Ge mig lite argument att bemöta!

Tydligen så ska det finnas folk som tycker att det är ofeministiskt med analsex. Jag måste säga att jag inte begriper varför det skulle vara just ofeministiskt i sig. Tvång i sexuella situationer är ju såklart ofeministiskt, men analsex som sådant?

Jag har nämligen blivit ombedd av Elin J att skriva om just analsex och feminism eftersom det finns dem som tycker att det är ofeministiskt. Men för att kunna göra det måste jag ju veta lite om folks åsikter i frågan.

Så vad tycker ni? Kan det finnas några argument för varför analsex skulle vara ofeministiskt? Har ni läst någon text om det, länka i så fall! Jag skulle verkligen tycka att det var spännande att se argument för ståndpunkten ifråga.

27 reaktioner till “Ge mig lite argument att bemöta!”

 1. Det finns ju många som argumenterar för att penetration överhuvudtaget, oberoende av hål, är ofeministiskt. Finns en milslång diskussion om det hos Hugo Schwyser… som i och för sig har sin början i om ens syn på penetration blir annorlunda om man ger fittan de dominerande beskrivningarna. Det vill säga att man säger att fittan kanske ”omsluter” kuken istället för att kuken ”tränger in” och så vidare. Spännande. Men att folk tycker att analsex är ofeminiskt tänker jag mest är att man tänker att det ett) mest är män som vill göra det två) om man nu har en fitta varför ska man låta sig bli knullad i röven tre) generellt så tycker ju folk att ANALEN är lite obehaglig och äcklig och då blir det så OTROLIGT okvinnligt att det i nån sorts förlängning absolut INTE går ihop att en kvinna skulle vilja bli penetrerad där och då också genast ofeministiskt eftersom det på något sätt kränker ”kvinnligheten”.

 2. Spontant kopplar jag analsex till viss del till porr (vilket ger mig negativa vibbar rent generellt). Man kan ju se tydliga parallella utvecklingar vad gäller analsex i porr och analsexets ”riktiga intåg i övriga samhället”. Analsex var väl inget man snackade mycket om eller framförallt kanske inte något man höll på med innan det introducerades och gjordes till en standardgrej i porren. Personligen tycker jag att människor naturligtvis får göra vad som behagar dem sexuellt, men jag kan förstå att många associerar det med porr och ett utbrett förtryck; den unkna kvinnosynen som finns inom den branschen. Att det från början var något som kvinnor kanske påtvingades enbart för att män fantiserar om det, och att analsex därefter ”normaliserades” inom vanliga sexuella relationer pga. porren vilket satte press på kvinnor.
  Sen finns det väl de som tycker det är en ”ohälsosam” form av sex eftersom analsex till skillnad från vaginalt sex ökar risken för vissa skador som ex. uttänjning av ringmuskeln. Det kan väl undvikas om man går försiktigt till väga dock.

  1. Se även min kommentar om att analsex utövades redan på antiken. Det vi oftast tänker på som porr, d.v.s. porrfilmer & porrtidningar med reella människor, är däremot en nymodighet.

   Att man inte pratade så mycket om analsex förut ser jag som något negativt. Det är väl bara bra att man pratar om det nu? Då kan de som är nyfikna på att testa få information om saken så att de kan praktisera analsex så säkert & hygieniskt som möjligt när det nu gäller att penetrera ett anus.

   Det pratades överhuvudtaget inte mycket om t.ex. kvinnor sexualitet förut, är också det av ondo?

 3. Ett möjligt argument kan ju t.ex. vara min omkrets! Ho-ho! :-O

  Jag tror för övrigt att det är typiskt för många tjejer att bara bestämma sig att bra=feministiskt, och dåligt=antifeministiskt. Ungefär som judarna: kosher, och muslimerna: halal.

  Eller varför inte: hanal! HA HA HA HA!! 😀

  FÖr övrigt tycker jag att det är äckligt, alltså är det antipatriarkalt. :DDD

 4. Det som ger mig antifeminist-vibbar är just den där pressen som fanns när man var yngre och killarna trodde att sex skulle vara som i porrfilmer och tjejerna inte hade vett nog att säga ifrån när något inte kändes bra. Ska vi snacka sexgrejer som känns antifeministiskt kan man ju ta upp avsugningar, något som är ännu mera normaliserat och t o m förväntas av många killar. Avsugningar är coolt dock inte när – som en vän så snyggt beskrev det – ”han drog ut den, körde in den i min mun och sa ’sug tills jag kommer'”. Man blir lite skraj när man hör tjejer berätta på vilka grejer de går med på för att de tror att ”alla andra” gör det eller för att de tror att det förväntas av dem. Killar använder ofta tidigare erfarenheter och säger att den och den tjejen var helt vild bara för att flickvännen ska gå med på grejer de inte alls vill eller gillar (och nej, inte ens när man närmar sig 30 upphör det här beteendet).

  1. Analsex gör ont även om man använder glidmedel och är försiktig. Det sägs att vissa gillar det och låt gå för det, alla är vi olika, men de flesta jag pratat med tycker det gör ont och känns som om man bajsar.
  2. Risk för skador.
  3. Kopplingen till porr, bra där Elsa!
  4. Hygien. Bakterierna där bak kan göra dig ordentligt sjuk om du får i dig dem och glöm att man kan byta hål hur som helst.
  5. Lös mage. Need I say more?
  6. Killen får sin orgam men hur ser siffrorna ut för tjejen?
  7. Att det förväntas och ibland krävs. Vaginalsex kan man väl tycka är rimligt att förvänta sig, men analsex?

  1. Jag förstår inte riktigt hur du får fyran till att ha det minsta med ofeministiska grejer att göra. De flesta som praktiserar analsex är antagligen medvetna om att de inte kan byta hål hur som helst p.g.a. risken för infektioner & sjukdomar, men uppenbarligen kan de under ett av många samlag offra vaginal penetration till förmån för anal penetration. Det blir ju inte ofeministiskt så snart man inte kan penetrera fittahålet; det hoppas jag verkligen att du inte menar för då är väl oralsex & klitorisstimulation också icke-feministiskt & dåligt?

   Ang. 6:an: jag kommer säkert få mycket skit från vissa nu, men ibland får man väl offra lite & göra saker för den andra personens skull? Självklart tycker jag inte att man ska ställa upp på analsex om man känner stor avsmak mot det, eller upplever det som psykiskt väldigt jobbigt p.g.a. tidigare negativa erfarenheter & jag tycker även att man får avbryta om det känns jobbigt när man väl testar, MEN! Att man själv inte får orgasm behöver inte vara en orsak till att strunta i att utöva sexet.

   Det kan ju faktiskt vara skönt ändå, och även om det inte skulle vara så väldigt skönt (nu räknar jag inte in svåra smärtor eller obehagskänslor, det är en annan sak, utan nu snackar jag bara om olika grader av skönt & i detta fall om den mindre graden av skönt) tycker jag det är fint om man t.ex. i ett förhållande kan göra saker bara för att den andra personen ska ha det skönt. Det gäller både killar & tjejer och så väl heteroförhållanden som homoförhållanden.

   Min pojkvän får t.ex. inte orgasm av att slicka mig, men jag njuter väldigt mycket av det & får oftast orgasm. Därför tycker han att det är värt det. Han får dessutom stånd av att slicka mig. Så även om han inte kommer, tjänar båda på det i olika grad. Detsamma gäller när jag suger av honom. Han kommer oftast av det, medan jag inte kommer. Däremot älskar jag att se honom njuta & det gör mig oftast riktigt våt. Alltså tjänar vi båda även på avsugningar, om än i varierande grad.

  2. vill krossa argument 1 och 6. anus är en erogen zon hos både män och kvinnor och för många kan det vara lättare att komma vid anal stimulans. enbart vaginal penetration leder sällan till orgasm hos kvinnor precis som enbart anal penetration, men bägge delarna kan förstärka orgasmen. jag tror att anledningen till att många tycker att det gör ont eller känns obehagligt är främst psykologisk i många fall på grund av att analsex är så starkt tabubelagt (framför allt bland kvinnor som gärna ska vara lite pryda, tillbakadragna och inta ta för sig vad gäller sex i allmänhet), men jag har inte forskat i saken. självklart kan det genomföras på fel sätt och därmed orsaka smärta, men det där är ju något man får prova försiktigt tillsammans med sin partner (eller varför inte på egen hand) tills man känner sig trygg. PRECIS SOM MED ALLA ANDRA SEXUELLA AKTIVITETER. själv får jag mina starkaste orgasmer vid anal stimulans (kombinerat med klitoral) och stoppar gärna själv in kuken i röven istället för fittan.

 5. Ryktet är att det är poppis bland dem som sparar sig till äktenskapet kör analt för att det bara är penetration av den faktiska fittan som räknas (även oralsex är på så vis även tillåtet). Feministiskt? Nja, det handlar ju om killens njutning och att om han inte får något kanske han skaffar det ”någon annanstans”. Det viskas även i mitt öra att man i vissa kulturer låter grabbarna gå till horhus när de blivit ”män” för att de ska kunna hålla sig till äktenskapet. Stackarna klarar sig ju inte utan sex, det har vi ju diskuterat tidigare. Jag undrar vad som får en, låt oss säga kristen, tjej att gå med på analsex? Hon vill ha sex med killen hon är kär i, det kan man ju förstå, men vore det inte lite sjystare om hon fick sin orgasm? Handlar det om hennes, hans eller bådas behov?

  (Det första tycker jag mig även ha läst en artikel om, det här med horhusen kommer från vänner med rötter i andra kulturer och räknas väl som rykten mer än fakta.)

 6. Gillar förresten den här serien och har förslag på nästa ämne.

  Het potatis bland vännerna: Är det ofeministisk att använda sin sexuella makt i och utanför förhållanden?

  a) Bära urringat och kortkort till betygsamtalet/löneförhandlingen med manlige chefen/läraren och flirta med honom på ett provocerande sätt, kanske böja sig fram över skrivbordet och vicka lite på rumpan eller flänga med håret, vifta med ögonfransarna och fnittra.

  För: Samhället är ju inte jämställt så varför inte utnyttja det här med att män inte kan kontrollera sina lustar. Använd den makten du har.

  Emot: Förnedrande. Förändrar ingenting, snarare så att det förvärrar det läget. Inte sjyst mot de kvinnor som saknar självförtroendet/utseendet.

  b) Vägra sex för att få något och eller locka med sex genom att bete sig som i exemplet ovan för att få sin vilja igenom.

  Samma argument som ovan. Lägg till ”man ska kunna vara ’sig själv’ med sin partner på emot-listan.

  1. Jag erkänner mig skyldig till både a) och b) men jag är inte helt säker på om det är ofeminstiskt eller inte.

 7. Jag tycker att alla ”det är ofeministiskt”-argument här ovan som refererar till porr och förväntningar är bra.

  Men, jag tillhör en av de kvinnor som en gång i tiden tyckte att det var både skönt och spännande med analsex. Och nej det gjorde inte ont när det gjordes på rätt sätt… då. Nu gillar jag det inte längre, tyvärr får jag säga för sexlivet har ju blivit lite ”fattigare” när det är en grej som är struken från repertoar (eftersom jag inte gillar det har jag det ju naturligtvis inte, allt annat hade ju varit ofeministiskt). Starkare orgasmer fick jag av det också! Några vaginala orgasmer (det borde ju vara g-punkts orgasm va?) har jag aldrig fått, utan för att få orgasm behöver jag klitorisstimulans och det kan man ju fixa oavsett vilket hål snoppen penetrerar.

  Jag anser att det är är högst förenligt med feminism att på ett individuellt plan själv få välja vilken sorts sex man föredrar och att det är ofeministiskt att säga ”analsex är fel för det är förtryckande för kvinnor” eftersom det kan få tjejer som gillar det att känna som att det är fel av dem. Men på ett rent struktuellt plan förstår jag vad man menar med att det skulle vara ofeministiskt med analsex.

 8. Jag har aldrig tagit del av något bra argument för varför analsex skulle vara ofeministiskt eller förnedrande. Det ska sägas att jag allt mer sällan hör sådana kommentarer. En del menar att analsex är ofeministiskt för att det inte ger kvinnan någonting rent fysiskt. 1) Många kvinnor och män säger att det är trevligt att bli penetrerade analt och jag har inget skäl att misstro dem 2) Ska män sluta slicka fitta för att de inte ger dem någonting rent fysiskt?

  1. 1) Varför väljer du då att misstro dem som inte tycker det är skönt?
   2) Det handlar om att ge och ta samt att göra det när man vill det. Allas sexliv ser olika ut men det är nog inte alla killar som skulle gilla att bli beordrade att slicka en tjej precis som att alla tjejer inte gillar att bli beordrade att suga av en kille. Oralsex kan man ju ge och ta. Om en tjej är tveksam till analsex kan kille erbjuda henne att penetrera hans anal (dildos är inte bara för tjejer) och se om han gillar det, vägrar han/tycker att det är obehagligt/gör ont så kan ju inte kräva att hon ska ställa upp på det.

   1. Att själv prova är väl feministiskt om något? Om killen gillar det har han ju ett hållbart argument och gör han det inte kan han ju få större förståelse varför hon inte skulle gilla det. Självklart ska man prova allt men när det kommer till att pojkvännen mutar tjejen med en tusenlapp varje gång han vill ha analsex (true story) känns det inte jämlikt. Vet en gift tjej som provade och tyckte att det var jätte obehagligt och då föreslog jag att hon skulle nämna för sin man att han skulle prova och han svar var ”Aldrig! Jag är ju inte gay!”, de flesta av deras gräl handlade om att han tyckte att hon skulle ställa upp på det för att ”alla andra” tjejer han varit med gjort det.

 9. Lisa:

  ”Analsex gör ont även om man använder glidmedel och är försiktig.”

  Baserar du det på vad personer sagt? Jag vet personer som har analsex fastän det gör ont och tror att analsex alltid gör ont, men andra som har det regelbundet eller har testat det vid några tillfällen menar att det inte ska göra ont om det går rätt till.

  1. Tyvärr så har jag inte sett någon undersökning utan baserar det på egen erfarenhet samt vad jag har hört från frispråkiga vänninor, har dock träffat en tjej som föredrog det så det kan ju bero på något så enkelt som fysiska skillnader.

 10. Det ofeministiska i analsex ligger ju knappast på individplanet utan skulle väl i så fall kunna vara att så många kvinnor pressas till något de ofta inte själva är speciellt intresserade av och något som innebär en ganska hög riskfaktor. Det händer åtminstone i mitt liv mycket sällan att kvinnor kommer med några önskemål om att få utöva smärtsamma riskbeteenden mot mig. För kvinnor däremot har det blivit något av en standardpryl att åtminstone få frågan om.

  När jag hör diskussionerna om huruvida analsex är skönt eller om det gör ont så tänker jag på mitt eget förhållande till starksprit. Det är gissningsvis det godaste jag överhuvudtaget vet och åtskilliga av mina vänner håller med mig om detta, samtidigt som andra jag umgås med bara liksom inte kan tro att jag/vi menar allvar utan ser sprit som ett nödvändigt ont. Något som om det drickes rent nästan objektivt sett bränner på tungan och är allmänt kväljningsframkallande och illasmakande…

 11. Jag kan inte se det ofeministiska i analsex. Så länge båda är med på det och njuter av det så är det ju helt okej. Några andra argument har jag inte. Det är upp till var och en att avgöra vad de vill göra sexuellt (så länge det är lagligt) och ingen borde döma det. Jag känner flera som är feminister och älskar analsex, och jag känner en del som är feminister och avskyr det.

 12. Jag undrar mest varför det verkar vara standard att analsex mellan en kille och en tjej ska betyda att killen penetrerar tjejen. Det är ju killar som har sin g-punkt där.

  1. Förmodligen p.g.a. rädslan för att bli stämplad som gay. Själv har jag dock fått stimulera nästan alla jag varit med de senaste åren analt, och det känns ju trevligt eftersom både jag & killen njuter av det. Han av själva känslan, jag av tanken på att jag vet att jag gör det skönt för honom i hans rumpa.

 13. Analsex ofeministiskt? Nej!
  Antag att det är något som alla parter är med på av helt fri vilja, att alla parter njuter av det och ingen känner sig kränkt efteråt. Hur kan det då vara ofeministiskt?

  Att bli tillfrågad/beordrad/krävd att ställa upp på analsex och av olika anledningar inte kunna säga nej om man inte vill delta i det, det är där emot ofeministiskt. Att det ska ha gått så långt att det faktiskt finns de som kräver det och att det finns de människor som känner att man måste ställa upp det, de är helt galet. Men detta gäller ju inte enbart analsex, och att då säga att analsex är ofeministiskt blir syftningsfel.

  Jag tror starkt på att redan från början lära barn att det är enbart en själv som bestämmer över sin kropp, ingen annan har något att säga till om över den. Att få alla pedagoger och föräldrar att lägga ner hela den här macho- vs prinsess-uppfostringen av sina barn, där pojkar får/tillåts/förväntas slåss, putas, pilla, vara aggressiva medan flickor ska vara försynta, omhändertagande och mottagande.
  Jag är övertygad om att barn hade fått en mer jämlik uppfostran så hade dessa krav på andra och känslor av att behöva ställa upp inte funnits i lika stor utsträckning, om ens alls.

 14. Jag har hört många säga att de är emot analsex & finner det ofeministiskt, eftersom det enligt dem alltid eller nästan alltid sker på männens initiativ och att ytterst få kvinnor egentligen är intresserade av anal penetration, utan bara ställer upp för att det förväntas av dem. Vidare har jag hört att analsex är ytterligare ett sätt för män att ha sexuell makt över kvinnor, samt att det kommer från porrfilmen & porr är ju då, enligt många, ytterst ofeministiskt.

  Själv håller jag inte med om något av dessa argument & finner dem ytterst ohållbara, om man t.ex. tar det där med att analsex kommer från porrfilmen så stämmer inte det. Porrfilm är en modern företeelse, men analsex utövades redan under antiken. Men tja, dessa är de argument jag stött på. Jag tycker emellertid att de i sig är väldigt ofeministiska. Att utmåla alla eller nästan alla kvinnor som offer utan egen vilja & sexuellt intresse, klingar illa med ordet feminism om du frågar mig.

 15. Jag undrar om det inte står lite om analsex, eller iaf sex och penetrering i boken ”F-ordet”. Kan kanske vara värt att kolla upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *