Därför är jag glad över att topman har dragit tillbaks sina sexistiska tröjor för det innebär att feminismen vunnit det här slaget.

Hanna Fridén har också skrivit om det här med topshoptröjorna och tycker att man ska låta idioterna ha sina t-shirts. Alltså, det är klart jag tycker att man ska få ha en t-shirt, då jag generellt är emot förbud, men det betyder inte att jag tycker att det är rätt att varken sälja eller bära dem. Men Hanna Fridén verkar tycka att det är positivt att människor skyltar med att de är idioter.

Alltså, jag kan förstå det resonemanget men jag håller inte med. Problemet med dessa tröjor är, som jag ser det, att man normaliserar och skämtar bort svinigt beteende. Jag hade tyckt att det var lika illa om en tjej hade en tröja där det stod något som anspelade på att hon beteende sig fittigt på grund av pms/mens.

Grejen är att man absolut kan tycka att folk får göra så. Det tycker jag också, jag tycker inte att det ska förbjudas. Däremot så tycker jag att det är skitbra att feminister sätter press på topman och får dem att dra tillbaks tröjorna, för då rör det sig ju inte om att något har förbjudit något utan bara om helt vanlig konsumentmakt. Precis som i fallet med gillettes sjuka reklam för att barn ska raka benen. Det är jävligt bra att det finns folk som bevakar företag och sätter press på dem om de går utanför vad som är okej, faktiskt. För du skulle kunna säga att det är upp till föräldrar och barn att avgöra huruvida man ska raka benen eller inte, men det är väl inte riktigt så det funkar va?

För grejen är att om den här typen av tröjor ses som okej så har vi genast en situation där folk är mer lugna med lite slentrianmässigt skämtande om kvinnoförtryck. Hanna Fridén verkar utgå från att det finns en viss mängd svin och att de inte påverkar andra. Men så är det ju liksom inte, ju mer accepterad tröjor likt dessa blir desto mer nonchalant attityd till skämtande på kvinnors bekostnad kommer vi att ha, vilket i sin tur är himla negativt om man vill uppnå någon slags jämställdhet mellan män och kvinnor. Det är ju inte så konstigt egentligen.

Så därför är jag glad över att topman har dragit tillbaks sina sexistiska tröjor för det innebär att feminismen vunnit det här slaget. Det innebär att kvinnoförnedrande skämt inte har lyckats nästla sig in på just dessa t-shirts, i just den här affären, utan att tillräckligt många reagerat och sagt emot. Det innebär att personerna bakom inte lyckades skylla ifrån sig på att det var ett ”skämt” den här gången. Och allvarligt talat, jag föredrar alla gånger ett svin utan sexistisk t-shirt som ett svin med sexistisk t-shirt. För personen utan har i alla fall inte lika lätt att influera andra till samma sak.

9 reaktioner till “Därför är jag glad över att topman har dragit tillbaks sina sexistiska tröjor för det innebär att feminismen vunnit det här slaget.”

     1. Du har inte fattat att det är skämt eller?

      Eller kanske ändå inte, eller? Jag har ju köpt 25000 tröjor och jag har på mig dem alla nu. Om du blir provocerad av det är inte det mitt problem, för du är nog den ända. Jag är emot att provocera men detta tar nog priset när det är så uppenbart. Fast är det en provokation när det kan vara sant?

      Klart jag är tuff när det kommer så enkelt för mig. Jag lämnar sandlådan om tu tar av dig blöjorna.

      1. roffe:

       Om du tyckte det var roligt så skaffa dig ett sinne för humor. Och sluta beklaga dig när någon kritiserar dig för säga något som du gjorde enbart för att försöka provocera som ett trist jävla troll.

  1. Gillar formuleringen ”sätta upp shop”, en riktigt snygg direktöversättning av ”set up shop”. Lite som de som svänger sig med fraser som ”inabilitet” (från inability) som inte existerar i det svenska språket. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *