En dålig lösning.

Detta som föreslås med att man ska sänka ingångslönerna för ungdomar är så jävla korkat att jag kreverar. Hur kan man tycka att det är rimligt att lönerna ska ligga på så lite som hälften (som har föreslagits av Fp) bara för att man är ung. Unga människor bor också hemifrån, äter också och har också barn. Lönerna är nog låga som de är i dagsläget.

Och så får man detta jävla motargument:

varför det? Det är väl jättebra att unga får jobb? Hellre ett jobb med längre lön än inget jobb alls!

Det är jättebra att unga får jobb. Det är också jättebra att Sveriges statsskuld krymper. Däremot måste man alltid fråga sig till vilket pris detta sker. En så radikal sänkning av ungdomslönerna som ibland föreslås skulle säkert leda till att fler ungdomar fick jobb men det skulle också leda till att en stor mängd människor får gå omkring med en fullkomligt ovärdig lön, en lön det inte går att leva på.

Arbetslösheten skulle säkert vara noll om lönerna låg på 30 kronor i timmen. Utmaningen för politikerna är emellertid inte att skapa full sysselsättning utan att skapa den till ett så lågt pris som möjligt, både ekonomiskt och socialt. I mina ögon är det inte ett bra förslag att sänka ungdomslönerna, så jag ber regeringen levererar något bättre på denna punkt.

3 reaktioner till “En dålig lösning.”

  1. Regeringen bedriver luftboxning. Löner sätts genom förhandlingar mellan parterna på arbetsmarknaden, vare sig det är arbetsgivarförbund vs fack eller chef vs anställd. Politikerna kan inte påverka det.

    1. JA, det där har jag också funderat på. Hur ska det genomföra detta rent praktiskt egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *