Egna pengar.

Blir så irriterad på denna som sprids bland alla mina liberala vänner på facebook nu. Alltså såhär va, staten har gett mig utbildning i form av skola och trygghet i form av ett fungerande rättsväsende och en fungerande sjukvård och säkert en miljon saker till jag inte kommer på just nu. Är mycket glad på grund av detta och betalar gärna skatt för att få behålla dessa förmåner och för att andra ska kunna få dessa förmåner så att de också kan utbilda sig och hålla sig friska och arbeta och betala skatt.

Visst kan man säga att dessa pengar är ”mina” då jag jobbat för dem men det är absolut inte säkert att jag hade haft den möjligheten om jag inte hade fått hjälp på vägen i form av den välfärd vi har. Och även om man själv kommer från en rik familj så kan det ändå vara så att man på olika sätt tjänar på välfärden, t.ex. genom att det finns fler människor med adekvata utbildningar man kan anställa eller att ens personal har bättre hälsa.

Hela denna ide om att alla människor är öar som tjänar sina ”egna pengar” helt oberoende av samhället i stort gör mig irriterad. Det är verkligen bland den mest banala kritiken mot välfärdssamhället som finns.

3 reaktioner till “Egna pengar.”

  1. Du forstår den helt anderledes, end jeg gør:

    Overskydende skat er skat, der er blevet opkrævet uretmæssigt. Ergo er det dine penge. Desuden mister du renterne for den uretmæssigt opkrævede sum. Det har altså intet at gøre med din mening om velfærdssamfundet, brug af dennes institutioner eller skatteniveauet generelt, for det har du allerede betalt for gennem den retmæssigt opkrævede skat.

    1. Jaha, du menar så. Jomen det är ju förvisso sant, dock tror jag att många som delade denna bild inte riktigt menade på det viset.

  2. När jag läser den får jag också den uppfattning som Hazel beskriver. Men blir glad när man får tillbaka pengar på skatten men i själva verket skulle jag aldrig ha betalt dem pengarna, jag har betalat för mycket skatt- så det är inte så mycket att vara tacksam över, egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *