Blondinbella tipsar om entreprenörsreligion.

Blondinbella lade för några dagar sedan ut lite boktips.

Detta var väl ungefär den boklista som man kunde förvänta sig av en entreprenör som Blondinbella, men jag vill ta tillfället i akt att berätta lite kort om den så kallade ”attraktionslagen” som både boken The Secret och Attraktionslagen – så får du den att verka till din fördel handlar om. Eventuellt även boken Det blir alltid som man tänkt sig.

Attraktionslagen är en slags modern entreprenörsmyt som går ut på att om man önskar något tillräckligt starkt, visualiserar att man har det och även agerar som om man hade det så kommer det också att dras till en. Attraktionslagen beskrivs som en naturlag, att om man agerar som om man var rik/framgångsrik etc så kommer dessa värden också att dras till en. Denna ide populariserades i och med boken The secret. Jag har inte läst boken men jag har däremot kollat runt lite på The secrets officiella hemsida där det stod lite kort om läran. Här är lite utdrag om hur man ska använda attraktionslagen för att få pengar:

Money is magnetic energy. You are a magnet attracting to you all things, via the signal you are emitting through your thoughts and feelings.

Pengar är alltså ”magnetisk energi”. Såhär ska man göra för att få pengar:

Be clear about the amount of money you want to receive. State it and intend it! Don’t think about how much you can earn, but how much you want to receive.

Först ska man alltså bestämma sig för hur mycket pengar man vill ha. Inte hur mycket man kan tjäna utan hur mycket man vill ha.

Speak, act, and think from the mindset of being wealthy now. Eliminate thoughts and words of lack such as ”I can’t afford it”, ”It is too expensive”.

Så ”hemligheten” är alltså att verkligen önska sin pengar och att agera som om man redan hade pengar.

Be certain that money is coming to you.

Var säker på att du kommer att få pengarna!

På detta vis kommer du alltså att förvandlas till en pengamagnet! Såhär funkar det:

Wealth is a mindset. Money is literally attracted to you or repelled from you. It’s all about how you think.

Okej. Attraktionslagen funkar alltså såhär: Du är en ”magnet” som drar till dig saker i din omgivning beroende på hur du tänker. Ha en önskan om någonting. Visualisera att du har den här saken som du vill ha, vad du ska göra med den och så vidare. Sedan ska du önskar saken jättemycket och också verkligen tro att du kommer få den här saken. Detta funkar eftersom välstånd är ett ”mindset” och helt enkelt beror på hur du tänker.

Såhär va: positivt tänkande och att se möjligheter är en sak men detta är fan inte positivt tänkande, det är ren vidskepelse! Många rika och mäktiga människor kan vittna om att detta fungerar men egentligen finns det ingenting som säger att det är på grund av denna attraktionslag som de har fått sitt välstånd. Det finns ju en massa människor som har prövat detta utan att lyckas, men det bekväma är ju att förespråkarna då kan skylla på att de inte önskat sig att det ska gå tillräckligt mycket eller att de tvivlat på att det ska funka. Och det är ju inte konstigt att man tvivlar om det faktiskt inte funkar! Detta kallas av vissa för vetenskap ty detta har ju funkat för en massa personer. De som det inte har funkat för kan direkt viftas bort som oseriösa eller inte tillräckligt tålmodiga. Perfekt!

Jag ser attraktionslagen som en slags entreprenörsreligion. Många personer som sysslar med företagande är väldigt inne på det här med positivt tänkande som en väg till framgång och vissa drar det till och med så långt som att det skulle vara någon slags naturlag. Att det är nödvändigt att vara positivt och se möjligheter istället för hinder om man ska driva företag är ju inget konstigt, däremot att säga att den som vill ha pengar kommer att få det om hen bara önskar det tillräckligt mycket är något helt annat.

Det bekymrar mig att det här sättet att se på framgång, inte något som man får primärt av goda förutsättningar, skicklighet och till viss del tur utan något som kommer till en bara man vill ha det tillräckligt mycket, har blivit mer och mer populärt i breda kretsar. Problemet är att man skapar bilden av att den som inte har det bra helt enkelt inte vill tillräckligt mycket vilket är att individualisera och mystifiera ojämlikhet i samhället till en extremt hög grad.

12 reaktioner till “Blondinbella tipsar om entreprenörsreligion.”

 1. Haha, jag tycker inte det verkar som ett effektivt sätt att bli rik, snarare ett effektivt sätt att hamna i programmet Lyxfällan. Vadå har inte råd? Pengarna kommer senare ju!

 2. Jag tänkte precis som E… man önskar och önskar och önskar och på slutet får man sitta och skämmas en timme i TV på bästa sändingstid.

  Jag tror att man kan ha negativa tankar om sig själv som man många gånger knappt är medveten om. Om dessa negativa tankar förekommer i en mild grad kan man säkert lära sig att ”tänka bort dom” och ersätta med nya positiva och att detta kan hjälpa en framåt i livet i viss utsträckning. Kanske vågar du då ta för dig mer på jobbet och tjäna mer pengar.

  Men att detta är någon form av magisk, magnetisk kraft som näst intill fysiskt drar till sig pengar är BS!

  Allt ska verkligen quickfixas idag – bara du tänker positivt och ändrar dina tankar så löser det sig. Minne ett fullkommligt hjärtskärnade avsnitt av Oprah för många år sen där en drepprimerad, funktionshindrad kvinna fick höra av nån experpert: ”du måste tänka positivt, du måste ändra dina tankar, du måste lära dig att älska dig själv osv”. Kvinnan frågar om och om igen: ”Men hur? Hur då? Jag vet inte hur man gör?”. Hon gråter hela tiden och frågar säkert 20 gånger men allt tystare röst men får inget svar. Efter ett tag sitter hon bara tyst och stirrar ner i knät. Nästan så jag börjar gråta själv bara jag tänker på det…

 3. Ja men eller hur, skulle skriva exakt samma som E och Blixa. Blir också lite ledsen nu när jag tänker på kvinnan i Oprah även om jag inte sett det avsnittet själv. Men jag eh… visualiserar det.

 4. Ärligt talat: de som tror på attraktionslagen kan inte vara allt för smarta. Det är ganska logiskt att man hamnar hos kronofogden om man spenderar pengar man inte har och blir hånad av andra i program som Lyxfällan på bästa sändningstid.

 5. I boken ”Gilla läget” (bättre titel på engelska: ”Smile or die”) av Barbara Ehrenreich står det en del om detta och annat om positivitets/glättighets/tankekrafts-strömningarna idag. Bra bok!

  1. Har redan läst och dessutom rekommenderat till ett otal personer. Utmärkt bok indeed!

 6. Tänkte också direkt på alla naiva idioter i lyxfällan. Det är som du säger, ren vidskepelse. Men blondinbella är ju moderat, så vad kan man förvänta sig?

 7. Hur kan ni bara döma ut något ni uppenbarligen inte har testat? Kolla Oprah on the Secret Foinns hela programmet på youtube!

  1. Haha. Jadu, hur kan jag dissa ngt det inte finns några som helst belägg för?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *