Extra extra! Fanny Åström kan säga andra saker än manhatiska floskler!

Fick dessa två kommentarer när jag lade ut mina föreläsningsanteckningar och tycker de är så himla festliga:

BxEma04IMAAlEkt.jpg large BxFWepqCEAAvv4j.jpg largeHär är alltså två personer som verkar vara upprörda över att jag inte var manshatisk i min föreläsning.

Jag tycker detta är sjukt intressant. Givetvis har jag inte ”manshat” som någon slags ideologisk grund, det finns det väl typ ingen feminist som har. Om jag ska göra någon slags seriös utläggning om hur patriarkatet fungerar så tar jag inte min utgångspunkt i att män suger. Visserligen tycker jag att de gör det inom ramarna för patriarkatet, men jag inser såklart att problemet är strukturen och inte att män bara ”är” sådana (i sådana fall vore ju hela idén om förändring ganska meningslös).

Sanningen att säga så slog det mig faktiskt inte ens att jag skulle vara ”manshatisk” i min föreläsning. Jag försökte inte tona ner innehållet på något sätt. Mitt syfte var att framföra en radikal analys av patriarkatet, vilket jag gjorde.

Jag antar att till exempel detta provocerar lite extra:

Ofta när en lyfter fram dessa idéer så anklagas en för att vara egoistisk och kärlekslös, vilket som bekant är det absolut värsta en kvinna kan vara eftersom hela vårt värde ligger i att vi ska vara motsatsen; vårdande, omsorgsgivande, bekräftare av mäns ego, självuppoffrande och så vidare och så vidare. Det sägs också att många kvinnor faktiskt vill ingå i den typen av relationer som jag här har kritiserat. Det är säkert sant, men de som ger denna kritik utgår ifrån att själva slutmålet skulle vara att vi inte skulle bilda relationer, familjer och så vidare. Men detta är bara en möjlig metod för att nå slutmålet, som är att skapa förutsättningar för att sann kärlek ska kunna äga rum i detta samhälle. Det handlar inte om att var och en ska välja det som passar den bäst, utan om att förändra själva grundförutsättningarna för detta val. Idag är dessa grundförutsättningar just patriarkatets förutsättningar, och givet dessa finns det alltid en maktobalans som fördärvar kärleken.

Ser en på! Inte bara är det så att manshat inte är min ideologiska grund, jag uttrycker till och med att jag tycker att det vore fett med bättre förutsättningar för att älska män på jämlika villkor! Nu blir det kaos i antifeministernas skallar.

Det verkar som om detta upprör vissa eftersom de så hemskt gärna vill att jag ska vara någon slags hysterisk manshatare, de vill väldigt gärna att det ska vara det enda jag har att komma med. De vill inte att det ska vara så att jag har läst en jävla massa böcker, resonerat, tänkt igenom saker och ting om och om igen. De vill inte att jag ska kunna försvara mina ståndpunkter. De vill helt enkelt kunna säga ”hat är fel” och sedan avvisa mig på det.

Har för övrigt noterat ett liknande fenomen i min flashbacktråd. De kommenterar väldigt mycket på mina tweets, men sällan på mina inlägg. Detta har säkert dels att göra med bristande intresse och/eller förmåga att sätta sig in i längre texter, men jag tror också att det handlar om att jag är mycket mer resonerande här än på twitter. För de som har ett intresse av att få radikalfeminism att framstå som något knäppt så är det såklart lämpligt att kolla där istället.

Jag kan i alla fall meddela att jag har noll problem med att ”stå för” mitt manshat, men jag har faktiskt annat att komma med också, tro det eller ej. Det vore ju skoj om någon antifeminist kunde ta sig an att bemöta det istället 😉

3 reaktioner till “Extra extra! Fanny Åström kan säga andra saker än manhatiska floskler!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *