Att det inte redan finns är en skam.

Ibland hör man att saker ska införas och blir helt paff för att de inte redan finns. Jag ser till exempel det som en självklarhet att det ska finnas en fristående instans som granskar polisen och tar emot och utreder klagomål. Det har tydligen avslagits för att det är för dyrt, men jag har jävligt svårt att se hur det skulle kunna vara ett legitimt argument i kontexten. Att det finns en oberoende granskare av våldsmonopolet som vi faktiskt har ser jag som en demokratisk nödvändighet.

Egentligen tycker jag att man borde slå ihop alla tillsynsmyndigheter till en stor myndighet som alltid har som uppgift att företräda medborgare mot större system. Typ om man blivit misskött inom vården, blivit utsatt för övergrepp från polisen och så vidare. Det är så himla viktigt att människor har möjlighet att få upprättelse gentemot statliga institutioner, och det är lika bra att ha en och samma myndighet för det så att det inte blir så rörigt och dyrt.

Man kan inte förvänta sig att myndigheter kan granska sig själva och jag förstår inte vilken naivitet som lett fram till att polisen inte granskas. Av alla myndigheter är ju polisen en av dem som kan ställa till mest skada.

3 reaktioner till “Att det inte redan finns är en skam.”

  1. Håller med!

    Det är galenskap att det inte redan finns en sån instans. Känns så fundamentalt i ett land som kallar sig demokrati att en så viktig myndighet som polisen inte sitter och granskar sig själva.

  2. Håller med dig till 100%, rättsväsendet inklusive polisen har fått ökade befogenheter och missbruk av maktmedel måste granskas objektivt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *