Att plocka politiska poäng.

Det händer då och då att högermänniskor blir upprörda när vänstern plockar politiska poäng på tragedier så som att någon har dött till följd av att hen inte har fått vård eller liknande. De tycker att det är osmakligt och omoraliskt att göra politiska poänger på sådant, trots att det ju faktiskt är så att dessa händelser är ett resultat av just politik.

Jag minns framförallt en text i Dn som var skriven av någon, kan ha varit Kjöller, som anklagade vänstern för ”falsk indignation”. Som exempel tog skribenten vänsterpartiets Dinamarca som hade varit upprörd över något, minns inte riktigt vad. Det slogs fast att den här indignationen var falsk, och det ansågs vara ett problem eftersom dessa vänsterpolitiker utnyttjade folks känslor för att plocka politiska poänger. Hur en skulle göra istället framgick inte riktigt, men det var tydligt att det var omoraliskt att göra på det här viset och uppvisa ”falsk indignation”.

Ofta när högermänniskor pratar om vänstern så pratar de som om vänstern har någon slags dold agenda och att det utnyttjar dåliga saker som händer i samhället för att sprida sin politik, ungefär som om folk inte var politiskt engagerade för att de faktiskt vill förändra något utan för att de vill ha ”makt” oavsett.

Visst finns det karriärister, men de flesta som engagerar sig politiskt gör det nog för att de faktiskt vill se förändringar i samhället. Att mena på att en inte ska ”politisera” saker som till sin natur faktiskt är högst politiska, typ som att folk lider och dör för att välfärden inte håller måttet, är att se ”politiken” som något separerat från samhället i stort, en egen sfär där det sker typ ”debatter” och liknande men som inte riktigt har med verkligheten att göra.

Givetvis finns det en rädsla inom högern att folk ska koppla ihop deras politik med saker som sker ute i samhället, eftersom högerpolitik ofta leder till att det sker keffa saker. Just därför är det viktigt att från vänsterhåll politisera så mycket mer, att verkligen peka på hur det där som kan framstå som abstrakt leder till faktiska effekter i människors liv. Att visa att politik inte är någon hobby eller en argumentationstävling utan något som påverkar människors vardag.

En kommentar till “Att plocka politiska poäng.”

  1. Som när högerfolk ansåg det billigt och osmakligt när kvinnan bakom klamydiabrevet-bloggen skrev om hur alliansens utförsäkringspolitik drabbade hennes mamma. Hon var ju vänster och råkade ju skriva något som fick medialt genomslag nära inpå valet. Det skulle hon tydligen inte ha gjirt. Skitsamma att det handlade om hennes egen mamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *