Är det viktigaste att inte kränka människor eller att du ska få säga vad du vill?

Åh gud, människor som ba ”jag känner en PoC som minsann är helt okej med att bli kallad blatte/neger/annat nedsättande ord som anspelar på dennes hudfärg och därför är det alltid okej i alla sammanhang” alltså lägg ner!

Okej, din vän kanske är bekväm med att bli kallad för detta. Det kan vara så. Det kan också vara så att din vän inte vill framstå som en jobbig typ och därför står ut med detta och till och med uppmuntrar det för att uppfattas som ”skön”. Jag säger inte att det är så, men det kan vara så. Dessutom: bara för att din vän är okej med detta betyder inte det att det är ett ord som är okej att använda generellt, det betyder bara att det är okej att du använder det när du är med din vän.

Oavsett hur det är med den saken så kan vi väl sluta oss till att dina vän eller någon annan troligen inte blir ledsen av att inte kallas för dessa ord? Eller är det så att din vän har sagt att hen verkligen verkligen vill bli kallad för den för att hen bli ledsen annars? Skulle inte tro det va! Var det kanske lite mer så att du typ… frågade ”vissa idioter tycker inte en ska använda det här ordet för att det är rasistiskt, men du är väl inte sån va??” och hen ba ”ehehe neeej inte jag inte”? Eller i alla fall att det var du som liksom förde ämnet på tal.

Tänk efter nu, vad är viktigast: att du inte ska kränka människor med ditt ordval eller att du ska få säga dessa ord? Väljer du det första så göra du bäst i att sluta använda dem, för faktum är att många tycker att det är kränkande. Det kanske inte din vän gör, men det är ganska oviktigt i sammanhanget vad hen tycker, för risken att du kränker någon genom att använda dessa ord är överhängande. Jag tror knappast hen eller någon annan kommer gråta sig till sömns för att du inte använde dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *