Alla tvingas in i könsroller.

En grej jag tycker är så jävla tråkig att diskutera är att man minsann måste vara ”alfahannar” för att kunna skaffa sig en tjej att ligga med. Att män inte får ligga om de skrider utanför könsrollerna och så vidare. Nå, det är klart att jag är emot detta eftersom jag är intresserad av genus. Jag vill alldeles uppenbart att vi ska styras mindre av den här typen av värderingar. Däremot så är det knappast ett mansexklusivt problem att en måste leva upp till vissa könsroller för att få ligga (enkelt), sådant drabbar givetvis även kvinnor.

Först och främst tänker jag såklart på skönhetsnormer, såsom att raka benen, armhålorna, sminka sig och så vidare. Men det finns även en annan grej som i regel ingår i vad som brukar kallas ”det sociala spelet” och det är att begå våld på sig själv genom att acceptera douchigt beteende som ofta är en inherent del av vissa mäns raggningsteknik (så kallat ”neggande”). Typ om en man kommer fram till en och ba ”lilla gumman” så ska en acceptera detta för att inte uppfattas som en surkärring. Satan vad jag är trött på det! Jag vägrar konsekvent tala med män som ägnar sig åt detta vilket gör att mitt spektrum för personer att ragga på krymper något otroligt.

Det finns såklart en massa sammanhang där en slipper göra detta, liksom det finns en massa sammanhang där en slipper vara macho som man. Däremot om du i ”alfahanne” lägger in att över huvud taget ha egenskaper som gör dig till en intressant person så lär det ju såklart vara en försvårande faktor att inte vara en sådan. Vissa människor är helt enkelt varken särskilt intressanta, attraktiva eller liknande vilket gäller för både män och kvinnor. Det är såklart tråkigt för dem och jag önskar ett samhälle där mindre av människors sociala behov kretsade kring just tvåsamhet, men jag ser faktiskt inte vad feminismen har att göra.

Det kan såklart vara så att mäns möjligheter att behålla en kvinna har förminskats eftersom kvinnors ekonomiska beroende av män är mindre, men detta är ju såklart inte en fråga om att män förtrycks utan om att kvinnor har slutat förtryckas i lika hög grad som innan. Om en ser effekterna av minskat kvinnoförtryck som förtryck av en själv så har jag inte så mycket att tillägga, det är för långt bortom rimlighetens gränser.

19 reaktioner till “Alla tvingas in i könsroller.”

 1. ”jag önskar ett samhälle där mindre av människors sociala behov kretsade kring just tvåsamhet” – så sant! Det känns som att folk glömmer att man kan tycka om människor som de inte är i par med så fort de kommit in i tvåsamhetsnormen. Glömmer att det går att krama andra, glömmer att de kan älska och dela saker med andra människor än med sin partner.

 2. Ibland undrar jag vilka de som tycker så här umgås med. Är alla män de själva känner sexlösa singlar eller (i min värld sviniga kvinnoförnedrande) alfahanar? Eventuellt skulle här behövas en mer exakt definition av ’alfahane’ precis som du är inne på.

  Alla upptagna killar jag känner är helt normala. De flesta andra också. Så det kanske beror mer på mitt umgänge än normer?

 3. Tror att killar/män som klagar på att de inte får ligga för att de inte är ”alfahannar” (jag spyr på det begreppet) i själva verket inte får ligga av andra anledningar som att de skulle vara tillbakadragna, osociala, tråkiga, dryga, osmarta eller djävligt fula. Alternativt att de har alldeles för höga krav på val av partner eller en skev uppfattning om hur många det är normalt att ligga med. Det kan också vara så att de befinner sig fel kontext, t.ex. att en datanörd hänger med endast sportintresserade el dyl. Det finns ett sammanhang för alla.

  1. Tror snarare att de inte får ligga med de kvinnor de helst vill ligga med och de kvinnorna väljer helst alfahanarna.

 4. Vissa människor har det svårare ute på köttmarknaden än andra, och detta gäller både män och kvinnor. De män som jag har hört klaga över att tjejer bara vill ha alfahanar är män som själva aldrig skulle se åt en ”ful” tjej. Man kan knappast anklaga andra för att ha höga krav om man själv har minst lika höga.

 5. Mellan

  Ungefär som överviktiga kvinnor som mest dregglar över Robert Patisson och Alexander Skarsgård? Förövrigt tycker jag att det är intressant att Fanny blandar ihop tvåsamhet med att få ligga. Det är två helt olika saker.

    1. Fast att bli utsatt för utseendehets och att inte få ligga pga sitt utseende är inte samma sak. om ngn ratar mig pga att jag ej är snygg nog är jag helt ok med det, men inte om ngn tar sig rätten att komma fram till mig och berätta för mig hur he tkr jag ska se ut. Stor skillnad.

  1. Man har all rätt i världen att få dreggla. Men det är liksom ingen rättighet att få ligga med folk man tycker är snygga, varken för kvinnor eller män.
   Min poäng är att killar som inte får de tjejer de vill ha oftast anklagar tjejerna för detta, medans tjejer som inte får de killar de vill ha lägger skulden på sig själva (att de inte är bra nog). Detta är dock min uppfattning baserat på mina erfarenheter och det behöver absolut inte vara sanningen eller stämma i alla fall.

 6. Oftast när du skriver har jag verkligen ingenting att tillägga, du är för bra helt enkelt. Önskar att jag kunde kommentera något intressant ibland, men jag sitter bara och nickar hemma på kammarn. Måste också säga att jag älskar att du skriver ”nå” så ofta. Vet inte varför, men det är underbart!

 7. Jag förstår inte tänket att tjejer skulle på något sätt vara skyldiga att knulla alla män som vill knulla med dem.

  1. Ingen har nog påstått att de är skyldiga någon något, däremot är det faktiskt ett intressant ämne att diskutera om det idag är så att färre män får ligga, vilket jag förvisso över huvud taget inte tror är sant.

 8. Hej Fanny! Jag tycker du är oftast är helt spot on i dina analyser och det är hysteriskt skönt med ett alternativ till alla modebloggar (har man läst en har man läst alla). Det är möjligt att du redan har koll på detta men här kommer ändå ett litet tips. Kolla upp genusforskaren Yvonne Hirdman, hennes forskning belyser och förklarar hur könsroller skapas. Sjukt inspirerade och gav iallafall mig en mycket bättre förståelse varför samhället ser ut som det gör.
  Ha en bra dag!

 9. Jag vill ju att det ska vara som Fanny säger men ibland undrar jag.
  Exempel:
  http://veckansbokbal.wordpress.com/2012/09/24/joda-40-miljoner-manniskor-kan-ha-fel/

  Har någon läst 50 shades of Gray? 40 miljoner tjejer världen över tycks faktiskt fantisera om just ”alfahannar” (och relationer som för tankarna till könsrollerna som existerade innan ”kvinnofrågor” dök upp på kartan i sann Twilight-anda). Sen så undrar jag: Är jag den enda som blir direkt avtänd av ”alfahannar” och alfahanne-beteenden? Visst är vi fler?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *