Dessa bad guys finns i allra högsta grad och lyckas väl ibland ta sig fram hos människor som har brusten självbild och självkänsla? Kanske också de där som gått på flickbokspropagandan att det finaste och kvinnligaste som finns är att genom ”snäll undergivenhet” omvända ett monster?

    Jag har dock sett det andra, alltså skämtsexister som enbart är inne i någon typ av ironisk lek. De har helt säkert förtryckande beteenden också men kanske inte just de beteenden som de ger sken av. Jag får en känsla att det blir typ förtryck via proxy. Alltså, tjejerna som är med i deras lek är inte direkt måltavla men det blir en demonstration gentemot killarna runt omkring. ”Jag kan hålla på och skoja så här, men inte du. Jag är alfahannen och du är losern”. Det är mest teori som sagt, men om det stämmer är det ju ett jävligt oansvarigt beteende med tanke på hur samhället ser ut.

    Jag vet inte om du minns tv-serien Spung, där karaktären Kim var exakt på det sättet i sin relation till bästa kompisen Petra.

    1. Den där omvändarföreställningen & ’brustna tjejen som gillar stygga pojkar’-föreställningen får gärna gå & dö. Det finns men det tar knappast så stor plats i verkligheten som det gör i mytbildningen.

 6. Vidrigast tycker ju jag personligen ändå att bad guysen som frågar ”är du lesbisk?” är, om man inte nappar på deras recenserande av ens utseende samt en hand på rumpan typ 0,5 sekunder in i ”samtalet”. Precis som om det måste vara fysiskt omöjligt för en att tända på män som enda orsak till att man inte kastar sig över mannen i fråga?! Alltså… Jag finner inga ord.
  Tack för en tänkvärd blogg. Jag håller inte precis alltid med, men den får mig _alltid_ att reflektera och få djupare förståelse för feminism.

 7. Spot on! Har letat efter en text att skicka till jeppar som kommenterar mitt utseende på en nätdejtingsite fast jag undanbett mig detta. Kommer använda den här. Stort tack!

 8. Du har bra poänger, och raggning generellt är väl problematiskt. Men följande är lite konstigt:

  ”Att ta kontakt med någon en vill ligga med ska liksom göras enligt vissa regler. Varför är det så? Varför kan folk inte bara ta kontakt med potentiella ligg som de gör med vem som helst annars?”

  Det finns ju uppenbarligen en skillnad i hur vi agerar med potentiella partners och vänner. Lika uppenbart måste du också visa att du är sexuellt intresserad av någon för att det ska leda till ligg. Hört talas om friendzone? Det känns som risken om man gör på ditt sätt. Jag tror att en kommentar av utseendet, och testa fysisk kontakt, är ett ganska vanligt sätt, om än inte det enda, att visa sexuellt intresse. Om man interagerar med ett potentiellt ligg som du interagerar med en potentiell vän känns det ofta som om den sexuella spänningen försvinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *