Att sticka ut för utstickandets skull.

Detta inlägg om hipsters som klagar över tunnelbaneplanerna till Nacka är fantastiskt! Älskar människor som ba: ”det är bra med tunnelbana men just detta område är så uniiikt”. Detta är min personliga favorit:

Alltså ursäkta mig men hahahahahhahah. ”String ska inte bli mainstream”. String är ju fan Stockholms mainstreamcafé nummer ett! Alla går till string. Det betyder absolut inte att det är ett dåligt café men att tro att man typ är lite udda för att man fikar på String är väl som 14-åriga hårdrockare som tror att de är unika när de lyssnar på Metallica.

Och sen är det ju så fruktansvärt fånigt med folk som inte vill att deras favoritmusik, -café eller liknande ska bli mainstream. Om man gillar något borde man väl tycka att det är najs om andra också gillar det? Så jävla töntigt denna vilka att sticka ut för utstickandets skull. Det är för människor utan personlighet och 14-åringar.

18 reaktioner till “Att sticka ut för utstickandets skull.”

 1. Jag tycker inte att det är så konstigt att man inte vill att alla andra i hela världen ska gilla samma musik, böcker eller något annat som en själv. Ofta är det ju sådant man blir berörd av och får associationer till som kan kännas rätt privata. Visst kan det vara så att man bara vill verka unik eller liknande, men jag tycker inte att det är något självklart.

  1. Jag har verkligen aldrig haft problem med att många gillar det jag gillar. Kanske hade varit kasst om ”hela världen” gjorde det men det är ju sällan en faktisk risk tänker jag.

   1. Jag har sällan problem med att många personer i allmänhet gillar samma saker som jag, men när det är personer i min närhet så kan det kännas jobbigt. Just eftersom jag upplever dem som personliga. Att låta någon jag känner läser min favoritbok känns ungefär lika utelämnande som att låta dem läsa min dagbok (om jag hade någon sådan).

    Alla känner ju inte så, men jag tycker inte att det är något fel i att göra det.

    1. Men då är det väl inte gillandet som är grejen utan att de granskar din smak? Jag kan väl förstå till viss del att det känns personligt och därmed lite privat men såsom denna tjej uttrycker det handlar det ju snarare om att hon vill vara cool och unik. Det tycker jag är mkt löjligt.

     1. Nej, gillandet i sig är inte problemet för mig, jag skulle nog känna mig ungefär lika obekväm med det om de hatade vad det nu är jag gillar.

 2. Sen antar jag att eftersom hon inte är ”infödd” så är det inte så himla konstigt att hon tror att det inte är ett mainstreamkafé. F ö håller jag med Alice.

  1. Det är absolut sant, och det är ett förlåtande drag. Tkr dock fortfarande hennes unikitetshets är lite löjlig.

 3. Jag tycker inte att det behöver vara ”töntigt” att inte vilja att kläder musik eller ställen man gillar ska bli allt för populära eller moderna. Saker som har en viss betydelse för en grupp människor kan förlora sin betydelse och därmed sin funktion då många människor utanför gruppen tar efter. Det mest vanliga är väl att människor ser föremålet som en representation för själva gruppen i sig vilken går förlorad när människor utanför gruppen använder sig av föremålet, men föremålet kan även ha andra funktioner än att representera gruppen. Ett exempel är palestinasjalen som sedan 70-talet varit en symbol i Sverige för att bäraren sympatiserar med den palestinska befolkningen men som någon gång under 00-talet helt plötsligt blev en modern accessoar som såldes på exempelvis HM och köptes av personer som många gånger inte intresserade sig alls för israel/palestinafrågan, att detta gjorde dem som bar palestinasjalar för att markera en politisk ståndpunkt irriterade är ju då inte så svårt att förstå. Samma resonemang skulle man kunna använda även på ett fik eller en klubb; om en grupp med exempelvis synthare träffas på ett visst fik så skulle man kunna säga att fikets funktion för denna grupp människor skulle vara att träffa andra människor med en gemensam nämnare (intresset för syntmusik), om samma fik helt plötsligt blir ett populärfik för allt möjligt folk så kommer fiket snabbt att förlora sin dragningskraft för de personer som tidigare använt det som ett ställe att möta likasinnade på. Nu kanske inte detta var fallet för just kvinnan i tidningen men jag tycker ändå inte att man kan säga att man är en tönt om man inte vill att fler upptäcker ens favoritfik bara för att man själv tycker att det är ett bra ställe.

  1. Det är absolut förståeligt då en symbol från början representerar något politiskt, och sedan bara blir en modefluga. Det är även förståeligt om folk börjar gå omkring i Ramones-tischor fastän de aldrig hört en låt med bandet, klart det kan upplevas som irriterande att folk som inte lyssnar på bandet bär bandtischan, Bandet har ju också en del mer eller mindre kritiska texter, så även där kan man uppleva att det de stod för har gått förlorad i och med att H&M trycker deras logga på en massa t-shirts som random chicks sedan bär.

   Men många människor verkar störa sig på gillandet i sig. D.v.s., de stör sig inte bara när det gäller de exempel du tog upp och det exempel jag tog upp, utan de stör sig även om någon faktiskt _gillar_ samma band som de. För då är de inte längre ”ensamma” om att göra det, de är inte lika unika. Och det är ju viktigt att vara Unik Och Speciell. Sådant tycker jag är otroligt töntigt.

 4. Bor inte på Söder så jag har inget att kommentera om inlägget i sig, men jag älskar uttrycket ”hårrockare” 😉

  1. Det kan ju vara trist för att man hör det för ofta och således tröttnar, men att själva vetskapen att andra lyssnar på samma skulle sabba det övergår mitt förstånd.

   1. Många vill vara balla, och en viktig del av ballheten är att se ner på dem som inte är balla. Den inställningen går inte att argumentera bort.

 5. Jag tycker själv det är ganska förståeligt. Andra människors åsikter om sådant man gillar fungerar ju också som en slags bedömning av ens egen smak. Om man gillar en bok som sedan blir sågad av kritiker börjar man väl undra om ens egen smak inte är lika sofistikerad som ”experternas”. Om man har ett mycket personligt förhållande till en sång som sedan blir mainstream bland tonåringar världen över kanske det sänker värdet av sången lite i ens egna ögon eftersom det då kan verka som att sången är lite lättåtkomlig och naiv. Det är kanske elitistiskt att tänka att vissa former av konst och kultur inte skulle kunna förstås eller uppskattas av alla människor, att vissa kulturprodukter är bättre eller mera sofistikerade än andra, men det verkar nog ligga något i det också. Vissa människors smak ser man ju mera upp till än andras.

  På samma sätt tror jag denna tjej kanske tänker att hennes uppskattning av String säger något om henne själv: att hon är sofistikerad, hip och medveten för att hon gillar att gå på ett dylikt ställe. Om ALLA skulle gå på String skulle det betyda att hon inte var lika sofistikerad, hip och medveten längre, för ALLA kan ju inte vara sofistikerada, hippa och medvetna. Man är det bara i förhållande till någon annan.

  Sen är det väl bäst om man lyckas njuta av något utan att jämföra sig eller sin smak med med andra. Men det är förståeligt att man gör det.

 6. Kan ju hända att tjejen faktiskt gillar String också, mer än för känslan av att vara unik när hon sitter där, men jag håller med om att det är tråkigt när människor gillar saker bara för att de vill vara unika. När de sticker ut bara för att sticka ut, liksom, inte för att det faktiskt är en del av deras personlighet. Framför allt otroligt töntigt när människor inte vill att band de gillar, filmer de gillar o.s.v. ska bli kända. Jag tänker precis som du, att om man verkligen gillar ett visst band blir man väl glad för deras skull om de når framgångar?

  För övrigt är det ju inte som om alla de där söderhipstersarna är så himla unika, de ser ju rätt ofta ut som kloner av varandra måste jag säga. Besides: Nytorget är väl inte värsta icke-mainstream? Förstår inte vad de snackar om. ><

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *