Åsikter som inte bara är åsikter.

Det finns åsikter som kan förändra hela min bild av en person. Om jag har läst en blogg länge och så skriver personen ett långt inlägg om att alla kulturer och åsikter är lika rätt och lika mycket värda så förändras ofta min uppfattning. Samma sak om personen skriver ett långt inlägg om att feminismen inte behövs eller att det inte finns några klassklyftor i Sverige. Även klassförakt har jag otroligt svårt för.

Sen skulle jag nog inte direkt sluta läsa en blogg på grund av en idiotisk åsikt och absolut inte meddela det i en kommentar. Det beror mer på att jag tycker om att gotta mig i idioti. Jag skulle nog fortsätta läsa med nya ögon, på grund av fascination för idiotin som presenterades.

Min poäng är att åsikter inte är så ”bara”, i alla fall inte för mig. Jag värderar intelligens, viljan att utforska världen och tänka efter otroligt högt i mitt samspel med andra. Människor som inte är intresserade av att förstå sin omvärld har jag väldigt lite gemensamt med. Därför är det otroligt avtändande när en människa totalt förbiser strukturer som påverkar vårt samhälle på det vis man måste göra för att förneka feminismens betydelse eller förekomsten av klassklyftor.

Sen har jag inget emot människor som bara inte upptäckt allt det här än, men att aktivt uttala sig emot det tycker jag tyder på en enorm nonchalans inför andra människor som jag på intet sätt kan stå ut med.

6 reaktioner till “Åsikter som inte bara är åsikter.”

 1. Jag tycker att det är så himla löjligt att sluta läs en blogg av något sketet inlägg man inte håller med om. Förstår ärligt inte alls poängen att bara följa bloggare som har likadana åsikter som en själv. Ger ju inte så spännande perspektiv på världen? Framför allt ger det inte större förståelse för det man anser vara idiotin.

 2. Jag har slutat läsa Underbaraclaras blogg efter hennes anti-abortinlägg. För mig handlar det inte om att alla måste ha samma åsikter som jag men vissa grundläggande värderingar är så viktiga att de kan jag inte bortse från. Jag skulle aldrig följa en rasistisk blogg och jag skulle heller inte följa en anti-feministisk blogg. Det finns vissa principer jag står för och som jag tycker att andra också bör stå för.

  Marielle, varför ska man förstå idioti, undrar jag?

  1. Olika anledningar.

   1. Att förstå hur idiotiska åsikter resoneras fram samt utvecklas är positivt för att dels förfina sina argument mot dessa, dels se saken ur ett annat perspektiv & fortfarande veta var man står & ÄN mer stå för detta då man har större vetskap om hur det kommer sig att någon tycker annorlunda.
   2. Det kommer alltid att finnas ’idioter’ som har rätt.
   3. M.m.

   Varför måste dina grundläggande värderingar speglas av bloggaren du läser? Jag kan förstå om det gäller partner eller vänner, men inte varför det är så vanligt vad gäller vems blogg man följer. Handlar det om att se bloggaren som en förlängd del i umgänget eller om att man inte tål att veta att denne har en sådan ’idiotisk’ åsikt? Eller kanske någonting annat..?

 3. Förstå idioti måste man väl för att kunna undvika att vara idiotisk. Och då också förstå vad intelligens är för att kunna vara just intelligent i sitt tänkande.

 4. Jag har aldrig slutat läsa en blogg bara p.g.a. av personens avvikande åsikter, däremot p.g.a. hur personen argumenterar kring dessa åsikter. Om någon uttrycker sig väldigt respektlöst i sina inlägg tröttnar jag, likaså om den bemöter kommentarer på ett respektlöst sätt. Eller om personen vägrar publicera icke medhållande kommentarer alternativt skriver politiska inlägg men då kritiken kommer svarar: ”Jag vill inte ha någon diskussion, jag är ingen politisk blogg! Jag är en blablabla-blogg!” (samtidigt som personen skriver mer eller mindre utförliga svar på de medhållande kommentarerna), då tröttnar jag också.

  Men om det enda s.k. problemet är att personen har avvikande åsikter bryr jag mig inte; uttrycker hen sig respektfullt kring saken spelar det mig ingen roll. Jag läser gärna sådant jag inte håller med om eftersom det vidgar mitt perspektiv och kanske även lär mig att argumentera för min sak. Så att jag liksom inte glömmer bort varför jag tycker som jag gör och så att jag håller mig uppdaterad gällande ett område jag har en stark åsikt i. Kanske kan inläggen t.o.m. få mig att ändra uppfattning om något, ifall de innehåller tillräckligt vettiga resonemang och faktakällor. Om jag har en åsikt som baserar sig på okunskap är det väl bara positivt om jag får mer kunskap? Jag vill inte gå omkring helt ovetande och vägra ändra åsikt p.g.a. en övertygelse om att JAG ALLTID HAR RÄTT!!!1 Vad är det om inte att pissa på utveckling? Något jag helst inte gör.

  Jag har aldrig riktigt fattat varför man så ogärna läser bloggar som har ’fel’ åsikter. Jag menar: det är ju bara en blogg. Ja, det sitter en människa bakom bloggen, men det är en människa man inte känner privat. Man måste alltså inte träffa på den här personen med de här idiotiska åsikterna utan man behöver bara läsa, och visst kanske man blir irriterad, men är det inte värre om det är en vän eller partner som tycker så? När det är en okänd bloggare kanske man kan ta tillfället i akt att diskutera med hen istället. Det kan ju visa sig vara givande i slutänden. Och om man nu tycker att personen har så himla fel, lär den ju heller inte ändra sin hiskeliga åsikt om man inte försöker få den att göra det, d.v.s. genom diskussion (nu menar jag alltså inte att alla diskussioner syftar till detta, utan jag menar bara att man kan ta en chans att förändra någons åsikt istället för att radera bloggen från sina bokmärken).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *