Twitter 22/5. Demokrati som obligatorisk lek.

Ingenting får mig mindre taggad på att rösta än borgare som tycker att det är en ”plikt”. Norberg drev idag tesen i metro att det är att ”slänga bort sin makt”. Att reducera sin makt till en röst är om något att slänga bort den. Norberg vill att alla ska delta i spelet och därmed också acceptera dess regler. Det är så oerhört ignorant att inte ta den kritik som framförs mot parlamentarismen på allvar och istället skuldbelägga kritikerna.

Demokrati som en obligatorisk lek alla måste delta i en gång var fjärde år för att hålla skenet uppe.

Nej Norberg, det som bär ansvar för att fascismen går framåt är inte sofflocksliggarna utan din egen ruttna politik.

Varför ska människor lägga kraft på något de ändå inte upplever påverkar deras liv? När den liberala demokratin inte kan påvisa faktiska resultat så avkrävs vi trohet till själva idén. Du tror väl på demokrati? Det ses som en plikt att ”delta” för att visa att en i alla fall är ”demokrat”. Att det sedan ger föga resultat är inte ett problem. Så längae tillräckligt många erkänner sin trohet till den liberala demokratin som ide spelar det ingen roll hur den fungerar i praktiken.

Det hela blir en absurd självmotsägelse när det kommer från människor som säger sig värna individens frihet framför allt. För hur ”fri” individen än är måste hen ingå i det demokratiska skådespelet för att ”förtjäna” sin frihet. Det finns alltid ett överliggande hot, att ens frihet kan tas ifrån en om en inte uträttar vissa plikter.

Den främsta av dessa plikter är att tro på den liberala demokratin. Den individ som inte gör detta i tillräckligt hög grad har ingen rätt att klaga på hur saker och ting ser ut. Vi måste alltid delta i systemet för att anses vara legitimerade att kritisera det, och den som deltar måste också tro på det. All kritik mot den liberala demokratin blir effektivt bortviftad genom denna manöver.

2 reaktioner till “Twitter 22/5. Demokrati som obligatorisk lek.”

  1. >Ingenting får mig mindre taggad på att rösta än borgare som tycker att det är en ”plikt”.

    Eg veit ikkje om det er slik også på svensk, men på norsk har vi eit ord for nettopp dette: «borgarplikt».

    http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=borgarplikt&nynorsk=+&ordbok=nynorsk

    Og som du skriv, høyrer vi stadig også at «den som ikkje røystar har heller ikkje noko han skulle ha sagt». Med andre ord: Retten til ytringsfridom gjeld berre dei som røystar og går med på premissar, og folk som avviser demokratiet er meir eller mindre sinnssjuke. Det er vår tids intolerante elitisme på sitt aller stoltaste, og det er motbydeleg.

    Politikarane vil at alle skal gå med på ideen om at det >50% av folket (altså >50% av representantane i forsamlinga) røystar på er legitimt, uavhengig av kor totalitær, hatefull, irrasjonell og/eller skadeleg politikken er. Og så mange som mogleg skal røysta; eit høgt frammøte styrker grunnvollen til styresmaktene (statsmakternas grundval). Etter denne logikken er Nord-Koreas «demokratiske republikk» (totalitære monarki) legitimt og rettferdig.

    Eg vil oppfordra alle som ikkje vil røysta til å halda seg heime på valdagane – slik saboterer du for staten.

  2. Åh, detta summerar verkligen vad jag känt senaste veckorna kring all ”det här EU-valet är viktigare än någonsin, vi måste ta strid mot de högerextrema krafterna som breder ut sig!”. Inget fel med att bekämpa fascism och nationalism, så klart, men att det framställs som det stora fundamentala problemet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *