Twitter 10/6. Om god ton och härskartekniker.

Att förolämpa människor är inte att förminska, inte heller är det härskartekniker. Otrevligt månne, men kalla saker vid deras rätta namn. Att kalla någon ”jävla idiot” är inte en härskarteknik, det är en öppen förolämpning. Härskartekniker jobbar i det fördolda. Problemet med härskartekniker är just att de inte syns och därmed blir svåra att bemöta. Detta är inte fallet med att kalla något ”idiot”. ”God ton” och härskartekniker hänger tätt samman. Den med makt kan kosta på sig ”god ton” och ändå förtrycka. Går inte utan makt.

Folk blir sura för att jag visar min ilska och avsky öppet, samtidigt som de ständigt visar prov i förakt och förtryck dolt under ”god ton”. Jag föredrar öppna förolämpningar framför borgerlighetens förminskande ”goda ton” vilken dag som helst. Jag vet att ni föraktar mig och tycker jag är en idiot. Det är okej. Känslorna är besvarade. Ni behöver inte låtsas. Vägrar föra någon jävla ”debatt” på deras villkor, men fina ord och ”god ton”. Jag säger vad jag känner, och det är ofta ren jävla avsky. Sedan ska de komma där och snacka om att min ton är ”fel”. Din ”goda ton” är tusen gånger värre än alla okvädningsord i världen. Jag är ledsen, men du har fan inte tolkningsföreträde på vad som är ett okej sätt att debattera på.

”God ton” är för övrigt härskartekniken nummer ett. Finns inget vanligare medel överheten använder för att utöva sin makt i ord. Tänker fan inte debattera med någon innan de tar avstånd från ”god ton”.

Det främsta problemet med ”god ton” är dock att det tar bort fokus från makten och lägger det enbart vid själva orden. Härskartekniker kan per definition bara användas av folk med makt, mot människor med mindre makt. Tvärtom blir de verkningslösa. Den som använder härskartekniker utnyttjar ofta fördomar osv som finns kring olika grupper. Som skämtande om att kvinnor är ointelligenta. Sådana skämt fungerar för att denna syn på kvinnor är utbredd i samhället, hade varit helt menlös om de handlade om män. Genom att tala om ”god ton” istället för hur makt reproduceras i språket så försvinner helt den aspekten, och det blir ännu ett sätt att härska.

En kommentar till “Twitter 10/6. Om god ton och härskartekniker.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *