Det finns inget demokratiskt med skönhetsoperationer.

Ett argument som ofta hörs när man diskuterar plastikkirurgi är att det skulle ligga någon slags rättvisa i att även den som fötts ful kan bli vacker. För det första är det djupt tragiskt att det ses som en lösning på problemet med utseendefixering att fixa till alla fula istället för att chilla lite på hur mycket man läser in i utseendet, men framförallt så ser jag absolut inte hur ett sånt system skulle kunna ses som rättvist. Det gör ju bara utseende till ännu mer av en klassfråga än vad det redan är och det är väl inte rättvist. Det gör ju bara att ytterligare en kvalitet som anses viktig kan köpas för pengar.

Jag ser inte fram emot ett samhälle där allt kan köpas för pengar. Jag tänker att i ett välbalanserat samhälle så finns det gränser för vad man kan anskaffa sig med ett specifikt medel.

Idag kostar det ganska många tusen att fixa brösten.Vidare så kräver många operationer att man inte utför ansträngande fysisk arbete strax efter operationen. Det är ingenting som alla kan göra, absolut inte. Lika lite som alla kan lägga tusentals kronor på kläder, krämer och smink. Det är inte en utjämnande faktor, det är bara ytterligare en sak som överklassen kommer kunna köpa sig till. De som inte har mycket pengar kommer inte att kunna ta del av denna ”fördel” eller kommer behöva prioritera bort en massa andra saker för att kunna göra det.

Så försök inte att framställa operationer som något slags demokratiskt under tack.

16 reaktioner till “Det finns inget demokratiskt med skönhetsoperationer.”

 1. Har man en standardlön & inga överdrivna kostnader vad gäller räkningar etc. kan man spara undan till någon skönhetsoperation om man nu ger det något år eller två, men då får man ju prioritera bort annan konsumtion. Men vigt åt överklassen är det ju knappast. Finns inga konstigheter med i leken har man möjligheten om man har ett arbete.

  1. Överklassen var väl att ta i. Dock är det kostsamt och kommer göra utseende än mer till en klassfråga.

 2. Blandar du inte ihop rättvisa och demokrati? Demokrati är ju ganska långt ifrån att alla ska kunna göra samma saker…

  1. Nja, det är väl snarare de som argumenterar såhär som blandar ihop det.

     1. Så du menar att demokrati är att alla ska kunna göra samma saker? Jag trodde att demokrati hade med bestämmande att göra, att allas röst är lika värd. Olika människor kan ju välja att göra olika val som ger olika ekonomiska utfall och det är ju knappast odemokratiskt, snarare tvärt om.

      1. Att alla ska ha precis samma möjligheter är inte ett realistiskt scenario. Däremot tror jag att jämlika samhällen är mer demokratiska. Demokrati handlar inte bara om en person – en röst utan om liknande möjligheter att synas i och förstå samhällsdebatten, engagera sig politiskt etc. I ett samhälle där man har t.ex. personer som måste ha 2-3 jobb för att överleva så minskar dessa möjligheter för en stor del av befolkningen, vilket skapar ett glapp i vem som kan påverka i realiteten.

 3. Det är förresten samma sak med rättvisa. Det är ganska långt ifrån att alla ska kunna göra samma saker…

  1. Mjo, fast jag kan omöjligt se ett klassamhälle som rättvist.

 4. Får jag passa på att ge beröm vad det gäller ditt inlägg om kritik och Lady Dahmer? Jag tycker att du hanterade den diskussionen på ett väldigt värdigt och tydligt sätt, vilket uppskattas i bloggvärlden. Jag gillar också hur du ger läsaren möjlighet att verkligen förstå dina åsikter genom en tydlig tankegång, vilket gör det svårare att missförstå.

  Vi har väldigt skilda åsikter i mycket, speciellt vad det gäller politik, men jag dras alltid tillbaka till din blogg eftersom du ger riktigt vettigt underlag för vidare funderande och diskussion. Det gillas skarpt!

 5. Förstår inte grejen med att det är en överklass-grej. Idag är skönhetsingrepp och fix med utseendet i övrigt något som de flesta med ett heltidsarbete alternativt deltidsarbete med hyfsat ”normal” lön, kan ägna sig åt. Du vet ju att jag opererat mig… well, jag tillhör knappast överklass. Har aldrig tillhört heller. Snarare har jag alltid ”varit” arbetarklass eller underklass. Då jag tillhörde arbetarklass kunde jag spara i ett halvår, sedan var ett boob job enkelt köpt. Det är väl snarare åt det hållet det går, tycker jag: att det blir allt billigare att lägga sig under kniven, allt fler har råd med det. DET kan vara värt att problematisera (även om jag inte ser det som problematiskt, men för de som gör det, menar jag).

  Jag tycker dock också illa om att allt kan köpas för pengar, jag tycker illa om pengar överhuvudtaget. Men nu när vi ändå lever i ett kapitalistiskt samhälle gläder det mig att det inte längre bara är överklassen förunnat att köpa fina kläder ibland, skaffa bostad och fixa boobsen. Dock att jag helst skulle vilja ha ett helt annat system, där inga pengar alls var inblandade.

  1. Nej, överklass var överdrivet. Helt klart. Men det beror ju onekligen på inkomster. Vill påpeka att det inte bara rör sig om enskilda operationer utan ngt som görs på mer regelbunden basis, som kommer krävas pengar för att upprätthålla.

   1. Ah, du tänker i stil med de Hollywood-kändisar som varje år gjort ett nytt ingrepp och till sist inte går att känna igen, och utöver det springer på ansiktsbehandlingar & sånt stup i kvarten?

    1. Lite så ja. Tror det kommer bli mer och mer så iom utvecklingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *