Feministiskt debattklimat och ursäkter.

En grej jag har tänkt lite på på sista tiden rör feministisk internkultur eller diskussionsklimat, och framförallt att ångra sig och be om ursäkt för tidigare misstag.

Det finns en tendens att kräva ursäkter från folk åt höger och vänster, särskild i samband med så kallade callouts, det vill säga när det ”avslöjas” att någon feminist har gjort något ”problematiskt”. Detta kan bli ganska tidsödande, speciellt för den som (likt mig själv) har ett fem år gammalt arkiv på nätet med en massa texter, tweets och bilder som säkert upprör någon (och det ibland på rättvisa grunder).

Det är svårt att hålla koll på alla dumheter en gör sig skyldig till, eller för den delen allting som folk uppfattar som dumheter. Om en spenderar mycket tid på internet blir det snabbt omöjligt att överblicka allting en skrivit, och att förvänta sig att en då ska kunna be om ursäkt för allt så fort en kommer på att en gjort något fel är helt enkelt orealistiskt.

Ett av de mest överdrivna exempel på detta jag stött på var när någon grävde upp ett fem år gammalt inlägg av Lady Dahmer där hon hade uttryckt sig fel. Hon hade skrivit inlägg senare om att det hon skrev var fel, men inte bett om ursäkt för den specifika händelsen helt enkelt för att hon inte mindes den. Detta drogs upp i ett gräl som rörde något helt annat, av en person som egentligen inte var berörd, mest för att visa på någon slags poäng. Jag tvivlar på att den här personen själv skulle kunna utstå samma granskning.

Jag föredrar att ha en förlåtande attityd mot mina egna. Jag vet många som har gjort precis samma dumheter som de nu tar avstånd från. Jag skulle inte konfrontera dem med dessa, det finns liksom inget syfte. Det viktiga är ju att det sker en förändring, och att gräva i det förflutna är knappast konstruktivt. Ibland kan jag såklart vara skeptisk till en person som jag vet gjort många keffa saker, men det gör snarare att jag inte har så högt förtroende för denne snarare än att jag kräver ursäkter.

Jag tror inte att det gynnas förändring att avkräva ursäkter och avståndstaganden för tidigare misstag, snarare låser det fast personer i en position som de inte snabbt och smidigt kan ta sig ifrån. De tvingas rannsaka sig själva för varje steg framåt, vilket kan vara en både smärtsam och tidsödande process. Det rör upp en massa skit som ingen egentligen tjänar något på att diskutera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *