Det spelar ingen roll om kvinnor som blivit tafsade på är ”okej” med det.

Ibland finns det en idé om att tafs är okej om personen som blir utsatt för det är okej med det. Till exempel när Dirawi blev tagen på rumpan av Flinck så var det en stor diskussion om huruvida hen var okej med det eller inte. Som om det skulle göra Flicks handling mer acceptabel om Dirawi hade varit ”okej” med den. Jag har för mig att Dirawi så något i stil med att det var lugnt, och så tyckte vissa att ”dåså, hen säger att det är okej så då är det det, alla sura feminister borde tagga ned”.

Såhär: tafs handlar om att ta på en person utan att denne gett samtycke. Samtycke behöver inte vara uttalat, utan kan handla om vad som förväntas i situationen. Det är ganska enkelt att avgöra vad som är okej om en har intresse av detta, och om en är osäker kan en alltid fråga innan eller strunta i det. De flesta kan nog i alla fall sluta sig till att om en till exempel kramar en person så är det själva kramen som är okej, inte att låta sin hand glida ner över dennes höft eller rumpa. Det är ingenting som är förväntat i den situationen.

När Flinck tog på Dirawis rumpa hade hen inte kollat om detta var okej innan. Hen tog sig friheten att göra vad hen önskade med Dirawis kropp. Hen brydde sin inte om vad Dirawi tyckte och tänkte kring saken, eftersom hen inte brydde sig om att ta reda på det. Det är i detta övertrampet ligger: att göra något med en annan persons kropp utan att först inhämta samtycke. Det spelar ingen roll om den utsatta faktiskt skulle ha samtyckt, eftersom det uppenbarligen inte spelade någon roll när förövaren valde att begå sin handling. Förövaren struntade högst medvetet i vad hen som blev utsatt för handlingen tyckte och tänkte, och detta är i sig ett brott. Det är inte bara resultatet som räknas, utan även intentionen.

Oavsett vad Dirawi tycker och tänker om saken så tycker jag att det är ett problem att män tar sig friheter med kvinnors kroppar. Det är ett resultat av patriarkala strukturer och jag tänker motverka det även om den som blir utsatt för det  ett specifikt fall säger sig vara ”okej” med det. Feminism är inte bara kampen för min egen rätt att ha min kropp ifred, utan kampen för alla kvinnors rätt att ha sina kroppar ifred, även de som är ”okej” med att någon inte respekterar detta. Vidare finns det en massa kvinnor som är ”okej” med de stördaste saker eftersom det är något vi har socialiserats in i och för att straffet för att göra motstånd är väldigt högt, det betyder inte att det är bra för dem.

Det viktiga är samtycket, inte hur handlingen sedan mottas av den som blir utsatt. För om en inte bryr sig om att inhämta samtycke så kommer en förr eller senare (troligen förr) göra något mot någon mot dennes vilja. Det är detta som kallas våldtäktskultur; ett samhälle där män tar sig självklar rätt över kvinnors kroppar, där kvinnor alltid är tillgängliga till motsatsen har angetts. Det är denna som måste brytas och förändras. Och det spelar faktiskt ingen roll var Dirawi personligen tycker om saken.

12 reaktioner till “Det spelar ingen roll om kvinnor som blivit tafsade på är ”okej” med det.”

 1. Det handlar ju om sammanhang också. Om jag hade varit i Dirawis situation, i (direktsänd?) tv, så skulle jag känna mig så djävla tvungen att le och säga att det var ok. Hur kränkt jag än kände mig. För att slippa bli kallad torrfitta, manshatare, få höra att jag inte kan ta ett skämt osv.

 2. Gilar ditt blogginlägg och det är inte ok för hen att röra valfri kroppsdel på hen oavsett situation och samhang. Och folk måste inse att vi lever i ett patriarkat där ALLT är en ägodel för mannen.

 3. En man, som aldrig kan representera mig trots att jag etniskt brukar hamna i samma fålla tar sig friheter på en kvinnas bekostnad. Det suger, ingen kan idag skylla på att man inte tänkte att det skulle vara så allvarligt. Hennes ”det är okej” är lika allvarligt. Hon tar sig lika stora friheter att som representant för kvinnor i allmänhet och övergreppsoffer i synnerhet som han gjorde henne till, att de inte har några rättigheter.
  En lusing och ”vet hut gubbe..” Eller nåt sånt hade kunnat punktera hela situationen och fått en hel del som oftast inte tänker till att göra det. Nu kan Flinck stå och fnissa och skryta om sin erfarenhet med sina kompisar hur mycket han vill.
  Uppenbart? Äsch kanske, verkar inte så ibland.

 4. Det hade varit underbart om hon hade knäat honom i förbifarten (Ojdå, tihi, men vi skojar ju bara!). Jag är så i grunden trött på folk som likt Flinck koketterar med att de beter sig illa, som om det vore något slags adelsmärke.

 5. Men när jag som ung kille arbetade på ”hemmet” och blev tafsad på av gamla tanter, då var det inte kränkande eller? För då var det inte en del i patriarkatet!

  1. Den var säkert också kränkande. Dock skedde det inte av samma skäl. Jag har aldrig hävdat att saker som inte beror på patriarkatet är okej.

  2. En fundamental skillnad mellan Thorsten Flinck (eller Gina Dirawi, om det hade varit hon som tafsat på Flinck och inte tvärt om) och en dement gamling är ju dock att Flinck kan förväntas ha (och visa) viss känsla för vad som är passande beteende gentemot en annan människa och inte. Det är inte ”OK” att en dement person tafsar, men de förväntningar man kan ha på att personen skall ändra sitt beteende, eller vederbörligen skämmas är ju inte riktigt desamma som de man kan ha på en icke dement person. Har jobbat mycket i äldrevården och blivit tafsad på av både gubbar och tanter, och det jag främst hade önskat mig hade varit att någon förklarat hur man avvärjer/markerar ”inte OK”/undviker att jobbig situation uppstår på ett vettigt och rimligt sätt (det varierar ju en del beroende på hur medveten den tafsande personen är).

   Min poäng alltså: Skillnaden här är främst mellan tafsande adekvat och tafsande icke adekvat person och inte mellan tafsande man och tafsande kvinna.

   1. Fast det stod faktiskt inte i Mannes inlägg att dessa tanter var dementa. Tycker nog en kan förvänta sig lika mycket av gamla tanter som av Flinck, förutsatt att de är vid sina sinnens fulla bruk. Däremot finns det ingen kultur i samhället som säger att tafsande på män är ok.

 6. Jag håller med dig Fanny. Förut när jag var på krogen och stod och pratade med någon, så var det en kille bredvid som helt plötsligt började klämma på mitt ena bröst. Hur sjukt är inte det?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *