Birro skulle inte fått debattartikelkörkort om sådana utfärdades.

Alltså herregud. Marcus Birro överträffar ständigt sig själv när det kommer till att vara fördomsfull, nedvärderande och allmänt dum i huvudet. Han har skrivit en ”debattartikel” om att man ska införa körkort (?) på författare. Varför? Jo, för att han inte vill klumpas ihop i samma hög som Linda Rosing, som släppt en bok.

Det är ingen risk att jag sätter Birro och Rosing i samma fack. Jag har sympati för Rosing, hon verkar vara snäll och himla trevlig. En sympatisk person. Birro ligger i min mentala idiothög, och jag skulle aldrig ens drömma om att nedvärdera Rosing till samma nivå som honom. Hon är inte den skarpaste kniven i lådan, men hon är inte en arrogant, uppblåst och självrättfärdigande idiot. Hon har inte gjort karriär på att vara ett föraktfullt as.

Den som skriver kan väl få kalla sig författare. Speciellt om man lever på sitt skrivande. Att jämföra det med att flyga flygplan är givetvis idioti, eftersom ”författare” inte är en formell utbildning eller titel man kan ha i någon egentlig mening. Den som skriver och framförallt den som tjänar pengar på att skriva kan väl mycket väl kalla sig författare. Sedan är det upp till förlagen att välja ut böcker och namn som är bra och som säljer. Och upp till konsumenter och recensenter att hitta det som är kvalitativt. Men att införa något författarkörkort bara för att Birros ego inte klarar att bli ihopklumpad med personer som Linda Rosing känns inte så himla relevant.

Ärligt talat så tror jag inte att det finns en enda person som köper Rosings bok i hopp om att få lite god kvalitetslitteratur eftersom hon trots allt är författare och som sedan känt sig besviken för att den inte levt upp till deras högt ställda förväntningar. Däremot tror jag att det finns många som låtit sig luras av Birros framtoning som någon slags intellektuell som sedan blivit himla besvikna när han visat sig vara en sådan formidabel idiot. Jag tycker att det ska krävas körkort för att få skriva debattartiklar. Kravet: var inte en trångsynt, fördomsfull, föraktfull idiot. Tack!

Updatering: blev uppmärksammad på att artikeln är flera år gammal. Aja, min diss kvarstår.

18 reaktioner till “Birro skulle inte fått debattartikelkörkort om sådana utfärdades.”

 1. ”Ibland är de ingenting alls sedan tidigare. Bara författare plötsligt. Och folk läser det.” Haha, så knäppt! Vad föreslår han att man lämpligen skulle behöva vara innan man blir författare, för att bli riktig sån? Och vad är inte ett mer lämpligt kriterium än att folk faktiskt läser det man skriver? Böcker är till för läsarna, inte för författare ska få bekräftelse på hur fantastiskt begåvade och speciella de själva är.

 2. Och vem fasen vill läsa en bok av någon som tycker författare är något man blir precis som när en jurist sätter sig och pluggar in lagar eller när någon lär sig laga ett toalettlock? Blir nog rätt tråkiga romaner av den inställningen.

 3. Älskar det slagkraftigt chockartade i ”Ibland är de ingenting alls sedan tidigare. Bara författare plötsligt. Och folk läser det.” Avrätta alla debutanter!

 4. ”Jag skulle aldrig någonsin, inte ens på fyllan när jag var på den, få för mig att kalla mig såpakändis eller före detta tennisspelare. Men det är fritt fram att kalla sig författare. För alla.”

  grejen är att om han nu skulle börja spela tennis eller vara med i en TV-såpa så skulle han kunna kallas för såpakändis eller f.d. tennisspelare. Det är samma sak med författare. Om man skriver en bok så, ja, då är man författare.

  han är dum i huvudet

 5. han upphör då aldrig att förvåna med nya dumheter. dessutom är han ju mer av en media-alltiallo än författare, nu för tiden. det är så han marknadsför sig själv, med lets dance och tvs sämsta debattprogram.

 6. Så dumt. Jag höll inte med om en enda mening i den där krönikan. Förstår inte varför han jämför pilotyrket med underhållning. Om folk är beredda för att betala för att någon underhåller dem på det ena eller andra sättet så är det väl upp till underhållaren att välja om den vill kalla sig professionell.

  Jag trodde ett tag där på slutet när har rabblat upp bröstförstorande, supande och hånglande att han skulle kräva att de inte heller fick kalla sig människor. Allt för att inte kränka Marcus Birro.

 7. Den mannen alltså… Även om han är fullkomligt bisarr är han ändå smått humoristiskt som faktiskt verkar tro att människor tar honom på allvar.

 8. Birro är helt bäng i huvudet. Själv skriver han om ”finkulturen” där han inte släpps in.
  Tacka fan för det. Han kan ju inte skriva korrekt svenska, skilja på objekt och subjekt och sånt.

  Samtidigt vill han kalla sig författare, men tycker inte att Rosing ska få göra det.
  Han är en uppblåst fjant, som av någon anledning kan försörja sig på att skriva, trots att han inte kan.

 9. Han tar sig själv på alldeles för stort allvar, och jag kan inte förstå varför han får sitta i diverse tv-program och vara menlös. Tråk-pretto.

 10. Vadå för körkort? Har han skrivkörkort?? Undrar om det är det jag kommer ha när jag tagit examen… men innebär det automatiskt att mina böcker blir bättre än de som inte pluggat kreativt skrivande??

  1. Han ha,r mig veterligen, ingen författarutbildning. Så du är nog mer ”legitimerad” än han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *