Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Socialistisk och marxistisk feminism.

Socialistiska feminister menar att könsmaktsordningen är sammankopplad med andra maktordningar, såsom ras och klass. Som socialistisk feminist så tycker man inte att det är meningsfullt med en jämn representation av kvinnor i till exempel bolagsstyrelser om arbetarkvinnor fortfarande är förtryckta.

För socialistiska feminister är det viktigt att inte bara motverka förtrycket av kön utan även förtryck som är relaterat till klass, ras med mera. Det är även viktigt att se hur olika förtryckande strukturer samverkar med varandra, vilket kallas intersektionalitet. Man menar att det finns ett dubbelt förtryck av till exempel arbetsklasskvinnor, eftersom de både är arbetarklass och kvinnor.

Marxistisk feminism är en undergren inom den socialistiska feminismen som menar att underordningen av kvinnor helt och håller beror på kapitalismen och att underordningen också skulle upphöra om vi hade ett socialistiskt samhälle. Den marxistiska feminismen har blivit kritiserad för att inte ta kvinnofrågan på allvar och ignorera att det finns ett särskilt kvinnoförtryck som inte bara hänger ihop med kapitalismen.

2 kommentarer till Socialistisk och marxistisk feminism.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv