”Den oförklarade löneskillnaden”.

IMG_20151009_234249Det finns en grej som antifeminister brukar göra, speciellt när det handlar om löneskillnader, som är att hävda att den oförklarade delen av lönegapet är väldigt liten (tror 1 % är siffran som brukar nämnas). Med detta menas alltså att den del som inte kan ”förklaras” med till exempel löneskillnader i olika branscher, att kvinnor har lägre positioner, hur många procent en jobbar eller hur mycket föräldraledigt en tar är liten. men hela poängen är ju att dessa ”förklaringar” som sådana är en del av själva mekanismen.

Direkt lönediskriminering förekommer ju, men det är absolut inte där merparten av lönegapet uppstår. Det mest uppstår ju till exempel i och med löneskillnaderna mellan yrkesgrupper, där de kvinnodominerade får lägre lön trots att de ofta är viktigare (sjukvård och förskolelärare till exempel, jämför med typ ekonom lol) och har minst lika lång eller längre utbildning (kvinnor har ju bättre betyg och högre utbildningsnivå som bekant).

Det är ju inte som att vi som talar om löneskillnader är förbluffade över att det finns förklaringar till dessa skillnader, något annat vore ju bara märkligt. Att hela lönegapet skulle förklaras av att arbetsköpare bara helt godtyckligt ger kvinnor lägre lön för samma jobb är osannolikt, ingen tror ju det. Herregud.

Om en ska vara sådan så finns det ju ingen oförklarad löneskillnad mellan män och kvinnor, eftersom förklaringen är patriarkatet. Det gör dock inte saken bättre. Det är ju inte som att feminister ba ”men oj löneskillnad detta vet vi INTE vad det beror på”. De flesta feminister är rätt medvetna om att det handlar om saker såsom yrkeskategori, diskriminering när det gäller att komma upp i höga positioner, att kvinnor är mer hemma med barnen (eller förväntas vara det) vilket sänker löneutvecklingen och gör att arbetsköpare inte är lika peppade på att investera i fortbildning, att kvinnor har ett större ansvar för hem och familj vilket gör att de jobbar med deltid och vabbar mer, att kvinnor är mer sjukskrivna och så vidare. Alla dessa saker kan förklara med en bakomliggande struktur; patriarkatet. Sedan förekommer även direkt lönediskriminering, det vill säga att kvinnor får lägre lön för samma arbetsuppgifter, men det är inte särskilt vanligt i förhållande till allt det andra.

Det finns även de som tycker att det inte spelar någon roll vilka skillnader som finns i män och kvinnors inkomst (alltså vad en faktiskt tar ut i månaden, inte heltidslönen) på grund av att kvinnor till exempel är mer sjukskrivna, är mer föräldralediga, arbetar mer deltid och vabbar mer. Men grejen är ju att kvinnor, trots att de jobbar mer och tyngre, får ut mindre pengar. Och eftersom pengar i detta samhälle är ekvivalent med makt så ger det oss mindre makt över våra liv.

Sedan argumenterar vissa för att det är kvinnor ”fria val” och så vidare. Förutom att hela tanken på att kvinnor skulle ha ett fritt val i ett samhälle där vi konsekvent förtrycks på grund av vårt kön är helt absurd så är det verkligen inte särskilt relevant. Det är verkligen en sådant hårklyveri att tjata om de ”oförklarade” löneskillnaderna, det är inte det som är grejen. Poängen är att kvinnor, i och med att vi hamnar i vissa situationer på grund av vårt kön, får mindre att bestämma om i våra egna liv. Varför ska det vara så att ett val av yrke som till exempel sjuksköterska straffas ekonomiskt? Varför ska vi straffas för att vi tar hand om vår familj? Det är detta vi måste fråga oss. Vad innebär det att vi som samhälle inte prioriterar kvinnors sysslor lika mycket som mäns?

En kommentar till “”Den oförklarade löneskillnaden”.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *