Den där jävla fru Gårman.

Detta med fru Gårman gör mig så fruktansvärt trött. Jag förstår verkligen inte hur någon kan tycka att det är en vettig fråga att lägga ner resurser på att könsfördelningen på trafikskyltar ska vara jämn. Jag tror verkligen inte att det hjälper jämställdheten ens ett pyttesteg framåt. Dessutom så ser jag ett stort problem i hur man porträtterar kvinnor med långt hår och kjol i en tid där många kvinnor har korta frisyrer och byxor.

Jag mår illa av tanken på att någon har fått upp denna ide i sitt huvud, lagt en massa remisser om det, debatterat det, övertygat folk om det, skickat in förslag, anlitat någon jävla designbyrå, skickat till vägverket, skickat till skylttillverkaren, anlitat någon att byta ut skyltarna och så vidare. Herregud. Tänk vad all denna energi hade kunnat åstadkomma istället.

Snälla snälla, lägg inte mer tid på dessa förbannade skyltar. Ta istället tag i något verkligt jämställdhetsproblem som t.ex. att kvinnodominerade yrken har lägre lönenivåer eller att kvinnor blir misshandlade i parrelationer eller vad fan som helst. Att ödsla tid och pengar på att designa om skyltar så att könsfördelningen är jämn är bara ett tecken på att ingen orkar ta tag i de verkliga problemen som finns. Slöseri och navelskåderi är vad det är.

13 reaktioner till “Den där jävla fru Gårman.”

 1. Jag är lite kluven. Min första tanke är att det är urlöjligt. Min andra tanke är att det kanske är precis så andra tycker om något som jag anser vara viktigt. Därför vill jag inte klanka ner på det ändå.

  Men, rent taktiskt, så tycker jag inte att det är en smart grej att lägga tid på. Dels av de anledningar som du nämner, att det finns viktigare saker. Dels för att det här är en typisk fråga som kan vända människor i allmänhet emot feminismen. (eftersom det görs i feminismens namn).

  Jag tänker att folk säkert tycker det är lite larvigt, men framförallt onödigt att lägga pengar på. Känns inte bra för ”feminismens image” om du förstår hur jag menar.

 2. Håller med om att det är fånigt, men samtidigt så är det ju en del av ”mannen är norm”-problemet. Jag hade faktiskt tyckt det var bra om de designat om ALLA Herr Gårman-skyltar så att det blev en okönad person, en mer streckfiguraktig variant.

   1. Den här, t ex, tycker jag är okönad: http://www.clker.com/cliparts/7/a/1/2/1207431902490181434pedestrian%20crossing%20black.svg.med.png

    Den svenska varianten har ju skor, kläder, rumpa, huvud med kort frisyr. Det är liksom mer gjort för att det ska se ut som en ”riktig person”, och då tänker nog de flesta på en man eftersom de flesta män har kort hår och de flesta kvinnor långt. Skorna ser också manliga ut imo, och dessutom är vi ju vana vid att kvinnor avbildas med kjol på sådana här bilder. Ingen kjol = man. Vi har liksom i vår kultur ett stiliserat sätt att rita män och kvinnor på, även om bilden teoretiskt sett naturligtvis kunna föreställa en kvinna med rakat huvud, byxor och grova skor. På bilden som jag länkar ovan är det bara streck, inga attribut. Då kan man själv föreställa sig vilket kön den ska ha.

   2. Blev tvungen att googla nu eftersom jag inte hade något minne av hur skylten ser ut och ja, det är most definitely en man. Den har ju manlig kroppsbyggnad för tusan. Och då menar jag verkligen manlig kroppsbyggnad, inte någon slags neutral som kan föreställa vad som helst.

 3. Jag såg en Fru Gårman-skylt igår och misstänker starkt att det egentligen bara var Herr Gårman som skaffat klänning. Känns ju dock som ett steg framåt för männens rätt att klä sig som de vill 😀

  Själv tycker jag inte heller att det är något bra ställe att lägga energi på, men jag har förståelse för att andra kan tycka det och vill de, ja då får de väl.

  Något som vore roligt (men väldigt rörigt och inte så ekonomiskt) vore väl om det fanns en hel massa skyltar med olika utseenden på figuren? Vältränade, inte vältränade, storbystade, småbystade, klänningar, kjolar, shorts osv. Det skulle jag vilja se.

 4. Äh, det är en jämställdhetsfråga som vilken som helst. Om en tycker det är oviktig så är det lika oviktigt att bry sig om kvinnors låga löner då kvinnor i andra länder har det bättre. Eller varför inte lägga energi på att bry sig om alla svältande barn i Afrika?

  Den vanliga figuren är en manlig sådan. Det är ett faktum. Den har en mans kropp. Dom flesta kvinnor har inte platta bröst, raka höfter och platt rumpa.

  Du skriver förresten själv om frågor som jag tycker är totalt ointressanta, varför inte skriva mer om sexualiserat våld och sådant? Är inte det viktigare än att lägga upp bilder och annat sådant?

  See what I did there?

  1. DU har såklart all rätt att du det jag skriver om är oviktigt. Faktum här är dock att det satsats stora resurser i denna fråga, och det är inte privatpersoner som engagerat sig i detta utan politiker och skattepengar. Tycker att det är lite annorlunda då.

    1. Det som skrivs kan ju inte vara helt ointressant eftersom du läser och dessutom tar dig tid att kommentera.

     Jag är man och definitivt för jämställdhet i alla former. Det är dock tråkigt att personer med dina åsikter som bromsar utvecklingen mot ett mera jämställt samhälle. Alldrig några bra argument utan ser sig själv och sitt kön som ett offer och de skyldiga är alla män som går omrking där ute.

     Försök tänka ett steg längre och istället bidra med något för jämställdheten. Det är ett samhällsproblem vi talar om och ja vi måste ha flera fokusområden. Det finns inte oändliga resurser och ett samhälle ändras inte på en dag/år/generation utan det handlar om att målmedvetet satsa pengar där de ger störst värde.Det måste till prioriteringar och ödsla pengar på skyltar är inte mest värde för satsade pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *