Den könsbinära överenskommelsen och den heteromonogama relationen.

I det här samhället så finns det en tyst överenskommelse som nästan alla människor agerar efter; den könsbinära överenskommelsen. Du måste dela in dig i en av dessa två kategorier, man och kvinna, för att kunna bli människa. Att ingå i den könsbinära överenskommelsen är enda vägen till att bli betraktad som en fullvärdig människa i detta samhälle, det finns inga vägar runt.

Något av det mesta provocerande som finns i detta samhälle är människor som inte passerar som män eller kvinnor. Om en måste anstränga sig för att förstå vilket kön en person har är det mycket farligt, för då håller den könsbinära överenskommelsen på att upplösas. En måste få veta att det inte är okej att se ut hur som helst, utan att en faktiskt måste vara mer tydligt med vilket kön en har.

För att en som kvinna ska ingå i den könsbinära överenskommelsen så krävs det inte bara att ytligt passera som kvinna, en måste också ingå i relationer med män, eftersom detta är vad kvinnor förväntas göra i detta samhälle. Kvinnor som inte ingår i relationer med män anses inte vara lika mycket kvinnor som andra kvinnor. De kvinnor som inte ingår i relationer med män patologiseras ofta, alltså det antas att det är något ”fel” på dem eftersom ingen man vill ha dem.

En annan sak en ska göra som kvinna för att ingå i den könsbinära överenskommelsen är att skaffa barn. Att skaffa barn skulle en kunna säga är kvinnors så kallade uppgift i detta samhälle. Kvinnor ska skaffa barn, men inte under vilka omständigheter som helst, utan det måste vara i en heteromonogam relation. Kvinnor som skaffar barn på fel sätt, alltså är ensamstående eller gör det tillsammans med en annan kvinna, blir också straffade. Nej, en ska klämma ut ungen ur fittan för en mans skull och ingenting annat, en ska leva ett respektabelt liv och så vidare.

Kvinnor i det här samhället är generellt maktlösa. Eftersom det är mannen som bestämmer i det här samhället är den enda vägen till makt (eller illusionen av makt) för många kvinnor att alliera sig med män. Antingen genom att driva männens talan på olika sätt, tillfredsställa den manliga blicken men också genom att ingå i relationer med män på det viset som är accepterat i detta samhälle, det vill säga heteromonogama relationer. Detta är ett av sätten på vilket patriarkatet upprätthålls, genom att många kvinnor tvingas in i relationer med män för att kunna överleva i detta samhälle. Detta upprätthåller också den könsbinära överenskommelsen, eftersom kvinnor fortsätter att ställa sig i relation till män på detta sätt. Kvinnor och män blir till motsatspar i den heteromonogama relationen.

Som kvinna måste en först förverkliga sig som kvinna innan en kan bli människa. Det vill säga; en måste agera som en kvinna, en måste ingå i en heteromonogam relation med en man, en måste föda barn inom ramarna för denna heteromonogama relation. Om en inte gör detta så kommer ens insatser i resten av livet alltid att överskuggas av det faktum att en inte har fullbordats som kvinna. Detta gäller för kvinnor i mycket högre grad än vad det gäller för män. Visst kan det vara viktigt även för en man att ha familj och så vidare, men inte ens i närheten av samma utsträckning som för kvinnor. Det är liksom inte det största fokuset utan en bisak.

Att ingå i relationer med män är således ingenting ”frivilligt” i detta samhälle utan enda chansen för många kvinnor att ha någon plats här över huvud taget. Det är så vårt samhälle är konstruerat, på ett sätt som ska upprätthålla mäns tillgång till och makt över kvinnor och kvinnors reproduktiva förmågor. Det är därför det är så viktigt att prata om den heteromonogama relationen, kärnfamiljen och så vidare, för att i vårt patriarkala samhälle är detta mycket grundläggande strukturer som omges av en brutal ideologi för att få kvinnor att underkasta sig dem.

9 reaktioner till “Den könsbinära överenskommelsen och den heteromonogama relationen.”

 1. Det här inlägget sätter ord på tankar jag inte kunnat formulera själv!

  Dina inlägg hjälper mig så himla mycket i att fatta & hantera omvärlden

 2. Tack för bra text. Men problematiken med den könsbinära överenskommelsen gäller väl även i ickemonogama relationer, så länge det rör sig om heterorelationer?

 3. Jag har aldrig ”känt” mig som kvinna eller tjej. Inte heller som barn. Jag har aldrig förstått vad detta innebär. Jag vet att jag har många ”kvinnliga egenskaper” och ja, jag har fött barn. Så ja jag har en livmoder och jag vet hur det känns att använda den. Men jag har ändå inte känslan av att vara kvinna.

  När jag sminkar mig och tar på mig kläder som anses som kvinnliga har jag känslan av att ”klä ut mig” till kvinna. Jag kan inte komma över denna känsla. ”Idag har jag klätt ut mig till en vacker kvinna” kan jag tänka. Det är som ett skådespel eller en mask.

  När jag var liten trodde jag att jag ville vara kille. Att jag fötts i fel kropp. Det förstärktes av att min mamma sa att hon hela tiden trodde att jag var en kille hela graviditeten och bara hade kommit på ett killnamn. ”På nåt sätt ÄR jag en kille” tänkte jag. Jag klädde mig som mina killkompisar, stoppade upp håret i kepsen (för jag fick inte klippa mig för min mamma), men inte heller ”kände jag mig” som en kille.

  Denna livslånga upplevelse och känsla har ingenting att göra med att jag skulle försöka förneka att jag har en kvinnas fysik. Det har jag. Men den som bor i denna kropp är och förblir könslös. Kan tyvärr inte beskriva det mycket bättre än så här.

  1. Tror att det är många som känner så, och det har väl att göra med att kvinnligt/manligt ju faktiskt är konstruerade kategorier/attribut och ingenting som faller sig naturligt för någon. Alltså att kvinnlighet är någonting en gör hela tiden.

  2. Intressant det här! Jag var tvärtom, jag identifierade mig sjukt hårt med mitt kön och jag minns att jag tänkte ofta när jag var liten att fy vilken tur att jag blev tjej, jag skulle INTE vilja vara kille, det verkar fruktansvärt tråkigt. Jag vet inte varför jag tyckte det verkade tråkigt, det bara kändes så fruktansvärt trist, på gränsen till deprimerande. Känslan var starkast när jag var liten, så långt tillbaka som jag har minnen, typ 3-4 bast, men jag kan få den även nu ibland, den här att fy va jag aldrig skulle vilja vara man… Lustigt och lite märkligt. Har aldrig reflekterat närmare över detta..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *