Att aktivt förvränga historien för att den ska tjäna ens egna syften är direkt omoraliskt.

Givetvis betyder inte Moderaternas tidigare motstånd mot allmän rösträtt att de är emot den nu, något sådant vore bara löjligt att hävda. Lika fånigt som att ta upp socialdemokraternas tidigare vurm för tvångssterilisering när man pratar om steriliseringskravet på människor som vill genomföra en könskorrigering. Att däremot påstå att partiet har varit drivande när merparten i själva verket har jobbat emot är ju helt enkelt historierevisionism.

Det är alltid lätt att säga att man egentligen var för något när det har visat sig gå bra. Det stämmer säkert att det funnits krafter inom moderaterna som varit emot apartheid och för lika rösträtt. Att däremot tillskriva hela partiet äran för något man verkligen inte kämpat för är verkligen otroligt illa.

Jag kan störa mig otroligt mycket på när politiker saknar grepp om historien och därför gör om gamla tabbar gång på gång. Däremot dömer jag inget parti efter vad de gjort för flera decennier sedan, varken moderaterna eller socialdemokraterna. Men när man försöker skriva om historien för att kunna rida på den i framtida val börjat det onekligen lukta illa. Historielöshet är förlåtligt om än blåögt och problematiskt, men att aktivt förvränga historien för att den ska tjäna ens egna syften är direkt omoraliskt.

5 reaktioner till “Att aktivt förvränga historien för att den ska tjäna ens egna syften är direkt omoraliskt.”

  1. Kan inte påstå att jag blev förvånad när jag läste vad hon hade sagt, inte det minsta. Moderaterna ger ju sken av att vara allt annat än de är och varför då inte göra detsamma med historien, det enda dom lär tycka vara synd nu är att folk faktiskt vet vad som hänt förr och inte blint går på allt annat de säger.

  2. Jag irriterar mig fruktansvärt på det här. Som att de är ett så himla laidback och fördomsfritt parti. Det var inte längesedan de röstade emot erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU i europaparlamentet, det var ju 1998. Sånt tycker jag är anmärkningsvärt. Jag tycker definitivt inte att varken moderaterna eller något annat parti skall lastas för åsikter de hade för 50 år sedan men att ta på sig äran för något är en helt annan sak.

  3. Detta är inte första gången som Moderaterna försöker gömma sin bakgrund under mattan. De gnäller gärna på vänstern och ”deras mörka förflutna”, men till skillnad från moderaterna så studerar både socialdemokratin och vänstern och kritiserar sin bakgrund – men det är något man oftast är stolt över. ”Vi lär av historien” är en känd progglåt inom vänstern.

    Hur många tänker idag på att MUF bildades som Ungsvenskarna – ett nationalistiskt ungdomsförbund? Det finns många färger av brunt som gömmer sig i högern. Vänstern brukar vara bättre med att stå för sin historia som absolut inte är fläckfri. Högern försöker däremot gömma sin – lite som med sin politik. Den ska sakta genomföras, men man pratar inte för högt om den.

    Jag litar inte på ett parti vars medlemmar så sent som 1998 röstade nej till homosexuellas rättigheter inom EU.

  4. Många har glömt hur gubbiga, främlingsovänliga och nedlåtande mot arbetarklassen moderaterna har varit, för inte speciellt många decennier sedan. Skulle hellre dö än att rösta på dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *