Jag vill att de ska skämmas.

Jag har en målsättning, och det är att människor ska känna obehag inför att uttrycka sympati med Moderaterna eller Alliansregeringen i stort i min närhet. Jag tycker inte att det är okej att vara moderat, och jag vill hemskt gärna att det ska märkas av dem som umgås med mig. Jag vill att människor ska känna att det inte accepteras att de har politiska sympatier som kastar ner folk i misär och fattigdom.

En kan tycka att alla ska få tycka vad de vill. Nå, det mår vara sant, och jag är såklart inte i en position där jag kan förbjuda någon att ha en viss åsikt. Däremot tycker jag att politik är mer än en lek, en identitet eller en karriärväg. Politik påverkar människor, för många handlar det om liv och död. Därför är det viktigt för mig att markera vad jag anser om människors politiska ställningstaganden, eftersom jag värderar dem högre än till exempel deras favoritfärg. Jag tycker att den politiska hemvisten säger mycket om människan. Även om en person är ”härlig” privat så tycker jag inte att det ursäktar en röst som skadar.

Jag ser inget värde i att folk ska känna att deras åsikter är okej. Jag tycker helt enkelt inte att det är så, och jag är inte intresserad av att medverka till att de ska känna sig accepterade. Jag tycker att det är viktigt att markera att det inte bara handlar om åsikter, utan att det är viktiga moraliska ställningstaganden som påverkar andra människor. Att det inte är något en ska komma enkelt undan med.

Troligen så har de här personerna en massa människor som de kan vara ”sig själva” (det vill säga uttrycka sina vidriga åsikter) inför utan att skämmas, men jag vill inte vara en av dem. Jag vill inte vara ytterligare en kraft som hjälper till att legitimera det vidriga som pågår i vårt samhälle. Jag vill visa med all min kraft att det finns saker som inte är okej, och jag hoppas att det kan få dessa människor att i fundera på vilken skuld de har i högerpolitikens brott.

56 reaktioner till “Jag vill att de ska skämmas.”

  1. Alltså, jag har en förmåga att se ganska förbannad ut och markera starkt med blickar/kroppsspråk. Jag brukar även kommentera det. I typ släktsammanhang brukar jag släppa på detta eftersom konflikter blir för jobbiga, om det inte råkar komma upp i diskussionen, då jag såklart står för mina åsikter.

 1. Håller med. Jag kan rätt ofta känna att om man röstar blått som har man inte något på min utbildning (ska bli socionom) att göra. Tycker det känns skrämmande att personer med en sådan människosyn ska bli mina framtida kollegor.

  1. En får ju hoppas att de blir lite mer vänstervridna av den.

    1. Kan väl ändå finnas ett intresse av att förstå människor. Tror du att utbildningen gör folk mer vänster?

 2. Hej!
  Jag sympatiserar med rött, MEN prio ett för mig är miljö vilket gör MP mest intressant.. Hur skulle du säga att de är i jämförelse med andra partier? Är tyvärr inte lika insatt som jag skulle vilja vara.
  Kallar mig också feminist, men är hjärndöd gällande olika slags feminister, jag förstår verkligen inte skillnaderna och hittar det inte heller bra förklarat någonstans. Skulle du kunna förklara det?

  1. Utan att ha skitbra koll på partipolitik så tror jag att V har en mer radikal miljöpolitik än M, och då röstar du även för en massa andra bra saker.

   Vill du veta ang feminism kan du kolla under min flik ”feminism” som finns i spalten under headern, där jag skrivit lite grundläggande.

 3. Hej Fanny, jag vill bli mer politiskt insatt. Skulle du kunna tipsa om var jag kan läsa om politik och de olika partierna? Partiernas hemsidor känns på något sätt dumt, alla lär ju framställa sig själva på ett så tilltalande sätt som möjligt. Tipsa gärna! Och tack för en bra blogg:)

  1. Det är svårt att svara på sådär, jag har ju varit intresserad av politik typ hela mitt liv och har därför samlat på mig en massa kunskap. Jag rekommenderar dock att inte fokusera så mycket p partier till en början utan att läsa på mer om ideologier, eftersom et gör det mycket enklare att sortera politisk information sedan. Ideologi är i mina ögon nyckeln till en rimlig förståelse av politik.

 4. Själv tycker jag att det är tramsigt att dela upp människor i ’moraliska’ och ’omoraliska’ baserat på vilket block man röstar på. Det är knappast så att man som högerväljare anser att moderaterna ”kastar ner folk i misär och fattigdom”. Jag som röstar blått anser att alliansen generellt för en politik som är mer hållbar och som inte är baserad på floskler och känsloargument. Att jag därför skulle ha en sämre ”människosyn” är bara löjligt. Jag röstar heller inte på ett parti på grund av deras syn på feminism då jag inte tror att man kan lagstifta fram jämställdhet. Framöver tror jag i stället att jämställdhet snarare måste uppnås nerifrån och upp. I det avseendet tror jag knappast att socionomen med den ’goda människosynen’ här i kommentarsfältet gör mer gott än vad jag som alliansväljare gör.

  /feminist som röstar på moderaterna

  1. Bryr mig ganska lite om vad era intentioner är utan bryr mig om utfall.

   1. Självfallet är utfallet det viktiga och det är just därför vissa av oss röstar på alliansen. Ingen kan veta med 100% säkerhet hur ett visst politiskt beslut kommer att falla ut eller hur saker och ting kommer att se ut i framtiden. Däremot gör alla egna bedömningar efter vad som verkar mest sannolikt med de kunskaper man har. Att jag gör en annan bedömning än en vänsterpartist innebär inte att jag har en dålig människosyn – det innebär bara att jag gör en annan bedömning än en vänsterpartist.

    1. Synd då att den bedömningen leder till den misär vi har i samhället idag. Okej om du hade trott så och röstat fel, men om du fortsätter rösta blått trots att det blivit som det blivit så tycker jag att du agerar omoraliskt. Du tycker såklart inte detta själv, och det kan jag inte ändra på, men jag tänker inte respektera ditt val.

     1. Vi har knappast ”misär” i samhället idag, speciellt inte en som orsakats under de senaste sju åren. Däremot kan jag tycka att vi har misär i skolan idag vilket exemplifieras väl av att vissa tolkar statistik lite hur de vill och knappast ens vet vad kausalitet innebär. Jag kan bara hoppas att Björklund hinner styra upp lite innan ni vinner valet igen 😉

      1. Tack för din åsikt. Jag tycker fortfarande att du bidrar till olycka och lidande.

      2. Fast nu har ju Björklund haft sju år på sig att ”styra upp”. Det enda som hänt är ju att resultaten sjunkit och att fler lärare än någonsin flyr sina arbeten.

       1. Mmm. Tänkte detsamma. Men vi som tänker så fattar ju inte kausalitet tydligen, vilken borgarfeministen här är utmärkt på.

       2. Samt att vi numera har västvärldens mest avreglerade friskolor som gör det möjligt för ägarna att försätta företaget (skolan) i konkurs mitt under läsåret om de så vill.

       3. Man kan knappast laga ett trasigt skolsystem på två mandatperioder. Självklart är det ett långsiktigt arbete. Det är orimligt att hävda att sju års högerpolitik gjort att universitetsstudenter saknar läsförståelse och saknar förmågan att skriva en enkel rapport till exempel. Det är ju färdigheter som de misslyckats med att lära sig under 12 års tid. Det finns mycket kvar att göra och fastän jag inte håller med om allt som Björklund hävdar är det bra med partier vid makten som åtminstone erkänner att flumskolan är ett problem.

        1. Fast skolresultaten har ju försämrats… En kan ju tycka att Björklund skulle kunna ha förbättrat lite på sju år åtminstone.

        2. Nej, två mandatperioder är inte mycket, men man får ju inte glömma att de gamla bespottade läroplanerna (Lpo94 och Lpf94) antogs sist det var borgerlig regering 91-94.

         1. Haha. Hade ingen aning om detta men det är ju fantastiskt roligt.

        3. Det är nog sant. Om man skall ändra i ett skolsystem måste man ju först ta till utredningar och annat som identifierar vad som är fel (om man tycker att något är fel). Därefter måste man ju besluta om vad för åtgärder som kan driva skolan åt det man vill att skolan ska vara och göra. Därefter tar det nio år (såvida man inte ändrar längden man är förpliktigad att vara i skolan) innan någon går genom hela det nya systemet.

         Och av sin natur är det ju lite av ett experiment eftersom man inte kan förutspå hur det egentligen kommer bli i slutändan efter alla förändringar. Då måste ju man ju ha god data, som inte har funnits (eller ens finns) tillgänglig särskilt länge, för om en elev som har gått sju år i det gamla systemet och två år i det nya har sämre resultat än den genomsnittlige eleven 20 år innan honom är det antagligen inte så mycket reflektion av det nya systemet.

         1. Fast en kan ju också se förändringarna på kortare tid. En sak som skett nu är ju att segregeringen inom skolvärlden har ökat och att bakgrund blir mer viktig för resultaten, det är ju en konsekvens av regeringen politik som en kan se utan att något gått igenom hela grundskolan. Folk ska ju lära sig vissa grejer i alla årskurser, och en kan ju lätt se om resultatet är bättre eller sämre än innan efter implementerade av nya regler. Sedan vill ju Björklund även ha betyg tidigare, något som typ all aktuell forskning på området tycker är kasst. Tycker det säger en del om hur hen fattar beslut.

  2. Jag tycker att ditt inlägg är ett intressant komplement till de andras kommentarer och jag tycker det är olyckligt att vissa svar låter så otrevliga. För om det är något som isolerar människor och begränsar dem till deras ursprungliga åsikter så är det när man får spydiga svar som detta: ”Mmm. Tänkte detsamma. Men vi som tänker så fattar ju inte kausalitet tydligen, vilken borgarfeministen här är utmärkt på.”

   Därför tror jag att din strategi, Fanny, är helt felaktig om du önskar att något förändras. Det är nog den främsta egentliga anledningen att respektera människors åsikter (åtminstone utåt) för annars kommer man definitivt inte komma nog djupt inpå en människa för att kunna påverka denne och förändra något så personligt som ideologi.

   1. Håller inte med, men vi får väl tro olika i den frågan. För övrigt är jag inte intresserad av att omvända alla utan att dra med mig de som velar längre åt vänster, vilket jag vågar hävda att jag ofta lyckas med, av reaktionerna på bloggen att döma.

 5. Hej! Måste bara säga att GUD, vad glad jag blev av att komma in här och se att du inte längre beskriver dig som liberal. Det gjorde min annars så dystra kväll. <3

    1. Ganska länge sen nu, typ två år. En massa saker fick mig att ändra mig, men kajsa ekis ekmans bok Varat och varan var en sto del i processen.

  1. Ofta så uttrycker människor från höger faktiskt att de ”får skämmas” för sina sympatier, och jag tror nog att det gör något att visa att alla inte accepterar det. Nå, oavsett så tycker jag inte att en ska kunna vara höger ostraffat.

   1. men i ett demokratiskt samhälle måste olika åsikter respekteras. ska vi straffa folk för att de har en annan åsikt? om folk ska börja skämmas och till och med straffas för att de uttrycker sympatier med alliansregeringen har vi väl knappast ett fritt meningsutbyte och det är enligt mig en väldigt obehaglig utveckling.

    1. De får ju tycka som de vill, men jag tänker inte respektera det. Det är väl lika mycket min rätt att ta avstånd. Fattar inte varför det skulle vara så grundläggande att folk ska få ha vilka åsikter som helst utan att skämmas.

 6. Känns kontraproduktivt tycker jag. Som tonåring var även jag liberal, inte för jag sket i människor utan jag var övertygad om att det var det bästa och tyckte vänsterfolk mest lallade utan att veta något samt var fientliga mot alla som inte tyckte precis som dom, vilket gjorde att jag helt avfärdade dessa människor. det var inte förrän jag interagerade med människor som utan dömande blickar förklarade hur de tänkte för mig.

  1. Det som fick mig att vakna var nog dels det, men också det dömande. När människor var arga på liberaler så fick det mig att tänka till. Sedan fanns det dem som förklarade, vilket är bra det med, men tror båda behövs.

 7. Vad skönt att hör att du tänker så Fanny, för det gör jag med, men något mer radikalt. Jag har svårt att känna något annat än förakt för de människor som röstar på högerpartier, men det är ju något en inte ”får” tycka.

  1. Ja, i den liberala demokratin är det viktigaste att respektera allas åsikter, även om de inte respekterar människovärdet.

 8. För något år sedan jobbade jag nästan uteslutande med kollegor som röstade blått. Fantastiskt duktiga och fina människor de flesta av dem MEN det jag upptäckte var en naivitet och en total omedvetenhet om ens egna privilegier. Alla var vita, alla var medelklass och det fanns inte i någons medvetande att de kanske någongång inte skulle kunna prestera på topp. Att bli sjuk, att råka ut för en olycka och få nedsatt arbetsförmåga osv.fanns helt enkelt inte i dessa människors medvetande. Inte heller såg man några som helst strukturer i samhället utan jag hörde många gånger ” det är bara att…” Det gjorde mig ledsen och jag sågs som oerhört radikal vilket jag inte är för fem öre.

  1. En människa kan vara ”fin” etc men fortfarande verka för något dåligt i samhället, och är det så tycker jag en ska markera emot det. Sedan är det såklart opraktiskt att bråka med kollegor etc, men en får ju göra så som det passar för tillfället.

 9. Har du skrivit något inlägg om ideologier / politik / varför man borde rösta vänser? vore intressant att läsa!

  1. Hela bloggen handlar ju om ideologi, politik etc så finns ju inte sammanfattat i ett inlägg. Du får väl gå bakåt i arkivet och läsa så kanske du fogar samman en bra bild av var jag står.

 10. Vänster= Bra på att fördela den gemensamma ”kakan” men dålig på att baka den.
  Höger= Bra på att baka kakan men dålig på att fördela den rättvist.
  Vad är rättvisa? Lika till alla eller mer till de som är duktigast o anstränger sig mest..?

  1. När du slår dig ner & äter julbord/whatevz med din familj. Hur delar ni upp maten, får alla ta vad dom vill & efter smak & behov? Eller är det den som lagat maten som får mest? Eller den som betalat den? Den som handlade den? Den som dukade bordet? Gamle morfar som varken kan gå än mindre fixa något i köket (kvinnogöra på hans tid, liksom), får han någon mat? Kusin Frans då, som snarare skulle gjort maten oätlig om han hjälpte till, som knappt kan värma en pirog utan att bränna ner halva köket, Frans som dock är svinduktig på att spela piano & som är pianoman då alla satta till bords sjungerjuliga visor, får han någon mat, får han ta lika mycket som dom andra & efter sin smak & behov?

 11. Jag håller med Fanny i mycket, och jag håller med i det att jag faktist inte respekterar högerpolitiska åsikter, enligt mig bidrar de till en sämmre värld för alla. Men jag kan ju inte kliva utanför mig själv och rent objektivt säga att socialism/kommunism eller vänsterpolitik är bättre för alla samhällen och människor. Från där jag står är jag totalt övertygad men respekten för att alla har olika världsbild och värderar saker annorlunda ( individ före kollektiv t.ex. ) vill jag ha kvar. Som många var inne på tror jag också att det är lättare för de jag möter att förstå mig/min syn och mina resonemang om jag inte är otrevlig/kort/nedlåtande. Människor jag älskar röstar höger, vore jag en robot skulle jag utesluta dem ur mitt liv. Men nu är jag människa med alla lager och känslor det innebär o.s.v och jag vill inte ”straffa ” dem för att de har en andra värderingar på samma sätt som jag inte vill att någon ” straffar ” mig som anser att jag har fel. Kanske är jag mesig och naiv men jag kan inte känna avsky för en person enbart grundat på vad denne röstar på.

 12. Diggar ditt val av tillvägagångssätt Fanny!
  & som respons till texten & vad andra skrivit här i tråden: Tror det behövs både Doctor Martens-sparkar & klappa katten för att folk faktiskt ska sätta sig in & förstå (förhoppningsvis, if having a heart) att medmänsklighet & jämställdhet är det bästa valet (hjärt-rött).
  Jag intresserade mig då jag blivit insparkad av en vänsterkänga, först skitsur såklart, vilket as som kallat mig as liksom, men sedan läste jag på lite & blev guidad & klappad av den snälla kattanten. Där tog allt fart, mitt liv som vänster påbörjades & mitt intresse för politik växte & VÄXTE. Fast det är ju bara min (extremt nedkortade) story. Skulle vara intressant att höra andras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *