Banta.

En grej jag funderat på är det otroligt lättvindiga sätt människor använder ordet ”bantning” på. ”Banta” kan betyda allt från att gå på en 1000 kcal/dag-diet till att utesluta vissa grupper av näringsämnen eller bara träna mer och äta mer grönsaker. Jag tycker inte att det är bantning när en person bestämmer sig för att följa tallriksmodellen och dra ner på direkta onyttigheter såsom godis, sockrade frukostflingor och formfranska. I mina ögon är det en hälsosam livsstil även om syftet är att gå ner i vikt. Bantning i mina ögon är att genomgå en tillfällig kur i syfte att gå ner i vikt, inte att långsiktigt förändra sina kostvanor till mer hållbara och hälsosamma sådana.

Även vissa dieter där man utesluter näringsämnesgrupper tycker jag kan ingå i bantning även om det också syftar till att förändra kostvanorna på längre sikt. Till exempel LCHF fungerar, som jag förstått det, som så att du först går på en ganska strikt lågkolhydratsdiet får att sedan släppa lite på kraven när du nått din målvikt men att man fortfarande ska ha mindre kolhydrater i maten än innan. Människor kallar dock de allra flesta försöken att över huvud taget styra sin kost åt det nyttigare hållet för bantning vilket jag anser är helt felaktigt.

Jag tror att denna begreppsförskjutning har bidragit till bantingens oerhört goda rykte i förhållande till de negativa hälsoeffekter den ofta har. Folk relaterar bantning till en nyttig livsstil vilket absolut inte behöver vara fallet. Bantning kan lika gärna vara att äta mindre av samma saker som man åt innan eller att fylla ut sin kost med onödig skit som typ måltidsersättningar och en massa gurkor eller något liknande som knappt innehåller någon näring alls.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att skilja på vad som är bantning och vad som ”bara” är en nyttig livsstil. Att banta kan vara skitfarligt men att leva nyttigt kan liksom inte riktigt vara det. Att ständigt gå omkring hungrig är inte hälsosamt, att däremot hålla sig från att överäta är bara bra och så vidare. Jag tycker även att det är viktigt att folk fattar att människor i grund och botten har olika kroppsformer och olika benägenhet att lagra fett. Oavsett hur den ser ut hos en personligen så ska man givetvis sträva efter att leva hälsosamt, det är inga konstigheter. Ett hälsosamt leverne leder dock inte till samma resultat för alla personer.

Människor som inte lider av överviktsrelaterade hälsoproblem borde inte vaggas in i tron om att de behöver banta vilket jag tycker sker oroväckande ofta. Människor som gått upp typ ett eller två kilo över julen säger att de behöver banta när de kanske egentligen bara behöver återgå till sin tidigare livsstil och ge det lite tid, så försvinner de där kilona av sig själv.

Jag tycker i alla fall att man bör sluta använda ordet banta om att ha en hälsosam livsstil. Det är bara missvisande.

2 reaktioner till “Banta.”

  1. Gi funkar ofta så att man först tar bort alla kolhydrater men sen smyger in dom igen. Folk LCHF:ar så olika och ha så olika mål men de flesta fortsätter att alltid vara strikta med kolhydraterna. De som pratar om att lägga till kollisar brukar mena mer grönsaker eller kanske potatis nån gång i månaden.

    I övrigt har jag samma syn på bantning som du – en snabb ”kur” som ej är varaktig. Det är så sjukt och folk blir så desperata när de misslyckas med den ena tokdieten efter den andra. Själv har jag aldrig lyckats banta mer är två dar och oftast inte ens det.

    Jag fick för mig att jag skulle köra en proteindrink-kur en eller två veckor för att sätta lite fart på viktnedgången och tänkte att eftersom jag har lchf:en att falla tillbaka på den här gången så kanske det faktiskt kan funka. Yeah right! Efter två dar satt jag där och vräkte i mig både godis och pizza och hamburgare – det funkar inte och det visste jag ju egentligen. Och fy för att gå hungrig! Nej usch, aldrig mer!

  2. Men är det verkligen en förskjutning av begreppen? Så vitt jag vet, betydde bantning då det introducerades att man minskade lite på maten och tränade lite mer för att gå ner i vikt. Inte nödvändigtvis genom en specifik, kortsiktig diet, utan det kunde lika gärna ske genom en långsiktigt hållbar förändring. Det är väl snarare så att folk fått för sig att bantning ska handla om att gå på en strikt diet där man äter typ 500 kcal/dag.

    Jag tror inte att man behöver fokusera på begreppsförskjutning, snarare upplysa om att det finns många sätt att banta på och att det bästa är att välja ett som har positiv effekt på en hälsa + vikt långsiktigt, inte bara inför beach-säsongen. Det är verkligen tråkigt när folk blir maniska, både för dem själva och för den kultur det skapar när sådana tidningsrubriker & reklamannonser börjar pryda var & varannan sida + löpsedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *