Ett ord bara.

Jag skriver inte detta för att vara snorkig nu men jag har noterat att folk ofta använder ordet ”positivism” som en synonym till ”optimism”. Man kan tycka att det faller sig logiskt eftersom ”positiv” är detsamma som ”optimistisk” men ”positivism” har inget med att vara positiv att göra utan är en inriktning inom filosofin och vetenskapen som säger att man når vetskap om världen genom empiriska studier.

Så. Nu vet ni.

11 reaktioner till “Ett ord bara.”

  1. När jag gick en högskolepedagogisk kurs för filosofer, var det en gästföreläsare som använde ”positivism” som synonymt med ”positiv inställning”, och en del började småskratta, men han hade sade att han förstod varför, när han talade inför filosofer, så han var medveten om den filosofiska betydelsen (eller kände åtminstone till att det fanns en sådan betydelse). En sak relaterad till filosofisk terminologi som jag är rädd medför större risk för allvarliga missförstånd, är när termen ”objektivism”, som traditionellt betecknat motsatsen till subjektivism i en filosofisk kontext, bland många studenter nu troligen är mest bekant som benämning på Rands läror.

    1. Åtminstone inom den s.k. logiska positivismen, som hade sin storhetstid under mellankrigstiden, var det väl en central idé att man inte kunde få kunskap om världen genom logiska resonemang.

    1. Ja, i alla fall den klassiska logiska positivismen är det väl egentligen ingen som tror på längre (även om den kan ha bidragit med en del användbara idéer); man skulle nog inte bli tagen på allvar om man utgick från den i någon akademiskt filosofisammanhang idag.

    1. Noterade det hos dig också men har tänkt på det länge. Kändes lite elakt att länka i det här fallet 😉

      1. Haha, herregud. Det bryr jag mig verkligen inte om, tyckte bara det var bra att någon talade ur mustaschen så att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *