Aspergers och våldtäkt.

En man som har haft sex med en kvinna med aspergers syndrom mot hennes vilja frias från våldtäktsanklagelser. Anledningen sägs vara att han, på grund av hennes personlighetsstörning, kanske inte kunde uppfatta att hon inte ville. Jag tycker att det är svårt det här. Jag ser det som en orimlig reaktion att anta att folk med aspergers numera är ”rättslösa”; det finns ju en mängd saker som spelar in i en situation som denna och givetvis ska man ta med eventuella diagnoser hos de inblandade i en helhetsbedömning, något annat vore märkligt.

Det jag tycker är intressant är att om kvinnan nu var såpass handikappad (eller vilket ord man nu ska använda) i sitt sätt att kommunicera med omgivningen att hon inte ens kunde kommunicera ett vanligt jävla nej så borde den här mannen eventuellt ha upptäckt detta innan han skred till verket och hade sex med henne. Det ska sägas att jag absolut inte är någon expert på aspergers och vilka uttryck det kan ta sig men det känns intuitivt jävligt märkligt att mannen som hade sex med kvinnan inte skulle ha märkt något. Frågan är ju även: om han nu märkte något, vari ligger hans ansvar? Jag tycker att man ska ta extra hänsyn i en situation där man har anledning att misstänka att personen man initierar samlag med inte fungerar på samma sätt som andra socialt.

Det är väl i situationer som dessa som det skulle vara väldigt bra att ha en samtyckeslagstiftning. Jag är lite halvskeptisk till det hela, mest för att bevisbördan delvis kan komma att hamna på den åklagade, å andra sidan så tycker jag inte att det räcker med att en person inte säger nej för att det ska vara ”okej” sex. Om en person inte kommunicerar ett ja verbalt, med kroppsspråk eller på något annat vis så ska man inte ha sex med hen, det tycker jag inte är en sådär jättekonstig inställning. Frågan är ju hur detta ska utformas för att fungera juridiskt.

Fallet här är i vilket fall att mannen drog in henne på en toalett och hade sex med henne. Det står inget i artikeln om att de innan hade varit flirtiga mot varandra, hånglat eller liknande. I en sådan situation är det väl ändå brukligt att man frågar innan? Om det sedan är en regelrätt våldtäkt är en sak, men att det rör sig om någon form av sexuellt utnyttjande tycker jag borde stå gaska klart.

9 reaktioner till “Aspergers och våldtäkt.”

  1. Alltså vad i helvete. Det där skrämmer mig ärligt talat väldigt, väldigt mycket. Hur fan kan det vara okej att våldta människor med autismspektrumdiagnoser för att vårt sätt att uttrycka oss KAN vara svårbegripligt? Om det seriöst stöds av lagstiftningen att göra autister och andra icke-neurotypa till lovligt byte för våldtäktsmän så behöver lagstiftningen ändras. Nu.

  2. Enligt artikeln verkar det mer handla om att tjejen haft svårt att återberätta händelseförloppet, vilket jag (som känner flera aspies) mycket väl kan tänka mig stämmer. Det är btw inte en personlighetsstörning.

      1. ICD-10 har det under tredjepositionskategorin ”genomgripande utvecklingsstörningar” (F84), som i sin tur ligger under rubriken ”störningar av psykisk utveckling” (F80–F89), men den terminologin är kanske inte så väldigt lyckad, eftersom det är lätt att blanda ihop med psykisk utvecklingsstörning i betydelsen begåvningshandikapp.

  3. Håller helt med om att det borde finnas en samtyckeslagstiftning!
    Är så less på att den accepterade grundinställningen är att sex alltid är på så länge ingen säger nej. När det helt självklara borde vara att sex alltid är av så länge inte alla inblandade har sagt tydligt ja. Och känner man sig osäker så låter man bli!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *