Ett reklamfritt samhälle.

Sveriges Annonsörer kör Nordkoreakortet i sin renaste form och tävlar ut en resa dit för den som langar bäst motivering till varför hen vill slippa reklam. Tydligen är reklam en viktigt byggsten i samhället, vilket man ska begripa när man förstår att helvetet på jorden (Nordkorea) är en reklamfri plats.

Texten till kampanjen är nog något av det mest idiotiska jag läst. Bland annat menar de att saker och ting skulle bli dyrare utan reklam. Jag kan förvisso tänka mig att företag som säljer onödiga produkter skulle bli tvungna att höja priserna på grund av minskad konsumtion, men har en aning svårt att se detta som ett problem. Annars säger det väl sig självt att mer arbetskraft kostar mer pengar? Vidare så tycker de att ingen reklam skulle leda till mindre diversitet bland produkterna. Det må vara sant att märkena skulle kunna bli färre, men jag tänker mig också att produkter kanske skulle behöva skilja sig från mängden i något mer än slogan om reklamen minskade.

Jag är ingen ekonom, reklamvetare eller liknande. Jag vet inte vad jag pratar om ”egentligen”, i termer av statistik. Allt jag vet är att de dagar jag vistas mycket där det finns reklam, i shoppingcentrum, framför tv:n eller liknande, så mår jag fan dåligt. Jag slutar värdera saker som på riktigt får mig att må bra och börjar istället romantisera, drömma mig bort i någon slags kapitalistisk förströelse. Jag tänker mig en reklamfri stad, ett offentligt rum där inte varje yta var täckt utav annonser utan där det istället fanns plats för egna uttryck. Jag tänker på när jag var i Amsterdam och tunnelbanorna var klädda invändigt med målningar, och jag desperat letade med blicken efter varumärket det var reklam för. Tanken att något fanns till bara för att vara fint för mig föreföll fullständigt orimlig.

Jag kan rent intuitivt inte begripa hur detta skulle kunna vara något positivt för samhället. Detta som drar in mig i en spiral och självhat och onödigt konsumtion. Konsumtion som tär på mig och på planeten. Vore det inte bättre om produkter sålde sig själva istället för att vi blev pepprade med konsumtionspropaganda. Jag tänker mig att en schysst tidning, bok, klädmärke eller dator i regel är något människor får nys om utan att se reklam för det.

Jag deltog själv i tävlingen med denna motivering:

Men om man tycker så vill man väl ha det som i Nordkorea, får man anta.

26 reaktioner till “Ett reklamfritt samhälle.”

 1. Jag tror väldigt få ekonomer tror att saker blir billigare om vi förbjöd reklam, bland annat för att reklam underlättar konkurrens och konkurrens leder till prispress. Däremot så är det nog möjligt att reklam bidrar till en total ökad konsumtion men öven det är det nog få ekonomer som anser vara dåligt eftersom mer konsumtion leder till mer välstånd.

  Mvh

  hobbyekonom

  1. Att mer konsumtion automatiskt skulle leda till mer välstånd är en ganska förlegad ”sanning” om vad välstånd är. Att ett land drar in pengar säger ju inget om hur resurserna fördelas så det kan lika gärna innebära att de rika blir rikare och klyftorna ökar. Så man kan fråga sig: välstånd för vem? Tydligen förbises skadan på naturen, exploatering av fattiga länder, ett ohållbart samhälle osv. Man måste se längre än dit näsan räcker.

   1. Dessutom så finns det ju inget som säger att konsumtionsökning faktiskt leder till ökning i livskvalitet för de som konsumerar. Typ köpa 20 toppar på h&m eller en smartphone som går sönder efter 3 månader. Meningsfullt…

    1. Fast det kanske inte är du eller någon annan som ska avgöra vad som är livskvalité för någon? Det avgör de nog bäst själva.

     Just den här självgodheten som man hittar hos många (kanske framförallt vänsterfolk men definitivt inte uteslutande), att man vet bättre än andra hur de ska leva sina liv, det är något jag ser som väldigt stötande.

     1. Nå, jag kan i alla fall avgöra att livskvalitet för mig är att planeten inte konsumeras upp + schysst arbetsvillkor, och kämpa för det. Sedan om någon verkligen verkligen vill ha t.ex. en ipad och detta omöjliggörs pga miljöskatter eller liknande så får jag väl bara beklaga. Tycker dock verkligen att det är en mindre viktig rättighet än t.ex. rätten att slippa jobba i en fabrik 16 timmar om dygnet för en timlön på tio spänn eller mindre.

      1. Det känns som en rätt rejäl halmgubbe där när du hittar på att antingen så tycker man om miljön och schyssta arbetsvillkor eller så vill man köpa en billig ipad. Det kan ju finnas andra alternativ.

       Men det är klart att du själv avgör vad som är livskvalité är för just dig. Precis som alla andra själva vet bäst vad som gör dem lyckliga och får dem att må bra.

       Och jag som ser mig själv som liberal ser exempelvis olika slags skatter på negativa externaliteter som miljöutsläpp som en bra sak. Jag ser det även som en bra sak att det tillverkas ipads som folk uppenbarligen vill ha och har råd med.

       Och visst är det dåligt om någon tvingas jobba för sjukt låga löner 16 timmar om dygnet och med riktigt pissiga arbetsvillkor men tror du verkligen att minskad konsumtion är lösningen på det problemet? Vad händer när H&M måste lägga ner hälften av sina tillverkningsplatser i Kambodja (eller var de nu tillverkar kläder) för att folk slutat köpa dem? Blir det bättre för arbetarna då?

       Jag tror att ökad konsumtion från fattiga länder och ökat välstånd för dessa länder och därmed bättre villkor för invånarna går hand i hand. och med kausaliteten att välstånd måste föregå bra villkor, det omvända går inte.

       1. Okej. Det tror inte jag.

        Detta är de inskränkningar jag vill se mot kapitalismen:
        Miljöskatter som står i proportion till den skada som faktiskt sker på miljön.
        Rimliga arbetsvillkor vilket inkluderar lön att leva på, bra arbetsmiljö och både teoretisk och praktisk möjlighet att driva facklig verksamhet.
        Ett totalförbud mot eller åtminstone ett stort minskande av reklam i det offentliga rummet.

        Jag är helt övertygad om att detta skulle leda till en minskning av konsumtionen. Om det inte gör det så är väl det ”bra” för att folk då kan syssla med sina ”intressen”.

        1. ”Okej. Det tror inte jag.”

         Vad är det du inte tror? Att välstånd måste gå före bra villkor?

         ”Miljöskatter som står i proportion till den skada som faktiskt sker på miljön.”

         Håller med. Jag vill även se andra statliga inskränkningar för marknaden i form av bland annat en stark och tydlig avtalsrätt, viss konsumenträtt, innehållsdeklarationsplikt för företag, reglering av naturresurser för att försöka förhindra utfiske och utrotning av arter. dvs. jag vill se ett bra ramverk som ger än bättre fungerande marknad och som är långsiktigt hållbar.

         ”Rimliga arbetsvillkor vilket inkluderar lön att leva på, bra arbetsmiljö och både teoretisk och praktisk möjlighet att driva facklig verksamhet.”

         Här skljer vi oss väldigt åt. Jag vill se en mycket friare arbetsmarknad där lönesättningen är helt fri, där man har rätt att ingå i fackförbund men även rätt att slippa, där arbetare har rätt att vägra jobba (men får då ingen ersättning från arbetsgivaren), där arbetstagare (eller fackförbund i dennes ställe) och arbetsgivare kan ingå avtal om förbud mot strejker mot vite etc.

         Jag tror helt enkelt på att om arbetsmarknaden är fri så kommer arbetare att gå till de arbetsgivare som ger dem så bra arbetsvillkor de kan få och de som behandlar sina anställda sämre kommer att få ingen eller sämre arbetskraft och konkurreras ut av böttre arbetsgivare.

         ”Ett totalförbud mot eller åtminstone ett stort minskande av reklam i det offentliga rummet.”

         Vad är det offentliga rummet? Är det fastighetsägaren som upplåter en fasadyta för reklam? varför ska du bestämma vad han får och inte får göra med sin egen fastighet?

         Dvs. jag håller inte alls med dig och jag tror inte heller det är samhällsekonomiskt vettigt att förbjuda reklam.

         Se bara på Nordkorea… (OBS! ironi)

         1. Jag tror inte att vår handel med dessa länder byggt upp deras välstånd i särskilt hög grad. Detta är en ”sanning” som ofta upprepas från marknadsliberalt håll, men jag håller mig skeptisk. Har dock inte grävt i saken så är neutral i frågan, helt enkelt.

          Bra att du är för miljöskatt.

          Jag tycker inte heller arbetare ska tvingas ingå i fackföreningar (och har inte heller sagt). Däremot måste fackföreningsrätten stärkas avsevärt-

          1. ”Jag tror inte att vår handel med dessa länder byggt upp deras välstånd i särskilt hög grad. Detta är en ”sanning” som ofta upprepas från marknadsliberalt håll, men jag håller mig skeptisk. Har dock inte grävt i saken så är neutral i frågan, helt enkelt.”

           Jag tror inte att varken du eller jag är särskilt kompetenta att uttala oss tvärsäkert i frågan. Jag är det i alla fall inte. Jag skriver vad jag tror baserat på de texter om ekonomi och liknande som jag läst men eftersom jag ofast läser mycket som är skrivet av marknadsliberaler så blir jag såklart färgad.

           Men till sakfrågan så är jag ganska övertygad om att vår handel med u-länder hjälper dem (invånarna i dessa länder) i större grad än vad en icke-handel hade hjälpt dem.

           ”Jag tycker inte heller arbetare ska tvingas ingå i fackföreningar (och har inte heller sagt).”

           Nej, det har du inte. Jag ber om ursäkt om jag fick det att framstå som det, det var inte min mening.

           ”Däremot måste fackföreningsrätten stärkas avsevärt-”

           Jag håller som sagt inte med. Jag tycker att fackföreningsrätten ska vara precis så stark som det avtalas mellan arbetsgivare och fackförbund/arbetstagare.

          2. Jaja, vi kommer uppenbarligen inte vidare i den frågan. Menade bara att jag inte accepterar ditt antagande för sanning.

           Om du inte tycker att fackföreningsrätten behöver stärkas är du ju knappast för att arbetare ska kunna organisera sig. Sedan kan du väl komma med dina teorier om att ”marknaden löser det”, dvs att arbetare väljer de arbetsköpare som ger dem bäst villkor. Synd bara att det inte riktigt verkar ha fungerat, och i alla fall inte i tillräckligt snabb takt. Jag värderar människans rätt till självbestämmande alltför högt för att vänta på att marknaden ska lösa det.

           Men jag tycker inte denna diskussion är särskilt meningsfull, eftersom jag dels redan har hört alla de argument du hittills dragit upp men också för att vi verkligen har helt olika utgångspunkter.

          3. Då jag arbetar för ett aulands Näringsdepartement (Handel och industri) känner jag att jag till viss del kan uttala mig i frågan gällande ifall handel har hjälpt uländer och mitt korta svar: det är så mycket mer komplext än så. Det beror på vad för slags handel det handlar om ,vad man handlar med och hur handelsavtalen ser ut. Att folk köper oförädlade råvaror från ett uland hjälper föga. orättvisa handelsavtal som EUs EPAs med krav på att uländerna ska ta bort exv. infant industry-protecxtion osv skadar uländernas möjlighet till att kunna bygga upp en egen industri. vad uländer isådanafall behöver är investeringar och value adding av produkter i landet.

           jag blir så trött på när folk rapar upp win-win-lösningar som egentligen är mest win för väst.

     2. Chade, jag upplever nog att du i här gör typ samma sak som du säger dig störa dig på att Fanny gör. Å andra sidan är det ett rätt beige argument, eftersom det kan användas av alla, mot alla som tycker annorlunda än de själva, i alla situationer.

      1. Vissa argument är ju sådana, att de kan användas av de flesta. Jag tycker ändå att Chade kan vara trevlig att diskutera med, men vissa diskussioner kommer man inte vidare med och det måste man kunna se istället för att harva på i oändlighet.

   2. Nu var ju poängen framförallt att reklam gör saker billigare men visst.

    Sanningen är ju att välståndet ökar om landet drar in mer pengar, oavsett hur fördelningen sker och hur stora klyftor det finns. Sen kan man ju diskutera om och hur fördelning ska eller bör ske men välståndet ökar oavsett.

    Skadan på naturen kan diskuteras men det var inte vad jag tog upp, inte heller något om hållbara/ohållbara samhällen, men oftast så löser en välfungerande marknad sådant.

    Jag har svårt att se att de ”exploaretade länderna” hade haft det så mycket bättre om vi inte handlat med dem alls.

    1. Jag kan absolut köpa att det finns vinningar i den ekonomiska modell vi har nu, och framförallt att det har funnits stora vinningar med den. Dock tror jag att vi måste börja söka oss bort från konsumtionssamhället eftersom det tar över alltför mycket av båda vår planet och vårt mentala livsrum.

 2. Jag gillar bara sexistisk reklam. Den får mig att känna mig överlägsen som man. Ja, jag vet oerhört primitivt men sådan är jag.

 3. Jag tycker allvarligt synd om dig efter att ha läst detta inlägg. Kan du verkligen vara så obildad att du inte förstår reklamens vikt i samhället och varför den överhuvudtaget behövs, Snälla skriv inte om sådant du verkligen inte har någon som helst vetskap om. Speciellt inte om du låter bli att ta reda på några fakta alls innan du skriver och bara följer patetiska normer som att tycka illa om reklam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *