Är man så mån om kvinnors rättigheter så kan man väl engagera sig feministiskt.

Att det ens är möjligt att det finns något slags motstånd mot att häva slöjförbud i fotboll tycker jag är så jävla konstigt. Man ska alltså designa en speciell slöja som är säker vilket innebär att den delas om man drar i den. Reaktionerna på detta ser ut typ såhär:

Islam flyttar fram sina positioner. Slöjan symboliserar kvinnans underkastelse, att kvinnan skall vara ”ren”. En kvinna som inte täcker sig är själv skyldig till om hon blir våldtagen eller sexuellt antastad. Vidrig symbol.

Jag blir så jävla trött. Just nu skiter jag fullkomligt i budskapet i religionen Islam för jag kan fan inte tycka att det är något annat än positivt att även muslimska kvinnor ska kunna spela fotboll. Människor som ser detta som något slags steg i ”islamiseringen” (dvs att Islam blir en lika accepterad del av vårt samhälle som judendomen) är ju fan knäppa. Ingen vill tvinga någon annan att bra slöja, man vill bara att även religiösa kvinnor ska kunna spela fotboll.

Hur orkar folk bry sig om en jävla huvudduk? Om man nu är så otroligt mån om kvinnors rättigheter så kan man med fördel engagera sig feministiskt istället för att söka förvägra kvinnor med viss religiös hemvist att spela fotboll.

4 reaktioner till “Är man så mån om kvinnors rättigheter så kan man väl engagera sig feministiskt.”

 1. Det där är en typ av frågor där jag tycker det är hopplöst att hitta en position man trivs med. Å ena sidan har du ju helt rätt – det är skitbra att också tjejer som bär slöja kan spela fotboll – å andra sidan så går det inte att komma ifrån att en persons beslut att bära slöja påverkar andra människor också.
  Jag simmar i en simhall dit det kommer ganska många invandrare. Sedan en tid tillbaka kan man låna en heltäckande baddräkt där, som är tänkt för muslimer. Å ena sidan skitbra att kvinnor som annars inte skulle gått & simmat nu kan göra det. Å andra sidan vet jag att kvinnor som i vanliga fall skulle gått & simmat i vanlig baddräkt (eftersom ”det är så man gör i Sverige”) nu känner sig tvungna att använda den heltäckande baddräkten eftersom den finns. Dessutom blir man själv plötsligt väldigt medveten om sin egen nakenhet när man sitter i baddräkt bredvid en grupp helt täckta kvinnor. Plötsligt känns det helt normala – att ha baddräkt på sig i simhallen – lite oanständigt.
  Så visst är det jättebra att folk som bär slöja inte ska behöva känna sig utestängda från helt vanliga, vardagliga saker. Men självklart påverkar det också omgivningen, och inte nödvändigtvis bara på ett bra sätt.

 2. ”Ingen kommer att tvinga någon annan att bära slöja”. Var inte så säker på det. Sista raden: hemvist.

  1. Jag skulle tycka att det var problematiskt om man i muslimska länder tvingade andra att bära slöja under matcher ja, jag tror dock inte att det gör varken till eller från huruvida man tillåter slöja generellt. Är dessutom rätt säker på att ett sådant tilltag skulle bemötas med ganska massiv bojkott.

   1. Ööh, jag citerade dej lite fel, förlåt. Det är intressant att hela Asiens fotbollsförbund ställer upp på det här. Man vill förstås ha med Iran i den internationella fotbollen, både herrar och damer. Men om FIFA nobbar, vad kommer Iran att göra då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *