Genus.

Nu har jag nästan läst genus i en vecka och jag börjar fatta lite varför andra akademiker är sura på ämnet. Jättemycket handlar om hur andra forskningsfält domineras av patriarkala föreställningar, vilket gör att resultat vinklas till att passa våra normer (det finns en schysst radda exempel här). Det är såklart jättejobbigt för personer som tror sig vara ”objektiva” att konfronteras med att de också styrs av ideologi. Typ att det kanske inte är så att ägget är en passiv mottagare av spermier, eller att djur kanske inte ingår i heteromonogama kärnfamiljer, eller att det kanske inte bara finns två kön och att dessa tu utgör två ömsesidigt uteslutande kategorier, saker och ting som folk bara antagit för att de är präglade av patriarkala föreställningar om sakernas tillstånd.

Det är också gulligt med folk som har den här vetenskapssynen att deras egen position som forskare inte spelar någon roll utan att de ba kan åka ut i världen och ~*observera*~ den och typ nå objektiv kunskap om den på detta sätt.

Genusvetenskap är såklart fantastiskt. Det är verktyg för att se igenom patriarkala föreställningar, och det är häftigt. Jag ser mycket fram emot den här terminen.

12 reaktioner till “Genus.”

 1. Hävdas det verkligen att ägget är en passiv mottagare av spermier? Trodde vetenskapen i stort samtyckte till att ägget onekligen är aktivt.

  Vilket inte har med din text att göra men blir paff om det är så.

   1. Dessutom är det mycket, mycket vanligare för däggdjur att vara polygama än monogama. Vedertaget inom etologi.

    1. Jag skriver en kommentar om att jag blir paff om vetenskapen i stort inte är ense om att ägget inte är passivt & du upplyser mig om att ägget inte är passivt.. OK.

     (Så som kommentarsstrukturen ser ut så ter det sig som att du skrev det om däggdjur & monogami/polygami som svar till mig men eftersom jag inte har skrivit ett dyft om sådant gissar jag att det var ett svar på Fannys post & ignorerar.)

  1. Det tror jag att det finns konsensus kring nu, men ägget beskrevs länge som passivt eftersom ingen hade brytt sig om att utforska äggets aktiva roll. Fortfarande så beskrivs ägget ofta som passivt, eller i alla fall inte som aktivt med samma emfas som en beskriver spermier så.

   1. Blev paff för jag hade nyligen ett ivrigt & intressant ägget & spermien-samtal med en vän som är bildad inom nåtsortsområdesomrörbiologi & han kan inte mycket gällande genus men talade om ägg & spermie som synnerligen lika aktiva i processen, som om det vore en självklarhet. Vilket det ju är baserat på den kunskap som finns. Därför trodde jag att det var allmänt vedertaget inom forskningen men kanske är det ’det maskulina språket’ som norm som leder till att många är blinda för faktumet, för att det inte liknar vad vi normalt tolkar som ’aktivt’.

    1. Som sagt, det är vedertaget nu, men det tog tid innan äggets roll utforskades pga föreställningar om kön. Det finns någon mycket viktig text på ämnet som tar upp det här, som jag fått för mig varit relevant för genusperspektiv på biologi. Poängen är helt enkelt att det finns en stor vits med att granska vetenskap ur genusperspektiv, just för att vi genom detta kunnat komma förbi dessa föreställningar.

     1. Kanske framgick det inte i min kommentar (den jag skrev sist var inget ifrågasättande utan bara för att vidareutveckla mina tankar) men jag förstår vad du menar & håller absolut med

 2. Vad najs att du ser fram emot terminen!

  Jag har en fråga angående rasism och hur en ska tackla det i sina privata relationer. En gång tidigare skrev du att om en släkting eller dylikt uttalade sig sexistiskt så skulle en koppla till sig själv, t.ex. ”Jag känner mig kränkt när du säger så”.
  När någon i ens närhet beter sig rasistiskt och en själv är vit, vad skulle du ge för tips för att kunna påpeka det på ett sånt enkelt sätt som möjligt? Jag känner att det är svårt att föra någon annans talan och svårt att veta exakt vad det är jag reagerar på.

  Du lär mig så mycket!

  1. Jag tar mig friheten att också besvara. Jag kan ibland skämta & uttrycka mig på ett sätt som kan uppfattas vara rasistiskt & den som har blivit upprörd av det (& är vit & den enda närvarande) har understrukit bandet mellan honom & hans vänner som skulle kunna ta illa upp personligen & att det därför har gjort honom upprörd: för att han har sett dom ledsna när någon säger sådana saker, & därför gör det honom ledsen.

   Då för du inte deras talan utan du säger att _du_ känner dig illa till mods. Du för din egen talan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *