Att hålla saker för heligt.

När vi var i Amsterdam så gick vi i Red Light district, som har sin ”början” vid den gamla kyrkan där. Hela kyrkan är omgärdad av skyltfönster där kvinnor står och säljer sig, något som anses sensationellt och upprörande. ”Hur har de mage att stå vid kyrkan”, frågar folk sig, och tanken har även föresvävat mig.

Jag tycker att det är intressant hur många även som icketroende håller religiösa symboler för heliga i någon mening. Kyrkoskändning, bibelbränning och så vidare anses upprörande även av människor som frånsäger sig tro. Givetvis ska man respektera andras tro och jag blir också upprörd av bokbål, Lars Vilks korkade konst och så vidare, men inte för att det är just religiösa skrifter och personer som häcklas utan för att de är uppförda i syfte att just provocera.

Det viktigaste för mig i att vara ickereligiös är just att inte hålla något för heligt. Men det menas inte att jag går omkring och har någon slags inställning av att inget betyder något eller att man med mening ska bete sig respektlöst mot andra människors tro, men jag håller inte något för heligt på så sätt att jag ställer det i särställning utöver allmän respektfullhet. Är man icketroende tycker jag inte att man ska respektera heliga skrifter och platser mer än man respekterar annat här i världen.

4 reaktioner till “Att hålla saker för heligt.”

  1. Visserligen ska man väl respektera det mesta, men sedan skiljer sig ju åsikter kring vad som bör respekteras & även vad definitionen av respekt är.

    Då jag var sjutton censurerades jag i skolkatalogen då jag bar ett linne med en text som ansågs stötande för troende. Jag såg inte texten som respektlöst då den ej attackerade troende personer utan snarare var en attack mot den ’gud’ jag inte trodde på. Jag tycker fortfarande att det var fruktansvärt dåligt av dom att censurera bort den texten. Inga trossymboler blev ju bortplockade.

  2. Jag tycker att det är rätt upprörande med någon slags offentlig skändning (privat bryr jag mig inte om) av symboler som någon annan håller för helig, typ kyrkor, monument eller gravstenar. För mig handlar det inte om att visa respekt för dessa saker i sig, utan för de människor som faktiskt lägger stor vikt vid dem och förmodligen kommer känna sig sårade och ta illa vid sig av att dessa blir skändade.

    1. Absolut, med ”hålla för heligt” menar jag sätta värde i utöver den inverkan det har på människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *