Att generalisera.

När jag beskriver patriarkala strukturer gör jag det ofta i mycket svepande drag. Jag skriver ”män” och inte ”vissa män” och så vidare. Detta upprör vissa personer, vilket jag kan förstå eftersom det kan läsas som att jag menar just ”alla män” när jag skriver ”män” eller att jag menar att kvinnor inte skulle ha det beteendet.

Jag menar emellertid inte alla män, jag menar snarare män i egenskap av män. Jag menar att vissa män har beteende X och att det blir problematiskt på det här sättet just för att de är män och utövar det beteendet mot kvinnor.

En invändning jag ofta får är att kvinnor också gör si eller så. När jag skriver om hur män agerar så talar jag inte om isolerade händelser där män har varit dumma, utan försöker förstå hur det här beteendet kommer sig av och påverkar deras redan fastslagna maktposition. Detta är att ha ett strukturellt sätt att se på saker och ting, och det är ju så jag ser på saker. Jag är ointresserad av enskilda individers omoraliska handlingar, jag är intresserad av vad maskulinitet, mäns makt och mäns handlande i sin position får för konsekvenser för kvinnors ställning.

Jag skulle kanske kunna uttrycka mig mer försiktigt, men det har jag ingen lust med. Dels för att det är drygt men också för att jag inte anser att det jag beskriver är problem som kan isoleras till ”vissa män” bara för att alla män inte utför dem. Det är nämligen ofta så att de män som inte utför vissa specifika beteenden ändå på något sätt profiterar på dem eller upprätthåller dem. Typ män som försvarar andra män eller är passiva när andra män förtrycker, män som blir hyllade för att de inte är några svin när de egentligen bara råkar vara lite rimligare än vissa och så vidare.

Jag försöker snarare se det som att det utövas maskulinitet och manligt förtryck i samhället, och att olika män har olika positioner i detta och gör det på olika sätt, istället för att dela upp gruppen ”män” i de män som ägnar sig åt och inte ägnar sig åt ett specifikt beteende. Jag vill inte frige de män som inte ägnar sig åt ett visst beteende från skuld.

2 reaktioner till “Att generalisera.”

  1. Jag har följt din vecka å Kvinnohat och irriterar mig fruktansvärt på dem som hakar upp sig på ”män gör” och tycker det ska stå ”vissa män gör” och de som känner att de behöver påpeka att kvinnor minsann oxå… För det första, det är precis som du säger. Även om inte alla män våldtar är de flesta män (och jag skulle säga att de är det i större utsträckning än kvinnor) med och upprätthåller våldtäktskulturen. Även om inte alla män uttrycker sig sexistiskt mot kvinnor så skrattar de flesta glatt till grovt sexistiska historier. För det andra, det är ganska naturligt att vissa kvinnor tar efter mäns beteende, det är ett sätt att anpassa sig till patriarkatet och försöka skapa sig en position i det. Vi har alla olika strategier för att ta oss fram i livet, det är en strategi bland andra. Och om du anser att alla kvinnor är ett stort problem så är det nog inte Kvinnohat du ska följa, utan nått annat konto…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *