Stolt p-kassemedlem.

Igår gick jag med i p-kassan. Idag börjar ”försäkringen” gälla. P-kassan är planka.nus lösning för kollektivt betalande av tilläggsavgifter som man får om man åker fast vid plankning. Man betalar 100 kronor i månaden och om man åker fast så betalas tilläggsavgiften gemensamt.

Jag har skrivit mycket om planka innan men inte kunnat bli medlem fören nu. Vad som förvånade mig var hur otroligt bra det kändes, som om det verkligen var rätt sak jag gjorde.

Nåja. Numera är jag i alla fall stolt p-kassemedlem. Jag hoppas att ni också vill gå med. Det finns i Stockholm, Göteborg och Östergötland.

9 reaktioner till “Stolt p-kassemedlem.”

  1. Jag tycker du är stolt med all rätt, och jag skulle nog också vara medlem om jag bodde på rätt ställe. Men jag har sett och hört hur folk blir behandlade som plankar, och det gör mig lite nojig om jag ska vara ärlig. Det känns helt oproportionerligt men det rättfärdigas ändå att i princip ta till våld för att hålla kvar en sådan person på plats osv.

  2. Men hur rättfärdigar man egentligen detta? Vem ska finansiera kollektivtrafiken? Och hur plankar man på en buss?

    1. Du får först och främst läsa det jag skrivit om planka på bloggen. Jag tycker kollektivtrafiken ska finansieras gemensamt, dvs genom skatt.

  3. Om jag tyckte att mat skulle finansieras kollektivt via skatt så skulle det rättfärdiga att jag gick och stal mat på ICA?

    Vore det inte mer demokratiskt att jobba politiskt för vad du vill åstadkomma och under tiden acceptera vad som i god demokratisk anda beslutats i våra folkvalda församlingar? Det känns en hel del antidemokratiskt att sätta sig över demokratiskt fattade beslut…

    1. Är du oförmögen att se skillnaderna mellan mat och kollektivtrafik? Mat är för det första inte delvis kollektivt finansierat. När du köper en chokladkaka på ICA har inte en stor del av den finansierats av skattepengar. Tvärtom läggs det till moms. Varför? För att vi inte ser ett samhälleligt värde av att betala kollektivtrafiken gemensamt. En annan viktig skillnad: När du tar en chokladkaka från affären har affären en chokladkaka mindre. När du plankar in på kollektivtrafiken förhindras inte någons resande. Tågen går ändå.

      Sedan kan jag ju vara öppen med att jag gärna ser att vi finansierar mat gemensamt också. Men vi måste kunna särskilja på de politiska frågorna.

      1. Mat är visst till viss del kollektivt finansierar! Sedan tycket jag att en chockladkska är mat men det gör uppenbart du…

        Sedan har du även moms på kollektivtrafik.

        Genom att du inte betalar för det du utnyttjar kan färre tåg köras så det drabbar vusst mig att du inte har lust att betala.

        Blev inte många rätt där…

      2. När du plankar hindrar du andras resande genom att ta upp en plats på bussen. Det argumentet funkar på piratkopiering, men en buss har ett begränsat antal platser och även om det inte är jättevanligt att det är så fullt att man inte ens kan kliva på så är det på många linjer så trångt att man får stå som packade sillar för att alla ska få plats.

        1. I vissa fall kanske, inte alltid. Kan lätt undvikas genom att inte planka i rusningstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *